Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε θέση μάχης για την επιβίωση και το εισόδημά τους

Παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου. Με παρακαταθήκη τις αγωνιστικές δράσεις του προηγούμενου διαστήματος ετοιμάζονται για νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου Λάρισας παραμένουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους

Eurokinissi

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου Λάρισας παραμένουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους
Στους δρόμους του αγώνα με τα τρακτέρ τους βγήκαν οι αγρότες σε διάφορες περιοχές, διεκδικώντας αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις στον Ε65 από τους αγρότες της Καρδίτσας, επίσης σε Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Συκούριο Λάρισας, ενώ και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας έβγαλαν και διατηρούν μέχρι και σήμερα τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπου.

Με παρακαταθήκη αυτές τις δράσεις, άλλες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την προηγούμενη Κυριακή, στη Νίκαια Λάρισας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους με πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκεται η στήριξη - αναπλήρωση του εισοδήματός τους, το οποίο υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Διεκδικούν τιμές στα προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, αλλά και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Παραταγμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου Λάρισας τα τρακτέρ

Στον κόμβο Πλατύκαμπου, από την Τετάρτη, παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας.

Η κατάσταση που βιώνουν στα χωριά τους είναι τέτοια που κάνει μονόδρομο τον αγώνα για να επιβιώσουν, να παραμείνουν στον τόπο τους, στις καλλιέργειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τις καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη, τρεις μήνες μετά, τα προβλήματα παραμένουν. Χαρακτηριστικά, 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του, ενώ ακόμα και τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί καθυστερούν και είναι ανεπαρκή, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται το εισόδημά τους για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Οι αγρότες θα συμμετάσχουν το Σάββατο στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα (βλ. θέμα κάτω), ενώ καλούν τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων χωριών και τους μαζικούς φορείς του νομού Λάρισας σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στον Κόμβο.

Με τον τρόπο αυτό επιλέγουν να δώσουν απάντηση στην αδιαλλαξία που εισπράττουν από την κυβέρνηση, η οποία εκφράζεται με την άρνησή της να ορίσει αντιπροσωπεία της (από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας), όπως ζητούν οι αγρότες, προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Πλήρη αποζημίωση, αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και σε αποθηκευμένη παραγωγή, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

Καμιά συναίνεση στα σχέδια που οδηγούν στο ξεκλήρισμά τους

Μέσα σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης, οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με αυτά, προκρίνονται αντιπλημμυρικά έργα που κινούνται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, προαναγγέλλοντας νέες καταστροφές, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.

Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει δηλώσει ότι χρειάζονται «ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις» και «να σταματήσουμε να "χαϊδεύουμε τα αυτιά" των αγροτών» για τις παραγωγές της Θεσσαλίας, αλλά και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Δημ. Κουρέτας, ο οποίος στο σχέδιο γεωργικής ανάπτυξης που παρουσίασε, αναφέρει μεταξύ άλλων ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, το «μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με χαμηλή ανταγωνιστικότητα», προτάσσοντας τη γνωστή λύση που εδώ και χρόνια προωθείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μέσα από το ξεκλήρισμα των πιο μικρών αγροτών.

Είναι γνωστό ακόμα το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, με το οποίο συμφωνούν τόσο η κυβέρνηση που έχει ανακοινώσει ότι θα ενσωματώσει τις προτάσεις του στο «master plan» για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Δημ. Κουρέτας, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι οι παραγωγοί της περιοχής των παρακάρλιων χωριών να πληρωθούν αποζημίωση, γιατί αυτό είναι πολύ μικρότερη δαπάνη από οποιοδήποτε είδος παρέμβασης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ