Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΕΕ
Συνεχείς συνεννοήσεις για βάθεμα της εμπλοκής

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν χτες

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικαιροποιώντας συζητήσεις και σχέδια που είχαν κάνει πρόσφατα στην επίσκεψη του Αμερικανού στα Χανιά και στη Σούδα, στο φόντο κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν «η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι».

Θυμίζουμε ότι θέμα ημερών θεωρείται η εντολή σε ελληνική φρεγάτα για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρησης «Prosperity Guardian», επισήμως για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ». Η αποστολή λέγεται ότι θα είναι εξάμηνη και καθώς τα πλοία είναι γερασμένα και ταλαιπωρημένα, δοκιμάζουν και τα δύο ώστε στο τρίμηνο το ένα να αντικαταστήσει το άλλο.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δηλώνουν ήδη παρουσία στην περιοχή. Π.χ., στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη. Η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει καλύπτει μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επιπλέον, η ελληνική αστική τάξη έχει ήδη τρία πλοία ανεπτυγμένα στην ευρύτερη ζώνη, σε αποστολές με διάφορα «καπέλα»: Συμμετέχει στην UNIFIL, αποστολή με «καπέλο» ΟΗΕ ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου, όπου βρίσκεται η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», επιβλέποντας το εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ. Επίσης, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «IRINI» με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», επισήμως για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Για την επιχείρηση διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ. Το Πολεμικό Ναυτικό μετέχει ακόμα στη ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και για ένα εξάμηνο το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Και «Στρατηγικός Διάλογος» στο μενού

Σε αυτό το φόντο Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συζήτησαν ακόμη «διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον».

Θυμίζουμε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, και εμπεριέχει θεματικές όπως διμερείς μπίζνες, Αμυνα και Ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ενέργεια, Εκπαίδευση κ.λπ., ζητήματα δηλαδή που ιεραρχούνται ψηλά στην ατζέντα του κεφαλαίου.

Σημειωτέον, έχοντας στις αποσκευές του την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός προγραμμάτιζε επίσκεψη στις ΗΠΑ, για επαφές με τους ομογενείς, όπως και άλλους παράγοντες, ωστόσο, όπως ενημέρωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επίσκεψη «καθίσταται αμφίβολη, έως πολύ δύσκολο να γίνει» καθώς ο Μητσοτάκης διαγνώστηκε θετικός στη γρίπη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει βασικό ρόλο στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών φάνηκε και στη συνεδρίαση, χτες, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, το οποίο άνοιξε όλη την ατζέντα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

Χαρακτηριστικά, έγινε αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη, αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, στο πρώτο μέρος της οποίας προσκλήθηκε να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, στο δεύτερο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ στο τέλος παρέστη ο Παλαιστίνιος υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, επέμεινε ότι η ΕΕ «θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τρία κρίσιμα ζητήματα».

Πρώτο έβαλε υποκριτικά το «ανθρωπιστικό», την ώρα που βάζουν πλάτη με όλους τους τρόπους στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να σφάζει αμάχους και να διεξάγει χτυπήματα εναντίον άλλων κρατών της περιοχής.

Δεύτερο έβαλε «το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών», τονίζοντας ότι στην κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο», όταν η κυβέρνηση είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που πυροδοτούν εστίες εντάσεων από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο ως τον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Τρίτο ο Γεραπετρίτης έβαλε «να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές και ιδίως στην παλαιστινιακή πλευρά», και στη συνέχεια επανέλαβε τις αμερικανοΝΑΤΟικές αξιώσεις για το πώς θέλουν την «επόμενη μέρα», π.χ. με την «αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας», παραπέμποντας βασικά σε διάφορα ευρωατλαντικής κοπής σχήματα που καμία ασφάλεια ή προοπτική δεν έφεραν για τους λαούς, πόσο μάλλον να διασφαλίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Τέλος, συζήτηση στο ΣΕΥ έγινε και για την Ουκρανία, όπου υπήρξε και «ανταλλαγή απόψεων» με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντ. Κουλέμπα, μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε «πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ασφάλεια και τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία», εν μέσω και αντιθέσεων βέβαια στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, αλλά και αποφάσεων για επιπλέον χρήματα και όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, με την ελληνική κυβέρνηση να πρωταγωνιστεί σε αυτήν την κατεύθυνση, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Μόσχα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σήμερα εξάλλου ο υπουργός Αμυνας θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη της λεγόμενης «ομάδας επαφής για την Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ