Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Στα εργοτάξια φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα

Κεντρικό ζήτημα οι αυξήσεις στα μεροκάματα απέναντι στην ακρίβεια

Από τις συγκεντρώσεις σε εργοτάξια για την απεργία
Από τις συγκεντρώσεις σε εργοτάξια για την απεργία
Με πολύμορφες καθημερινές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων προετοιμάζουν την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 31 Γενάρη. Η νέα απεργία είναι συνέχεια των μαχών του προηγούμενου διαστήματος, με ξεχωριστό σταθμό την προηγούμενη πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη 2023, που έβαλε γερές βάσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου από καλύτερες θέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι τώρα έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, στο Ηράκλειο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην Πάτρα στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου).

Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια και τα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Για να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο). Παράλληλα, τα συνδικάτα υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους τις δεσμεύσεις που απέσπασαν από το υπουργείο Εργασίας, μετά την προηγούμενη απεργία, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιβάλουν με τον αγώνα την υλοποίησή τους. Τέλος, διεκδικούν την επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Χτες, Πέμπτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε σε περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους σε εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ένας χώρος από τον οποίο πολλοί εργάτες είχαν πάρει μέρος και στην κλαδική απεργία του περασμένου Νοέμβρη.

Κεντρική θέση στη συζήτηση είχε το αίτημα για αυξήσεις στο μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το μεροκάματο που παίρνουν δεν τους φτάνει για να ζήσουν, καθώς το εισόδημά τους εξανεμίζεται από τη μεγάλη ακρίβεια. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο έχει καταθέσει στην εργοδοσία συγκεκριμένο αίτημα για αυξήσεις, έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό και καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να διεκδικήσουν το δίκιο τους και με πρωτοβουλίες στον χώρο δουλειάς. Επίσης, ζητά να αντιστοιχηθεί το ένσημο των εργαζομένων με το μεροκάματο που παίρνουν, καθώς υπάρχουν υπεργολάβοι που ασφαλίζουν το προσωπικό με ένσημο μικρότερης αξίας, με αρνητικές συνέπειες στο αδειοδωρόσημο που δικαιούνται αλλά και στα μελλοντικά τους συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε άλλα έργα στον Νότιο Τομέα της Αττικής, ενώ σήμερα οι περιοδείες θα συνεχιστούν σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε μέρα και ένας μαζικός αγωνιστικός σταθμός μπροστά στην απεργιακή κλιμάκωση(2024-01-20 00:00:00.0)
Στους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα και οι διεκδικήσεις για αυξήσεις(2024-01-16 00:00:00.0)
Στη μάχη της προετοιμασίας τα συνδικάτα και η Ομοσπονδία(2024-01-10 00:00:00.0)
Απεργούν την Τετάρτη και διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση(2022-03-10 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις(2021-10-07 00:00:00.0)
Με πολύμορφη αγωνιστική δράση διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ