Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
«Φουντώνουν» οι εστίες αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Copyright 2024 The Associated

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό
Στο κάδρο της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα, παραμένουν στο «κόκκινο» και φουντώνουν οι εστίες αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν: Νέα φονική επιδρομή του Ισραήλ κατά των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», στη Δαμασκό. Επίθεση σε βάση στο βόρειο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Διεύρυνση του βάθους επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ. Και νέες εξελίξεις στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τους Χούθι στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδικότερα, το Σάββατο το Ισραήλ έκανε αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, μεταξύ τους 5 Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης». Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», από το πλήγμα καταστράφηκε ένα τετραώροφο κτίριο στη συνοικία Μαζέχ της Δαμασκού, όπου ήταν σε εξέλιξη «σύσκεψη φιλοϊρανών στελεχών».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπ. Ραϊσί απείλησε με αντίποινα για «τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Το βράδυ της ίδιας μέρας σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις στη βάση Ασαντ του Ιράκ, που «φιλοξενεί» αμερικανικά στρατεύματα, προκαλώντας τον θάνατο ενός Ιρακινού στρατιωτικού και τον τραυματισμό ανεξακρίβωτου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως αναχαιτίστηκαν οι περισσότεροι από τους βαλλιστικούς πυραύλους από τα συστήματα αεράμυνας, προειδοποιώντας ότι η επίθεση «λαμβάνεται υπόψη πολύ σοβαρά» και ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Το Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε το εύρος επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ, πραγματοποιώντας χτυπήματα ακόμα και στην περιοχή της Τύρου, περίπου 25,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Παράλληλα, χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ διεμήνυσε ότι ακόμα κι αν η Χεζμπολάχ σταματήσει τα πυρά μονομερώς, ο ισραηλινός στρατός δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της «μέχρις ότου εξασφαλίσουμε την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους». Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ισχυρίστηκε ότι «αν ξεσπάσει πόλεμος στον βορρά» με τον Λίβανο «αυτό θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ, αλλά καταστροφικό για τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο».

Υεμένη: Σχέδια «διαρκούς στρατιωτικής εκστρατείας» από τις ΗΠΑ

Το Σάββατο οι ΗΠΑ κατέρριψαν νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Μία μέρα μετά, η «Washington Post» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται σχέδια για μια «διαρκή στρατιωτική εκστρατεία με στόχο τους Χούθι» στην Υεμένη. Σε σύσκεψη που έγινε στις 17/1 στον Λευκό Οίκο συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι μία επιχείρηση εναντίον των Χούθι δεν θα διαρκέσει χρόνια, όπως οι προηγούμενοι πόλεμοι των ΗΠΑ σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να δώσουν ένα χρονικό πλαίσιο.

Χθες οι Χούθι εξαπέλυσαν νέα πυραυλική επίθεση στο αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό σκάφος «Ocean Jazz» στον Κόλπο του Αντεν, τονίζοντας ότι συνεχίζουν «όλα τα αμυντικά και επιθετικά μέτρα» για την υπεράσπιση της Υεμένης και τη στήριξη στην Παλαιστίνη.

Το ίδιο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε στελέχη και υποστηρικτές της οργάνωσης «Κataib Hezbollah» (KH) καθώς και στην αεροπορική εταιρεία «Fly Baghdad», κατηγορώντας την ότι «παρέχει βοήθεια» σε υποστηριζόμενες από το Ιράν «ομάδες πληρεξουσίων» σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο.

Στο μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, μία βδομάδα μετά την «ανταλλαγή» πυραυλικών επιθέσεων στα σύνορα των δύο χωρών, προχωρούν σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, την επόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ενώ οι δύο χώρες θα επαναφέρουν τους πρέσβεις τους μέχρι την Παρασκευή 26 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη αύξηση των συγκρούσεων(2024-04-20 00:00:00.0)
Τραυματισμός Ισραηλινών στρατιωτών επί λιβανέζικου εδάφους(2024-04-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών βαθιά μέσα στον Λίβανο(2024-02-20 00:00:00.0)
Πρώτη θανατηφόρα επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή(2024-01-30 00:00:00.0)
Πρόσκαιρη ηρεμία μετά από κλιμάκωση εχθροπραξιών(2023-11-25 00:00:00.0)
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης(2023-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ