Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ
Η κυβέρνηση με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ προωθεί την αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια

Eurokinissi

Επικίνδυνη και αντιδραστική τομή, που αφενός αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας που υπήρχε έως σήμερα και αφετέρου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου, που θέλει να αλλοιώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε χτες.

«Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με τέτοια νομοσχέδια θα επιβάλετε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ένα νομοσχέδιο αδυναμίας, που με κόλπα και τρικ προσπαθεί να αλλοιώσει και να νοθεύσει τους εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά δεν θα σας περάσει», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Γκιόκας εξήγησε ότι το νομοσχέδιο, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως τεχνικό μέτρο διευκόλυνσης των εκλογέων και αντιμετώπισης της αποχής, είναι βαθιά πολιτική επιλογή σε εντελώς αντιλαϊκή και αντιδραστική κατεύθυνση, ενώ στηλίτευσε και τη στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Πλεύση Ελευθερίας, που το στηρίζουν και επιτρέπουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να το εμφανίζει ως προϊόν ευρύτατης συναίνεσης και αποδοχής και να νομιμοποιεί απαράδεκτες πρακτικές.

Σημείωσε ότι σε όποια χώρα εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος, δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της αποχής, η οποία έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια. Εφερε συγκεκριμένα στοιχεία και έρευνες διεθνών οργανισμών και πανεπιστημίων, που καταγράφουν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σημείωσε την υποκρισία της, γιατί δύο φορές μέσα στο 2023 είχε απορρίψει τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τη σύσταση ειδικών εκλογικών καταλόγων για εργαζόμενους και φοιτητές, προκειμένου να ψηφίσουν οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στον τόπο εργασίας ή φοίτησης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε απορρίψει τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ.

Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε ακόμα τους τεράστιους κινδύνους για τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψήφου, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και στην ουσία, που είναι να αυξηθούν και να ενταθούν οι πιέσεις, εκβιασμοί και τα φαινόμενα εξαγοράς και χειραγώγησης της ψήφου από τους μηχανισμούς του συστήματος.

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, αυτές οι πιέσεις που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και σήμερα, θα ασκούνται πιο εύκολα και αποτελεσματικά, είτε σε επίπεδο οικογένειας, είτε στους χώρους δουλειάς», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «με τα σημερινά δεδομένα, ο κάθε ψηφοφόρος πίσω από το παραβάν είναι μόνος του, αυτός και η συνείδησή του, και μπορεί να απορρίψει αυτούς τους εκβιασμούς. Με την επιστολική ψήφο κανένας δεν θα γνωρίζει πώς, με ποιους και κάτω από ποιες συνθήκες ο κάθε ψηφοφόρος θα συμπληρώνει και θα στέλνει τον φάκελο».

Υπενθύμισε το παράδειγμα νυν υπουργού, που πήγε σε χώρο δουλειάς μαζί με το αφεντικό και κούναγε το δάχτυλο στους εργαζόμενους τι να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές, αναφέροντας ότι «αυτά έγιναν μπροστά στις κάμερες, φανταστείτε τι θα γίνει πίσω από αυτές, με δεδομένη την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό των εργοδοτών».

Σημείωσε εξάλλου και τη διεθνή εμπειρία με βάση την οποία έχουν καταγραφεί υποθέσεις νοθείας και χειραγώγησης που έχουν φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία κ.α.

Σημείωσε ακόμα ότι η επιστολική ψήφος αλλοιώνει τον ίδιο τον χαρακτήρα των εκλογών, την υποβιβάζει στο επίπεδο της απλής αποστολής ενός φακέλου, δημιουργεί μία πιο παθητική πολιτική στάση μακριά από συλλογικές διαδικασίες, πολιτική αντιπαράθεση και πολιτικές ζυμώσεις. Τέλος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει και τον νόμο για τους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων, όπου συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό, που θα μπορούν να ψηφίζουν, και μάλιστα υποχρεωτικά μόνο μέσω επιστολικής ψήφου πλέον, αφού καταργείται η συγκρότηση εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διαπιστώνει δύο πολύ σοβαρές παραδοχές και εκθέτει την κυβέρνηση: Η πρώτη είναι ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος, που αφορά την εκλογή των βουλευτών, έχει εφαρμογή και για τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με αυτά που έλεγε η κυβέρνηση. Η δεύτερη παραδοχή της Εκθεσης θέτει ζητήματα παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου, της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, όπως είχε επισημάνει και το ΚΚΕ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ καταθέτει και ένσταση αντισυνταγματικότητας αλλά και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Παραβιάζονται οι αρχές της μυστικότητας και του αδιάβλητου της ψήφου

Την αντίθεση του ΚΚΕ στον πυρήνα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο εξέφρασε και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

Με αυτή την αντιδραστική τομή, η κυβέρνηση κάνει «κουρελόχαρτο» για πολλοστή φορά ακόμα και το αστικό Σύνταγμα, καθώς παραβιάζονται οι αρχές της μυστικότητας, του αδιάβλητου της ψήφου αλλά και της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, σημείωσε και τόνισε πως σοβαρές ευθύνες έχουν και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, που με τη συναίνεσή τους στο αντιδραστικό μέτρο, άνοιξε η όρεξη της κυβέρνησης και έφερε την τροπολογία για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.

«Είστε απολύτως εκτεθειμένοι, αφού έχουμε απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος», επισήμανε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε και την υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ εμφανίζονται να εντοπίζουν προβλήματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου στο άρθρο 6 και 8, που καθορίζεται ως μοναδικός τρόπος άσκησης του δικαιώματος στις ευρωεκλογές για τους Ελληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος, που εισάγει ως μοναδική εξαίρεση τους εκλογείς του εξωτερικού και δεν προβλέπει το ίδιο για εκείνους του εσωτερικού, ενώ δεν καταργεί τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με «τον συνδυασμό των άρθρων 6 και 4, 11, 14, είναι εξόφθαλμο ότι παραβιάζεται και η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, γιατί δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν σε διαφορετικές μέρες». Τέλος, η παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ψήφου, επισήμανε, επιβεβαιώνεται ως ομολογία μάλιστα της κυβέρνησης, από τη διάταξη του νομοσχεδίου που καλεί τους ψηφοφόρους να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι έγινε από τους ίδιους η συμπλήρωση και η αποστολή φακέλου με το ψηφοδέλτιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ