Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχεια στο μακελειό και τον εκτοπισμό προς τα σύνορα με την Αίγυπτο

Copyright 2024 The Associated

Συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και πιέζει ακόμα περισσότερο τους εκτοπισμένους προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη νότια πόλη Χαν Γιούνις για να κατευθυνθούν στην ήδη πλημμυρισμένη από αμάχους συνοριακή πόλη Ράφα.

Μετά από 108 μέρες μακελειού στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο, έχουν σκοτωθεί 25.295 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 63.000 άλλοι, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 190 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 340.

Με τη «νέα φάση» του πολέμου που ανήγγειλε, το Ισραήλ έχει μεταφέρει τις επιθέσεις του στρατού και τις μάχες με την παλαιστινιακή αντίσταση βαθιά στη Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων έχει στριμωχτεί ασφυκτικά σε μόλις δύο μικρές πόλεις: Την Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, βόρεια και νότια της Χαν Γιούνις, οι οποίες ωστόσο δέχονται επίσης πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό.

Πιο δυτικά, τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο Νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το Νοσοκομείο Αλ Ακσα, το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.

Στο Νοσοκομείο Νάασερ στη Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τα Επείγοντα γεμάτα τραυματίες, ενώ ο ισραηλινός στρατός χτες το πρωί άρχισε να αποκλείει τις εισόδους του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασραφ αλ Κίντρα, επισήμανε ότι δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι στις περιοχές που στοχοθετούν τα ισραηλινά στρατεύματα. «Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει τα ασθενοφόρα να κινηθούν για να συλλέξουν τα πτώματα των μαρτύρων και τους τραυματίες από τη δυτική Χαν Γιούνις», κατήγγειλε.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έχασε την επαφή με τους εργαζομένους της στο Νοσοκομείο αλ Αμαλ της πόλης Χαν Γιούνις.

Παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, συνεχίζεται η αντίσταση των Παλαιστίνιων μαχητών. Χτες ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες από μονάδα αλεξιπτωτιστών σε μάχες στη νότια Γάζα. Από τη χερσαία εισβολή στις 27 Οκτώβρη, οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες είναι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 198.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 20 με 30% των μαχητών της Χαμάς, ωστόσο εκτιμούν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει ακόμα αρκετές δυνάμεις και όπλα για να συνεχίσει να χτυπά τις ισραηλινές δυνάμεις «για μήνες», ενώ επιχειρεί να ανασυγκροτήσει δυνάμεις της σε μέρη της πόλης της Γάζας.

Μπαράζ επιθέσεων και συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα με το μακελειό στη Γάζα, συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές και το μπαράζ συλλήψεων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη.

Μεταξύ άλλων, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε χτες το πρωί στην πόλη Ναχαλίν (δυτικά της Βηθλεέμ) και έστησε στρατιωτικό φυλάκιο, ελέγχοντας την είσοδο και την έξοδο των κατοίκων. Λίγες ώρες μετά εισέβαλαν στην πόλη Ισαουίγια (βόρεια κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και κατάσχεσαν τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα. Στην πόλη Μπατίρ (δυτικά της Βηθλεέμ) Εβραίοι έποικοι άρχισαν να φτιάχνουν δρόμο «μόνο για εποίκους» που περνά μέσα από γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας.

Στην πόλη Κομπάρ, κοντά στη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν ένα παιδί μόλις 9 ετών με σφαίρες καουτσούκ, στη διάρκεια εισβολής σε οικισμό της περιοχής. Στο εμπορικό κέντρο της Ιεριχούς, στρατιώτες συνέλαβαν έναν έφηβο δύο μήνες μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού του.

Την Κυριακή, η Ενωση Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτώβρη έφτασαν τους 6.170.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ