Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Στη μάχη της πλατιάς ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων ρίχνονται εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με παρακαταθήκη τη μαζική σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη και το πρόγραμμα δράσης που έχουν διαμορφώσει.

Σταθμό στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί το παναττικό συλλαλητήριο που οργανώνουν την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας πανεργατικής απεργίας τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, ο αγωνιστικός βηματισμός του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, περιοδείες και εξορμήσεις.

Σήμερα, Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις πρόσφατες προσπάθειες των φασιστών να σηκώσουν κεφάλι και να θέσουν στο στόχαστρο της φασιστικής τους δράσης όσους αγωνίζονται.

Στο μέτωπο της Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη και την ίδια μέρα οργανώνονται συλλαλητήρια από τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Σε κινητοποίηση προχωρούν από κοινού τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη προετοιμάζουν τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας, δίνοντας συνέχεια στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας, κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Οπως καταγγέλλει, στη δεκαετή οικονομική κρίση, με τον «μπαμπούλα» της ανεργίας και δεκάδες αντεργατικούς νόμους, τσακίστηκαν τα μεροκάματα και η Ασφάλιση των οικοδόμων. «Τότε, μας έλεγαν ότι "μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα επανέλθουν τα πράγματα, γι' αυτό να κάνετε υπομονή". Τώρα, που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, ξαναβιώνουμε ακόμη πιο οξυμένα τα προβλήματα. Τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει.

Στις συνθήκες αυτές, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους του κλάδου: «Η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτερου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο "ξεφτίλα" που επιδρά στο δωρόσημο, στα επιδόματα, στη σύνταξη. Θα γίνει ο κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες. Θα είναι ανάσα και ανακούφιση από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβασή μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει.

Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο και να επιβάλουν «δουλειά ήλιο με ήλιο, μεροκάματα "ξεφτίλα", μισή Ασφάλιση και απλήρωτες ώρες εργασίας».

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του. Παράλληλα, υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς. Χτες βρέθηκε στο εργοτάξιο της ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νόμου, την πανοικοδομική απεργία, την κλιμάκωση του αγώνα και τον συντονισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου κατέληξε η προχτεσινή σύσκεψη.

Τα αιτήματα της απεργίας

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και Ασφάλισης. Κατώτερο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις).

-- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

-- Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές.

-- «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ