Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14448

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μήνυμα απεργιακού ξεσηκωμού από εκατοντάδες χώρους δουλειάς

Ελπιδοφόρες διεργασίες με κινητοποιήσεις για ΣΣΕ και ίδρυση νέων σωματείων | Δεμένα τα καράβια, σταματημένα τα τρένα, καθηλωμένα τα αεροπλάνα, απεργία και στο Δημόσιο


ΣΕΛ.  14   -   15

Πολεμική αποστολή με ...κυβερνήτη τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ΝΑΤΟ - ΕΕ

Associated Press

  • «Πνεύμονα» για να «αναπνέουν» τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, των πολυεθνικών του εμπορίου και συνολικά του κεφαλαίου, χαρακτηρίζει την Ερυθρά Θάλασσα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο στόμα του λύκου!
  • «Ο,τι πλεονεκτήματα έχουμε από τη γεωγραφική μας θέση σε έναν μεγάλο βαθμό ακυρώνονται» είναι η ...ημερήσια διαταγή που συνοδεύει τη φρεγάτα στην «επικίνδυνη» - όπως ομολογούν - περιοχή της Ερυθράς και του Σουέζ.
  • Νέες επιστολές στρατευμένων: Καμιά φρεγάτα, κανένας Ελληνας στρατιώτης εκτός συνόρων!

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποια συμφέροντα;

Θέμα λίγων ημερών - αν όχι ωρών - είναι ο απόπλους της φρεγάτας «Υδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» και της αντίστοιχης ευρωατλαντικής.

Η κυβέρνηση, που πρωτοστατεί στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και οδηγεί τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες, εγκαταλείπει και τα τελευταία προσχήματα για τη συμμετοχή σ' αυτήν την πολεμική αποστολή. Λίγο πριν η «Υδρα» λύσει κάβους για το στόμα του λύκου, γίνεται πιο ωμή, πιο κυνική για τους πραγματικούς σκοπούς της πολεμικής εμπλοκής.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι τη συγκεκριμένη αποστολή, ακόμα κι αν δεν την είχε αποφασίσει η ΕΕ, θα έπρεπε να την προτείνει η χώρα μας, επειδή στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Σουέζ διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Και ποια είναι αυτά; Οπως εξήγησε, μεγάλο μέρος του εμπορίου από θαλάσσης γίνεται από ελληνόκτητα πλοία, που στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τους Χούθι της Υεμένης, αφού η χώρα μας είναι από εκείνες που στηρίζουν αναφανδόν τον σφαγιασμό των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι η κίνηση στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχει μειωθεί έως και 40% λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα έσοδα και τα κέρδη.

Να λοιπόν γιατί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στέλνονται να επιχειρήσουν 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Επειδή - όπως λέει η κυβέρνηση - απειλούνται όλα τα γεωγραφικά και γεωπολιτικά «πλεονεκτήματα» της χώρας και κινδυνεύει ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την αναβάθμισή της σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο.

Με άλλα λόγια, η ελληνική φρεγάτα πάει στον πόλεμο της Ερυθράς για να υπερασπιστεί το συμφέρον της αστικής τάξης, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για τους δρόμους του εμπορίου και της Ενέργειας, σε αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αυτά που επιβάλλουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τον ελληνικό λαό σε θύτη άλλων λαών και τον ίδιο σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ειδικά τώρα που οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις οξύνονται.

Τα ίδια συμφέροντα και αυτός ο σχεδιασμός διακυβεύονται στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ουκρανία. Γι' αυτό η χώρα μας τρέχει να συνδράμει τις ΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις με κάθε μέσο: Είτε με τη διάθεση υποδομών για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, είτε με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, είτε με την άμεση εμπλοκή, με την αποστολή δηλαδή Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα, όπως κάνει τώρα με την αποστολή της «Υδρας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εχουν μάλιστα το θράσος να προετοιμάζουν τον λαό για τα χειρότερα, ομολογώντας ότι η περιοχή που θα επιχειρήσει η φρεγάτα είναι «επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει να κάνει και νηοψίες, όχι μόνο περιπολίες, όπως λεγόταν αρχικά.

Απαντάμε: Καμιά δουλειά δεν έχει η φρεγάτα στη Μέση Ανατολή! Κανένα συμφέρον δεν έχει ο λαός από αυτήν την πολεμική αποστολή. Αντίθετα, τον φέρνει μπροστά σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι διαμαρτυρίες στρατευμένων παιδιών που αψηφούν τις απειλές και υπερασπίζονται θαρρετά το καθήκον τους να φυλάνε τη χώρα και τα σύνορά της, όχι να υπηρετούν το ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς σκοπούς τους, στέλνουν παλλαϊκό μήνυμα καταδίκης της συμμετοχής στον πόλεμο. Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα! Να γυρίσουν τώρα όλες οι ελληνικές δυνάμεις από τα πολεμικά μέτωπα και τις αποστολές όπου Γης!


RIZOSPASTIS

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Πραγματική αντιπολίτευση είναι όλοι όσοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα

Το πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή φορέων στο Αγρίνιο


ΣΕΛ.  6   -   9

Eurokinissi

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, επόμενος σταθμός στις 28 Φλεβάρη

ΣΕΛ.  10   -   11


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Παραμένουν στα μπλόκα και αποφασίζουν πολύμορφες δράσεις, με συμμετοχή και στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ερχόμενης Τετάρτης


ΣΕΛ.  13
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων

ΣΕΛ.  21
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Ανυποχώρητο μήνυμα απόρριψης του αντιδραστικού νομοσχεδίου

ΣΕΛ.  19   -   21
ΣΥΡΙΖΑ
Προς νέες εκλογές για ηγεσία

ΣΕΛ.  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ