Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό για το δημογραφικό

Μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό για τη διαχείριση του δημογραφικού και την ανακούφιση των νεαρών ζευγαριών ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση κοροϊδεύοντας τον λαό.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε άλλη μια μίνι κυβερνητική φιέστα προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «λύση» την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος που δίνουν για τη γέννηση παιδιού, στη γνωστή λογική των επιδομάτων διαχείρισης της ανέχειας.

Ειδικότερα, για 1 τέκνο το επίδομα γέννησης ανέρχεται σε 2.400 ευρώ, αυξάνεται δηλαδή κατά 400 ευρώ. Για 2 τέκνα ανέρχεται πλέον σε 2.700 ευρώ. Για 3 τέκνα 3.000. Και για 4 ή περισσότερα τέκνα ανέρχεται πλέον σε 3.500. Περιττό να ειπωθεί ότι η διαφημιζόμενη από το Μαξίμου αύξηση όχι μόνο δεν συνιστά μέτρο «για την αντιμετώπιση» του δημογραφικού, αλλά δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα της γέννας σε πολλές περιπτώσεις.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις. Η πρώτη θα δίνεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννησή του. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά και για γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023.

Το όλο κονδύλι υπολογίζεται από την ίδια την κυβέρνηση σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εισπράττει καθημερινά πολλαπλάσια με τους άμεσους και έμμεσους φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη γέννηση ενός παιδιού, την ανατροφή του, τις καθημερινές του ανάγκες. Σημειωτέον ο Χατζηδάκης ισχυρίστηκε χτες ότι το κονδύλι προέρχεται από την «εξοικονόμηση» που προέκυψε από τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιεργώντας από τη μια τον κοινωνικό αυτοματισμό και από την άλλη επιβεβαιώνοντας πως ό,τι δίνουν το έχουν πάρει από την άλλη τσέπη του βαριά φορολογούμενου λαού.

Στο ίδιο πλαίσιο, και με τις τιμές και τη φορολογία στα ύψη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων, αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ