Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες στους δρόμους για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία

Την απόφασή τους να μην αποδεχτούν την ισοπέδωση του εισοδήματος και των αναγκών τους, την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής χιλιάδες λαού και νεολαίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.

Την ίδια στιγμή που μέσα στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να ξιφουλκούν για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, το μεγάλο συλλαλητήριο έδωσε το στίγμα της έντασης της συντονισμένης δράσης, της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης σε χώρους δουλειάς και κλάδους το επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, απέναντι στα ματωμένα πλεονάσματα, που τρέφονται από τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, οι χιλιάδες που διαδήλωσαν αντέταξαν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η πλούσια δράση των σωματείων, που απλώνεται σε όλη τη χώρα, αποτυπώθηκε και από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, όπου έδωσαν το «παρών» σωματεία που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Με το δικό τους πανό διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στην «PeopleCert», οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των πέντε εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή είναι δραστήρια μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους ενάντια στον προϋπολογισμό, έδωσαν συνέχεια στην πάλη ενάντια στη φοροαφαίμαξη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, που διαδήλωσαν με το μπλοκ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ μπροστά από τα πανό προπορεύονταν συμβολικά τρία ταξί με σημαίες των Επιτροπών Αγώνα. Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσε και αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους από τον κλάδο των Μεταφορών, αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και Θυγατρικών Εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην ακρίβεια, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, διαδήλωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στιγμές από μεγάλους αγώνες προβλήθηκαν στη συγκέντρωση


Στιγμές από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος θύμισε το βίντεο που πλαισίωσε το συλλαλητήριο. Μεταξύ αυτών οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, των διανομέων στην «e-food», των οικοδόμων, οι πρόσφατες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το ίδιο βίντεο προέβαλε την απαίτηση για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση της φορολογίας που έχει ρημάξει τις λαϊκές οικογένειες.

Ούτε βήμα πίσω, καμία ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία, στη φοροληστεία, στις υποδομές - ρημαδιό

Στο βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης βρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι εργαζομένων σε χώρους που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση. Την τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Σωματείου, με την οποία κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας, κατήγγειλε ο Κίμωνας Ασπιώτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ. «Είναι χτύπημα συνολικά στα σωματεία, στο δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση και τη διεκδίκηση», υπογράμμισε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Σωματείο», ξεκαθάρισε, χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαβεβαιώνοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Τους χαμηλούς μισθούς, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα δεκάωρα ωράρια κατήγγειλε η Τζένη Τσάκου, μία από τους πέντε εργαζόμενους που απολύθηκαν από την «PeopleCert». Οπως εξήγησε, η εργοδοσία απέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης πέντε εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν στο σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. «Αυτό που δεν περίμενε ήταν η αλληλεγγύη των συναδέλφων μας», πρόσθεσε.

Στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης, φέρνοντας στο προσκήνιο τα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών, αναφέρθηκε ο Νίκος Σφαντός, γραμματέας της ΟΒΣΑ. Χαιρέτισε τη στήριξη των σωματείων στις πρωτοβουλίες αυτές και τόνισε την ανάγκη η συμμαχία βιοπαλαιστών επαγγελματιών και εργαζομένων να δυναμώσει.

Ο Νίκος Παπαθανασίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των χωριών της Μουργκάνας, κατήγγειλε τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κωφεύουν στα κρίσιμα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για τις δομές Υγείας και άλλες ζωτικές υποδομές.

Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια

Το στεντόρειο μήνυμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα μετέφερε με την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση του Συντάγματος ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας:«Ως εδώ, δεν πάει άλλο, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».

Μίλησε για το «ξάφρισμα» του λαϊκού εισοδήματος, σημειώνοντας ότι «πριν ο μήνας φτάσει στη μέση του, πριν τις 15 του κάθε μήνα, βρισκόμαστε με τις τσέπες άδειες και κοιτάμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Σε αυτές τις συνθήκες, ανέδειξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει να ψηφίσει τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος προσθέτει κι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού και επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια σε φόρους. Ετσι, λένε, θα ενισχυθεί η ανάπτυξή τους».

Δείχνοντας ποιους αφορά η ανάπτυξη, επεσήμανε ότι ενώ «δισ. ευρώ θα βγουν από τις τσέπες του λαού για να δημιουργήσουν νέα ματωμένα πλεονάσματα - για τα οποία κονταροχτυπιούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και νέοι "αριστεροί" για το ποιος μας μάτωσε περισσότερο - στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων - ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Αυτή είναι η δική τους ανάπτυξη», τόνισε, «αυτούς υπηρετούν. Για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων τσακίζουν τον λαό στους φόρους, στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους». Τέτοιοι νόμοι είναι το τελευταίο φοροληστρικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταδικάζει τους φτωχούς εμπόρους και επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, το νέο αντιλαϊκό ασφαλιστικό που ανοίγει τον δρόμο για δουλειά μέχρι τα 74, το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, «ρίχνουν άφθονο χρήμα για να εξυπηρετούν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και στην Ουκρανία και στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για να σφαγιάσει τον λαό της Παλαιστίνης».

Σε αυτήν την πορεία, συνέχισε, η ΝΔ έχει «την απλόχερη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων». Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει τους μισούς νόμους της ΝΔ, «μέχρι και το κομματίδιο της "Νέας Αριστεράς" ψήφισε τρία σημαντικά άρθρα για να μπορούν οι τράπεζες και τα κοράκια να αρπάζουν τα σπίτια του λαού. Ντροπή σε όλους αυτούς.

Οπως και μεγάλη ντροπή στους εργατοπατέρες. Στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κάνουν σαν να μην υπάρχει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, η ακρίβεια. Στους επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλα συνδικάτα, όπως στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε μεγάλες Ομοσπονδίες, που αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κάθε συζήτηση να υπάρξει αγωνιστική απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε με την ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστική η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις. Απεργοσπασία όταν πέρναγε ο νόμος - έκτρωμα Γεωργιάδη, αφωνία στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, δικαιολόγηση της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας, της ακρίβειας που περνάει ο λαός μας.

Τους λέμε: Δεν θα τους περάσει. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Δεν πέρασε το σιωπητήριο που προσπάθησαν να επιβάλουν κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι - εργατοπατέρες».

Στη συνέχεια κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα σε μια σειρά μέτωπα, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, και επιστροφή των Δώρων τους. Σε στήριξη των αγώνων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και αλλού, για να μην περάσουν οι απολύσεις συνδικαλιστών, όπως στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, στον όμιλο Στασινόπουλου, στην «PeopleCert». Κάλεσε σε αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, σε αλληλεγγύη προς τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και τους φτωχούς αγρότες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, επεσήμανε πως «από αυτό εδώ το βήμα τιμάμε τη μέρα αυτή, μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες συναδέλφους μας που εργάζονται και ζουν στη χώρα μας για χρόνια κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Οι δικοί μας αγώνες άλλωστε αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρησκεία, χρώμα, φύλο ή φυλή».

Πρόβαλε την ανάγκη να δυναμώσει το μέτωπο στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών. Και κατέληξε:

«Ο αγώνας μας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι αγώνας επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη μαζική οργάνωση στα συνδικάτα, από το να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στους δρόμους, για το εισόδημα και τις ανάγκες μας!(2023-12-15 00:00:00.0)
Σήμερα σε Μενίδι και Ελευσίνα(2023-12-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό, στον αγώνα για το λαϊκό εισόδημα(2023-12-05 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό(2023-12-01 00:00:00.0)
Διαδηλώνουμε το Σάββατο, προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα(2022-12-14 00:00:00.0)
Με συγκεντρώσεις «καταψηφίζουν» τον αντεργατικό προϋπολογισμό(2021-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ