Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Στο «κόκκινο» η εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα

Στο «κόκκινο» παραμένει η Κρήτη καθώς συνεχίζεται αδιάκοπα η συνδρομή της ντόπιας αστικής τάξης στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις υποστήριξης του μακελειού που προκαλούν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Χαρακτηριστικά, μετά από υποστήριξη που έλαβαν, απέπλευσαν γαλλικό πολεμικό πλοίο με κατεύθυνση το Αιγαίο και το μεταγωγικό των Αμερικανών «Yuma» με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία επιστρέφει το πετρελαιοφόρο των Αμερικανών «Stena Polaris» αφού ανεφοδίασε μονάδες τους που επιχειρούν στα ανοιχτά Παλαιστίνης, Λιβάνου και Συρίας. Πέριξ της Σούδας πλέει και το θηριώδες πλοίο γενικής υποστήριξης των Αμερικανών «Hershel "Woody " Williams» (έχει ως βάση του τη Σούδα, επιχειρεί στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, κύρια στις αφρικανικές ακτές), όπως και έτερο πλοίο τους, το «Mesa Verde».

Δραστηριότητα σημειώνεται και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης καθώς συνεχίζονται οι περιπολίες των Αμερικανών πάνω από την επίμαχη ζώνη για συλλογή εικόνας. Ενδεικτικά, καταγράφηκε τέτοια έξοδος αεροσκάφους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Lockheed EP-3E.

Στο μεταξύ, στο ΓΕΕΘΑ μιλούν για τη «θετική ανταπόκριση» στα «αιτήματα» χωρών, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για «φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού» με σκοπό τη «συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων τους από τη Μέση Ανατολή». Τα αεροπορικά τους μέσα χρησιμοποίησαν γι' αυτές τις μετακινήσεις αεροδρόμια όπως το «Ελ. Βενιζέλος» και των Χανίων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με τους Ευρωατλαντικούς σε όλα τα επίπεδα. Διόλου τυχαία, Πέμπτη και Παρασκευή 9 και 10/11 πραγματοποιήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ διμερείς συνομιλίες «επί αντικειμένων αμυντικού σχεδιασμού», όπως λέγεται επισήμως, μεταξύ αντιπροσωπείας αρμόδιων επιτελών του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, και αντίστοιχων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 30 αξιωματικοί, από το ΝΑΤΟ 16 αξιωματούχοι και από την ΕΕ 2. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ «η αξιολόγηση της Ελλάδας αναφορικά με τον βαθμό υλοποίησης της συμμαχικής στοχοθεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας», και από πλευράς ΕΕ «η συζήτηση επί της αξιολόγησης της συνεισφοράς της χώρας μας σε δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτει σε αυτήν, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της ΕΕ».

«Κατά την υλοποίηση των συνομιλιών, επισημάνθηκε η υλοποίηση της εφαρμογής των ανατεθέντων συμμαχικών στόχων από την χώρα μας, και επιβεβαιώθηκε η ικανότητα συνεισφοράς της με δυνάμεις και δυνατότητες στην ΕΕ», επαίρονται στο ΓΕΕΘΑ.

Αλλά και επί του πεδίου, οξύνοντας τις ικανότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, από τη Δευτέρα 20 ως και την Παρασκευή 24 του μήνα διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), στο Πετροχώρι, η διακρατική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -23 / OLYMPIC COOPERATION -23», με συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας.

Πολλαπλασιάζονται πολεμικές δαπάνες και σχεδιασμοί

Με τέτοια πεπραγμένα στον φάκελό του, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, μετέβη χτες στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, με θέματα στην ατζέντα την περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, την «κατάσταση στη Μέση Ανατολή», καθώς και τις επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), σε πολλές από τις οποίες συμμετοχή έχει και η ελληνική αστική τάξη, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη ακόμα περισσότερων ρόλων.

Επίσης, συζήτησαν την πορεία υλοποίησης της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ (Rapid Deployment Capacity). Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (κείμενο - πολεμικό δόγμα της ΕΕ, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτη του 2022) προβλέπει τη δημιουργία μιας δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ, συγκροτημένης ως μόνιμης στρατιωτικής δύναμης που θα είναι πάντοτε διαθέσιμη, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες στο πεδίο σε περίπτωση κρίσης. Θα βασίζεται σε εκ περιτροπής μονάδες με περίοδο εναλλαγής 12 μηνών, ενώ έχει μπει στόχος να έχει αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025.

Παραπέρα, σε αντανάκλαση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της κλιμάκωσής τους, στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν στοιχεία για αύξηση των «αμυντικών δαπανών» των κρατών - μελών κατά 12% το 2023, και περαιτέρω αυξήσεις να προβλέπονται για την περίοδο 2024 - 2025. Επιπλέον, το 25% των συνολικών αμυντικών δαπανών που διατέθηκαν για «αμυντικές επενδύσεις» το 2022 χρησιμοποιήθηκε για την επιτάχυνση της προμήθειας «αναγκαίων δυνατοτήτων» και την «αναπλήρωση αποθεμάτων» με προμήθειες κυρίως «εκτός ραφιού» σε «αναζήτηση άμεσων λύσεων», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς αποστολές φορτίων στο Κίεβο έχουν προκαλέσει κενά και ελλείψεις στο ευρωενωσιακό οπλοστάσιο.

Της συνόδου των Ευρωενωσιακών προηγήθηκε «άτυπο πρόγευμα εργασίας» με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καθώς συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα στο Ουκρανικό και στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών στους αγωγούς «Balticonnector» και «Nord Stream», έβαλε ξανά πρόταγμα για «προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών» και συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στον εν λόγω τομέα. Την ίδια στιγμή, Washington Post και Der Spiegel, αποκάλυπταν ότι η καταστροφή του «Nord Stream» έγινε από Ουκρανούς, προφανώς με αμερικανοΝΑΤΟική καθοδήγηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ