Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορά πολύτιμων ντοκουμέντων στο Αρχείο του Κόμματος

Ο Θεόδωρος Στασινόπουλος, φίλος του Κόμματος, πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, πολύτιμα ντοκουμέντα για το Αρχείο του Κόμματος, προερχόμενα από το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς που έλαβε χώρα στη Μόσχα το 1922, έκδοση του Γραφείου Τύπου της ΚΔ.

Το καθένα είναι τυπωμένο στη ρωσική γλώσσα και κυκλοφόρησαν σε τιράζ των 1.000 αντιτύπων. Το ένα εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1922 και εμπεριέχει τις συζητήσεις που έγιναν κάποιες μέρες πριν σε σχέση με τότε ιταλικό ζήτημα. Το δεύτερο εκδόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1922 και περιέχει το δεύτερο μέρος της τελικής εισήγησης του Ζινόβιεφ για το συνέδριο.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του ο Θ. Στασινόπουλος, «περιήλθαν στα χέρια μας όταν τα διασώσαμε από την "επίσημη" πολτοποίηση της μαινόμενης αντεπανάστασης στα χρόνια 1993 - 1994, αγοράζοντάς τα έναντι της αξίας του χαρτιού τους και τα δύο στην κεντρική περιφερειακή βιβλιοθήκη της πόλης Βέλικο Τάρνοβο στη Βουλγαρία, το ένα μάλιστα φέρει και τη σφραγίδα της βιβλιοθήκης».



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ