Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απογειώνει την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Βάση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Λάρισα και πολεμικές ασκήσεις απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας

Σε μια απέραντη βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών έχει εξελιχθεί η χώρα, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ΓΕΕΘΑ, το Σάββατο μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 UAV τύπου MQ-9 REAPER της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους, «μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις αμερικανικές αρχές», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις - MDCA)». Τα UAV έχουν μέσα στο βεληνεκές τους Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία και δυνατότητες συλλογής υψηλής ευκρίνειας εικόνας, προς αναμετάδοση στα αμερικανικά κέντρα επιχειρήσεων αλλά και στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και πλοίων, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες αλλά και «υψηλής αξίας μέσα», όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι προετοιμασίες στο γειτονικό Στεφανοβίκειο, όπου για άλλη μια χρονιά (όπως γίνεται από το 2018) αναμένεται η μεταστάθμευση τουλάχιστον ενός τάγματος (4 λόχοι, περίπου 24 ελικόπτερα) της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve», που κάθε χρόνο φέρνει φρέσκες μάχιμες δυνάμεις τους για ανάπτυξή τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτών των αναπτύξεων, εντείνονται οι προετοιμασίες και στην Αλεξανδρούπολη, την οποία εξελίσσουν σε «Σούδα του Βορρά», προκειμένου να υποδεχτεί εκ νέου γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών που θα ξεφορτώσουν επιπλέον ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα, συν άλλο πολεμικό υλικό προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 20/10, στο πλαίσιο ακριβώς υλοποίησης της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Σούδας 4 μαχητικά αεροσκάφη F22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC135, καθώς και το προσωπικό υποστήριξής τους. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «συμμετέχουν στην άσκηση "Αgile Combat Employment" (ACE) US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και Α/Φ F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022».

Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά άσκηση. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον όρο Αgile Combat Employment «για να περιγράψει έναν τρόπο λειτουργίας που βασίζεται λιγότερο σε μεγάλες παραδοσιακές κύριες υπερπόντιες βάσεις ως κόμβους για την προβολή μαχητικής ισχύος, και περισσότερο στην ανάπτυξη και συντήρηση αεροσκαφών σε διάσπαρτες προωθημένες τοποθεσίες σε συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους (...) Το ACE μετατοπίζει τις επιχειρήσεις από κεντρικές φυσικές υποδομές σε ένα δίκτυο μικρότερων, διάσπαρτων τοποθεσιών που μπορεί να περιπλέξει τον σχεδιασμό του αντιπάλου και να παρέχει περισσότερες επιλογές για διοικητές διακλαδικών δυνάμεων».

Προβάρουν πολέμους και επεμβάσεις

Την ίδια ώρα, σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιούνται πρόβες πολέμου.

Στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης το Γ' Σώμα Στρατού, χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC - GR) διεξάγει την άσκηση «Gordian Knot 22». Ασκηση που δοκιμάζει τις δυνατότητές του στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μιας Μείζονος Διακλαδικής Επιχείρησης+ (Major Joint Operation Plus - MJO+), με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Δοκιμάζει τη «λειτουργία ενός πλήρως αναπτυγμένου Στρατηγείου κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης οπουδήποτε στον κόσμο, επιδεικνύοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά του σε οποιαδήποτε κατάσταση». Συμμετέχει, πέραν του προσωπικού του NRDC-GR, προσωπικό «συμμαχικών δομών» του ΝΑΤΟ από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Ο διοικητής του, αντιστράτηγος Σωτ. Κωστάκογλου, αρθρογραφώντας πρόσφατα τόνισε ότι «καθώς προετοιμαζόμαστε για άλλη μια φορά να εκπαιδευτούμε στον ρόλο του MC-LCC σε μια μεγάλη πολυεθνική διακλαδική επιχείρηση κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, κρίσης ή ολοκληρωτικού πολέμου, μας υπενθυμίζεται έντονα το καθήκον μας απέναντι στις χώρες μας και στη Συμμαχία (...) Πιστεύω ακράδαντα ότι το NRDC - GR είναι ο κρίκος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή που στο παρελθόν έχει δει το μερίδιό της σε συγκρούσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας»...

Και οι ασκήσεις δεν έχουν τέλος:

-- Στο διάστημα 10/10 - 10/11 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η κοινή συνδυασμένη εκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET).

-- Στο διάστημα 9 - 18/11 πραγματοποιείται στη Σούδα η διμερής άσκηση «FALCON EYE 3», μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιό της έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα 6 μαχητικά F-15, 7 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 1 αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και προσωπικό. Θυμίζουμε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκεπτόμενος την Παρασκευή τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο η παραμονή της Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» που έχει στείλει η κυβέρνηση στη χώρα («Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» - ΕΛΔΥΣΑ).

-- Στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης αύριο 16/11 προγραμματίζεται ελληνο-ισραηλινή άσκηση. Το Τελ Αβίβ θα στείλει ιπτάμενο τάνκερ, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα απογειώσει τουλάχιστον 30 αεροσκάφη, προκειμένου οι πιλότοι να κάνουν συντήρηση στον εναέριο ανεφοδιασμό.

-- Τέλος, στο διάστημα 31/10 - 5/11 πραγματοποιήθηκε η άσκηση «AEGEAN SEAL 22-ΙΙ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο επιχειρήσεις ναρκοθηρίας με συμμετοχή και ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ