Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Στενάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αυξάνονται νοσηλείες και θάνατοι

93 οι νεκροί με Covid, εκατοντάδες εισαγωγές, κίνδυνος από τη μετατροπή των μονάδων Υγείας σε «μιας νόσου»

Ο εφιάλτης των ράντζων και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ επιστρέφει
Ο εφιάλτης των ράντζων και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ επιστρέφει
Αλλοι 93 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους την περασμένη βδομάδα κι έρχονται να προστεθούν στη θλιβερή λίστα των 1.028 νεκρών από τον Σεπτέμβρη, ενώ αύξηση καταγράφεται σε όλους τους πανδημικούς δείκτες.

Σύμφωνα με την Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων που αφορά το διάστημα 1 - 7 Γενάρη, κατά 15% αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 1.679. Εγιναν επίσης 37 νέες διασωληνώσεις και συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 78 ασθενείς.

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε: Χανιά (115%), Ηράκλειο (80%), Ιωάννινα (66%), Βόλο (26%), Λάρισα (21%).

Το ίδιο διάστημα, δύο ακόμα άνθρωποι πέθαναν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αγώνας δρόμου και για τα αντιικά φάρμακα

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σε αγώνα δρόμου μετατρέπεται για τις ευπαθείς ομάδες ακόμα και η διαδικασία προμήθειας αντιικών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι τέτοιες ομάδες, σε περίπτωση που νοσήσουν, θα πρέπει να λάβουν την αγωγή από το πρώτο 24ωρο κι εντός 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά νόηση, τη διασωλήνωση και τη θανατηφόρο έκβαση.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η έγκαιρη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να σώσει ζωές εξελίσσεται σε «Γολγοθά», αφού όταν οι γιατροί το συνταγογραφήσουν, τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα τις εκτελέσει με κούριερ, μέτρο που είχε διαφημίσει η κυβέρνηση ως «απαλλαγή των ευάλωτων από την ταλαιπωρία», ενώ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων (που χορηγούν αντιικά) γίνονται αποδέκτες των καθυστερήσεων.

Ετσι, ασθενείς από τη Χαλκίδα, για παράδειγμα, αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να βρουν αντιικά φάρμακα, και άλλοι από το Αγρίνιο να πάνε στα Ιωάννινα.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται τι φταίει πάλι, η απάντηση σίγουρα δεν είναι «οι κούριερ», όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες.

Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος την ανθρώπινη ζωή και υγεία. «Το paxlovid (αντιικό για την Covid) είναι ένα αρκετά ακριβό φάρμακο. Δεν είναι ένα φτηνό φάρμακο. Αρα η δημόσια Υγεία είναι το ένα που μας ενδιαφέρει, το άλλο να μη φτάσουμε σε συνθήκες υπερσυνταγογράφησης και τεχνητής ζήτησης, όπου θα μπορούσαν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα», είναι η παραδοχή του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.

Πάτρα - Νοσοκομείο Ρίου: «Φράκαραν» τα ΤΕΠ μετά την εφημερία της Τετάρτης

Στο μεταξύ, η νέα έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων εξακολουθεί να φανερώνει τη γύμνια από προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου «φρακαρισμένα» από ράντζα βρήκε τα Επείγοντα η ολοκλήρωση της γενικής εφημερίας χτες το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, στα ΤΕΠ του νοσοκομείου βρέθηκαν χτες 41 ασθενείς σε ράντζα, με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ογκολογικά, ενώ στον ίδιο χώρο παρέμεινε και διασωληνωμένος ασθενής. Ορισμένα από τα περιστατικά έχουν οδηγηθεί στο ΠΓΝΠ του Ρίου από άλλα νοσοκομεία εκτός νομού, όπως έχει συμβεί κατά κόρον και στο παρελθόν, λόγω της αδυναμίας των εκεί νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κύρια λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των προβλημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραμένει υποστελεχωμένη. Ετσι και χτες, στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, υπήρχαν σε ράντζα ακόμη και ασθενείς από τον Πύργο!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ