Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με πολύμορφη αγωνιστική δράση διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη σε Αθήνα και Πειραιά

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και άλλες μορφές, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η μάχη για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Σταθμός στη δραστηριότητα για τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Συγκέντρωση την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ χαιρετίζει «τις αγωνιστικές δράσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έχουν ριχτεί στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στη γραμμή συμβιβασμού που στηρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ». Καλεί τα εργατικά σωματεία της Αθήνας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας: «Συνεχίζουμε και οργανώνουμε την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο (...) Δυναμώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ».

Στην τελική ευθεία για την πανοικοδομική απεργία

Καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου
Καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου
Ξεχωριστή σημασία στη μάχη για τις ΣΣΕ έχει η πανοικοδομική απεργία που έχει κηρύξει για την Τετάρτη 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στο ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει, βασικοί άξονες είναι οι εξής: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ακόμα σε Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηράκλειο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (12 μ. Εύδηλος), Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Καρδίτσα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λαμία (10 π.μ., υποκατάστημα ΙΚΑ), Λάρισα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (10 π.μ., Αγ. Μηνάς) και Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συνεχίζει τις στάσεις εργασίας σε εργοτάξια, με στόχο την ενημέρωση των οικοδόμων: Την Πέμπτη 8/3 έγινε στάση εργασίας στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Athens Ledra», ενώ μια μέρα μετά ακολούθησε η στάση εργασίας στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Τη Δευτέρα 12/3 έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. έως 12 μ.) σε εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο (στούντιο «Καραγιάννης»).

Από την στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Από την στάση εργασίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Για το Σάββατο 10/3 το Συνδικάτο έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στο αεροδρόμιο, στη ΒΙΠΕ και τις περιοχές Γούβες, Ανάληψη, Χερσόνησο, ενώ το απόγευμα θα κάνει εξορμήσεις στις συνοικίες Καμίνια και Δειλινά. Την Κυριακή 11/3 σχεδιάζει πανεξόρμηση στις συνοικίες του Ηρακλείου. Τη Δευτέρα 12/3 θα περιοδεύσει το πρωί σε εργοτάξια της Μεσαράς και το απόγευμα στις συνοικίες σε Γάζι και Τσαλικάκι. Την Τρίτη 13/3 το πρωί θα επισκεφτεί εργοτάξια νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και το απόγευμα τη Φορτέτσα.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας, την Κυριακή 11/3, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προκηρύσσει πανελλαδική 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 14/3, μέρα πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργιακής κινητοποίησης. Καλεί τα μέλη στη συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. «Ενστερνιζόμαστε πλήρως τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων οικοδόμων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Οπως τονίζει, χιλιάδες εργαζόμενοι σε σκαπτικά - οικοδομικά έργα αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες εργασίας, ενώ στους συμβασιούχους ΙΔΟΧ δεν καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει, επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Πρωτοβουλίες σε Χρηματοπιστωτικό και Επισιτισμό - Τουρισμό

Τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε «First Data» και «Mellon», οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει 4.000 απολύσεις για το επόμενο διάστημα. Το Σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13/3, στις 6 μ.μ. (αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Εχει επίσης προγραμματίσει παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης - Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27/3, με αιχμή τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των «εισπρακτικών» εταιρειών.

Με κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα σχέδιο τοπικής κλαδικής Σύμβασης. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το Σάββατο 10/3, στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 12/3, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα τις ΣΣΕ και τους πλειστηριασμούς. Το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάθε μέρα και ένας μαζικός αγωνιστικός σταθμός μπροστά στην απεργιακή κλιμάκωση(2024-01-20 00:00:00.0)
Δράση παντού και κλιμάκωση της πάλης για απεργία στις 28 Φλεβάρη(2024-01-18 00:00:00.0)
Στους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα και οι διεκδικήσεις για αυξήσεις(2024-01-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικός βηματισμός για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων(2018-02-22 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγώνα με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-02-21 00:00:00.0)
Στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(2018-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ