Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη

1497 Ο Πορτογάλος Βάσκο Ντε Γκάμα περνά το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

1770 Γεννιέται ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στη νέα ήπειρο. Τρία χρόνια αργότερα, ένα συνέδριο θα κήρυσσε την ανεξαρτησία και την έναρξη του αγώνα ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

1821 Δολοφονείται κατ' εντολή των προκρίτων - εφοπλιστών της Υδρας ο επαναστάτης ηγέτης Αντώνης Οικονόμου, πλοίαρχος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, που παρέκαμψε με εξέγερση τους προύχοντες και μπήκε επικεφαλής ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού δημοκρατικού κινήματος.

1926 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1944 Οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται με όλα τα μέσα σε κάθε μέτωπο της Αθήνας και του Πειραιά. Στον Πειραιά, όπου νέες βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονταν διαρκώς υπό την κάλυψη των κανονιών του στόλου, έως το βράδυ είχε χαθεί ο Προφήτης Ηλίας και το κέντρο, ενώ έπειτα από ανηλεή ναυτικό βομβαρδισμό καταλήφθηκε και ο λόφος της Καστέλας.

1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

1981 Οι 316 επιστήμονες που συμμετέχουν στο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Ελλάδα, καταγγέλλουν ότι οι 1.700 ασθενείς στο Ψυχιατρείο Λέρου είναι καθηλωμένοι σε κατάσταση ζωντανών - νεκρών.

1991 Με την απόσχιση του Καζακστάν, ολοκληρώνεται η διάλυση της ΕΣΣΔ.

Κυριακή 17 Δεκέμβρη

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που πετούν με αεροπλάνο.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1927 Η Βουλή ψηφίζει την άρση της ασυλίας και τη δίωξη των βουλευτών του ΚΚΕ «επί εσχάτη προδοσία». Οσοι πιάστηκαν κλείστηκαν στις φυλακές Συγγρού.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν στη λεωφ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του ΦΙΞ εμβολίζεται με άρματα μάχης. Οι περιοχές που καταλαμβάνονται από τις εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις, «εκκαθαρίζονται» και «πειθαρχούνται» με αγριότητα από δυνάμεις της Εθνοφυλακής, αλλά και Βρετανούς στρατιώτες.

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ», με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με 72 νεκρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ