Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
«Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο την Κυριακή 17 Δεκέμβρη

Την Κυριακή 17/12, στις 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, πραγματοποιείται η μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο Σωματείων και φορέων που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, προσθέτοντας έναν ακόμα σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν για την εργασία και τα δικαιώματά τους, για να μην μαραζώσει ο τόπος τους.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη σύσκεψη τον Δεκέμβρη του 2019, που αγκαλιάστηκε πλατιά από ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη αυτού του αγώνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι και να αγωνίζονται.

Με ενότητα και συσπείρωση απευθύνουν νέο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη - συλλαλητήριο της Κυριακής, ώστε να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά το σύνθημα: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουν ξανά», αλλά και να σχεδιαστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες που τσακίζονται από την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Θα μείνουμε όρθιοι και αυτήν τη φορά!

«Τέσσερα χρόνια μετά και η καρδιά της εργατικής τάξης συνεχίζει να χτυπά στη ΛΑΡΚΟ. Ενώνουμε το δίκιο μας, συζητάμε, συντονιζόμαστε και αποφασίζουμε τη συνέχιση του κοινού αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα συνεχίζουμε και στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τους νόμους και τις οδηγίες, τους επιχειρηματικούς ομίλους που ανταγωνίζονται για τη "λεία" της», σημειώνει το σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στο ανοιχτό κάλεσμά του για τη σύσκεψη της Κυριακής.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη που απλόχερα πρόσφερε ολόκληρη η εργατική τάξη στον αγώνα τους και τονίζει:

«Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας "τσάκισαν" και ήσασταν εσείς που σταθήκατε δίπλα μας, απλώσατε το χέρι, μας ενθαρρύνατε, μας σηκώσατε. Το γεγονός ότι μετά από 4 χρόνια συνεχίζουμε τον αγώνα, το χρωστάμε σε όλους εσάς που εκφράσατε την αλληλεγγύη σας, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές, τους λαϊκούς φορείς. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.

Εχουμε μπει σε νέα φάση, πλησιάζουμε στο διά ταύτα. Ετοιμάζονται να "καθαρίσουν τη ΛΑΡΚΟ από τα βαρίδια εργαζόμενους". Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την 25/12/2023 έως την 30/12/23, απολύονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και την 31/12/23 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων της ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς. Η κυβέρνηση και ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ με τα γνωστά "παπαγαλάκια" τους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Λένε, "η ΛΑΡΚΟ και κλειστή έχει κοστίσει 100 εκατομμύρια στους φορολογούμενους, οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται" κ.τ.λ.

Είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά μας έχουμε άλλη μια "φουρτούνα". Αλλά δεν φοβόμαστε. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της αλληλεγγύης "πέφτουμε" στην μάχη για να ξαναβγούμε νικητές. Δεν θα μας ρίξουν κάτω, ούτε και αυτή τη φορά. Θα παραμείνουμε όρθιοι. Θα τα καταφέρουμε. Με τη βοήθειά σας μεγάλη μερίδα της εργατικής τάξης έμαθε την αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ. Γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε "δουλειά, καμίνια - μηχανές να τα ανάψουν ξανά"».

Απάντηση σε κάθε βρώμικη επίθεση στους εργαζόμενους

Συνεχίζοντας, το Σωματείο κάνει αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΛΑΡΚΟ 4 χρόνια μετά την εφαρμογή των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, ενώ δίνει απαντήσεις στις βρώμικες επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων.

«Για το "άπατο βαρέλι", όπως αποκαλούσαν την ΛΑΡΚΟ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Οι 2 από αυτούς βούτηξαν στον πάτο του βαρελιού, δίνοντας προσφορά. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει νέο ιδιοκτήτη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι σε αντιδικία.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβλήθηκε από την πώληση των προϊόντων, που με την εργασία μας παράχθηκαν.

Οι αποζημιώσεις μας καταβλήθηκαν από τα χρήματα που μας έκλεψαν με τις περικοπές μισθών, την κατάργηση δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Αντί να εκσυγχρονίσουν τη ΛΑΡΚΟ, σπατάλησαν για να σταματήσουν την παραγωγή της και να την απαξιώσουν, 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις νικελίου, υποπροϊόντων και δικαιωμάτων ρύπων.

Οταν θα μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση του προσφέρει φθηνή Ενέργεια. Την κρατική ΛΑΡΚΟ με υπερτιμολογήσεις την χρέωσε 350 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ.

Στην κρατική ΛΑΡΚΟ επέδωσαν "πρόστιμο κρατικών ενισχύσεων". Στη ΛΑΡΚΟ του νέου ιδιοκτήτη, το υποτιθέμενο πρόστιμο "των κρατικών ενισχύσεων" διαγράφεται.

Μας έλεγαν "είναι χαμηλές οι τιμές του νικελίου". Ομως σε μια περίοδο που οι τιμές είναι σταθεροποιημένες στα ύψη, αντί η ΛΑΡΚΟ να παράγει νικέλιο αξίας εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, με εντολή του νέου ιδιοκτήτη και απόφαση της κυβέρνησης τα καμίνια της έσβησαν και δεν γίνεται καμία συντήρηση», σημειώνει και προσθέτει:

«Είχαν το σχέδιό τους. Σταμάτησαν την παραγωγή, έτσι ώστε να δώσουν με 6 ευρώ το στρέμμα (6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά) το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και 1 εκατ. στρέμματα γης που στο υπέδαφος υπάρχουν τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου (η αξία τους ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ). Δεν την συντηρούν και δεν την επαναλειτουργούν μέχρι να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να καλλιεργούν στην κοινή γνώμη ότι "καθόμαστε και πληρωνόμαστε" και να μπορέσουν να μας βγάλουν έξω από τις δουλειές μας.

Γνωστή τακτική. Προσπαθούν να στρέψουν τον έναν απέναντι στο άλλον και τσακίζουν τη ζωή σε όλους μας:

Για να δικαιολογήσουν τα μικρά μεροκάματα και τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις και κλάδους τους αποκαλούν "ευχαριστημένους" και "γι' αυτό δεν διαμαρτύρονται", όπως λένε.

Για να δικαιολογήσουν τη νέα επιδρομή στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών μικρομάγαζων, τους αποκαλούν "φοροφυγάδες".

Για να δικαιολογήσουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό και τη δυσβάσταχτη ακρίβεια στο ράφι, τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς τους αποκαλούν "χρυσοθήρες" και τους υπόλοιπους "εισοδηματίες μεγάλων επιδοτήσεων".

Τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες. Από τη μία, στην ακρίβεια δεν μπορούν να βάλουν πλαφόν. Από την άλλη, βάζουν πλαφόν στην αύξηση του μισθού και τις τριετίες, απαγορεύουν τις ΣΣΕ.

Από τη μία δίνουν δισ. ευρώ για εξοπλιστικά συστήματα, για τη ΝΑΤΟική υποστήριξη και την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Από την άλλη, εκτός από τον κίνδυνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την στοχοποίησή της και το ενδεχόμενο βαθύτερης εμπλοκής, για να καλυφθούν τα έξοδα των πολεμικών επιχειρήσεων κάνουν περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία.

Από τη μία, για τον λαό παντού φόροι (καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ.). Από την άλλη, για τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους φοροαπαλλαγές.

Από τη μία, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για την "πράσινη" κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Από την άλλη, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για έργα υποδομών που να είναι ενταγμένα στην πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Με τις φωτιές καιγόμαστε, τις βροχές πνιγόμαστε, τα χιόνια παγώνουμε, τους σεισμούς γκρεμιζόμαστε και όταν είναι να μας αποζημιώσουν, ρωτούν αν έχουμε ιδιωτική ασφάλιση».

Ο αγώνας μας είναι τίμιος και δίκαιος

Τονίζοντας να αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, το Σωματείο υπογραμμίζει στο κάλεσμά του:

«Τέσσερα χρόνια, κάθε μέρα, είμαστε στον δρόμο του αγώνα μαζί με τις οικογένειές μας και με υπερηφάνεια κρατάμε ψηλά το κεφάλι λέγοντας "μολών λαβέ" στην κυβέρνηση και τους νέους ιδιοκτήτες.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο αγώνας μας είναι τίμιος και δίκαιος.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, να ζήσουμε:

  • Να μην μας βγάλουν από τις δουλειές και τα σπίτια μας.
  • Να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας.
  • Να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα από το οτιδήποτε, το χώμα ατσάλι.
  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του.
  • Να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος.
  • Να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ τώρα, να ανοίξουν καινούργιες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

Ο οποιοσδήποτε από εσάς στη θέση μας τον ίδιο δίκαιο και τίμιο δρόμο θα βάδιζε. Κι εμείς, όπως εσείς, θα ήμασταν το στήριγμά σας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Πάνω απ' όλα βάζουν τα κέρδη τους. Είτε τώρα, είτε λίγους μήνες αργότερα, στη ΛΑΡΚΟ θα παραμείνουμε μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα.

Επιδιώκουμε και εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την κυβέρνηση και τον νέο ιδιοκτήτη. Ομως, όταν ο διάλογος γίνεται εμπαιγμός, δεν έχουμε παρά να ετοιμαστούμε για την μεγάλη σύγκρουση. Και η επιλογή δική τους.

Εμείς ετοιμαζόμαστε για μία μάχη που πρωταγωνιστές είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οικογένειές μας, γιατί είμαστε αυτοί που σε μία νύχτα επιδιώκουν να μας πετάξουν σαν "στυμμένη λεμονόκουπα" στο ταμείο ανεργίας.

Τον πρώτο ρόλο έχουν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα επαγγέλματα των περιοχών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, γιατί πραγματικά το πλήγμα είναι μεγάλο και με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εσείς έχετε τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο υποστήριξης αυτής της σκληρής μάχης. Την ανεξάντλητη και πολύμορφη έκφραση αλληλεγγύης.

Σε αυτή τη βάση σάς καλούμε να στηρίξετε τη σύσκεψη - συλλαλητήριο. Σας καλούμε να συντονιστούμε στους αγώνες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Με την αλληλεγγύη σας, μείναμε όρθιοι 4 χρόνια. Με την αλληλεγγύη σας, θα φτάσουμε στη νίκη. Μαζί θα τα καταφέρουμε. Καλή Αντάμωση».

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Κυριακής και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν ήδη συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, ενώ Εργατικά Κέντρα της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας ναυλώνουν λεωφορεία για τη μεταφορά εργαζομένων που θέλουν να παραβρεθούν στη σύσκεψη. Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα ξεκινήσουν από: Λαμία (8 π.μ., πάρκο Τσαλτάκη), Λιβαδειά (9 π.μ., πλ. Κατσώνη, Ζάππειο) και Χαλκίδα (8.15 π.μ. από Ψαχνά, 8.30 π.μ. από Νέα Αρτάκη και 8.45 π.μ. από το πάρκο Βούρκου), Ψαχνά (8.15 μ.μ. από Δημαρχείο).

Μάλιστα με κοινή ανακοίνωση εκφράζουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη Σύλλογοι και φορείς του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ «μας αφορά όλους», αφού η απόλυσή τους «θα σημάνει νέο ισχυρό χτύπημα για ολόκληρη την περιοχή μας!». Εξηγούν ότι απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή, σημαίνει 150 νέοι άνεργοι, τελειωτικό χτύπημα για δεκάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις (φορτηγά, μηχανήματα, συνεργεία κλπ) που λειτουργούν γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, τεράστια απώλεια εισοδήματος εν μέσω μεγάλης ακρίβειας, εκκίνηση για νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στα εργοστάσια.

Το κάλεσμα υπογράφουν: Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ατταλης «ο Απόγκρεμος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλη, Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας «Νίκος Κριεζώτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αθανασίου, Πολιτιστικός - Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας «Τα Βάβουλα», Αγροτικός Σύλλογος Διρφύων Μεσσαπίων «Τα Κράτεια», ? Ομάδα Γυναικών Διρφύων Μεσσαπίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές βάλτε τα μπροστά»(2023-12-09 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους από σήμερα για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους(2022-12-28 00:00:00.0)
Απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας(2021-12-30 00:00:00.0)
Αγωνιστική Πρωτοχρονιά για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ(2020-12-30 00:00:00.0)
Στην "κόψη του ξυραφιού"!(1998-11-13 00:00:00.0)
Σχέδια για απολύσεις - διαθεσιμότητες(1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ