Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
5.000 νεκροί από long covid στις ΗΠΑ!

Φανεροί οι κίνδυνοι από την ουσιαστική ανυπαρξία κατάλληλων δομών στη χώρα μας

Μόλις 4 - 5 ιατρεία long Covid λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, στα οποία όπως αναφέρθηκε «η προσέλευση των ασθενών είναι σημαντική, οι περισσότεροι ασθενείς βοηθιούνται πάρα πολύ από την παρακολούθηση στα ιατρεία». Ο ελάχιστος αριθμός των ιατρείων για τον μακροχρόνιο covid είναι επακόλουθο της διαχρονικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της απουσίας ενός κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος ΠΦΥ. Η αναγκαιότητα για τη λειτουργία τέτοιων ιατρείων, για την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και πόρους των δημόσιων μονάδων Υγείας και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αναδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) που δημοσιεύτηκαν στο Medscape και παρουσίασαν επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Πάνω από 5.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από μακροχρόνιο covid από την έναρξη της πανδημίας. Ο COVID έχει πλέον στοιχίσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιβιώνει από οξείες λοιμώξεις, για να υποκύψει μήνες αργότερα από μακροχρόνιο COVID.

Το 2023 εκδόθηκαν συστάσεις για την επίσημη αναφορά της μακροχρόνιας covid ως αιτίας θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου δείχνουν ότι: Σχεδόν το 1% των περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων που σχετίζονται με τον covid-19 από την έναρξη της πανδημίας έχουν αποδοθεί σε μακροχρόνιο covid. Το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τον μακροχρόνιο covid κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο 1,2% και ξανά τον Απρίλιο του 2022 στο 3,8%, σύμφωνα με το CDC.

Ο κίνδυνος θανάτων από μακροχρόνιο covid παραμένει αυξημένος για τουλάχιστον 6 μήνες για άτομα με ηπιότερες οξείες λοιμώξεις και για τουλάχιστον 2 χρόνια σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία.

Οι μισοί από τους θανάτους από την μακρά covid από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και ένα άλλο 23% καταγράφηκε σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, σύμφωνα με έκθεση του CDC.

Δύο στους τρεις ανθρώπους με μακρά covid υποφέρουν επίσης από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος, ενώ μερικοί ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματά τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς τους.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν επίσης υψηλότερες στην ομάδα της μακροχρόνιας covid σε σχέση με τη γρίπη. Μετά τις 30 μέρες νόσησης, υπάρχει η πιθανότητα ο κορονοϊός, αλλά και η γρίπη να γίνουν χρόνιες νόσοι, με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων υγείας, εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ