Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τα σχέδια για ενεργειακούς «κόμβους» σφίγγουν τους κόμπους των ανταγωνισμών

«

Κάνουμε βήματα που θα καταστήσουν την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια νέων υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε περιοχές της επαρχίας Κασταμονού (βορειοδυτική Μικρά Ασία), λίγο νοτιότερα από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Με φόντο την κλιμάκωση παζαριών για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και τη συμβολή ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής γι' αυτόν τον στόχο, ο Τούρκος ηγέτης επιδοκίμασε την - όπως είπε - «σημαντική ανακάλυψη στο κοίτασμα αερίου Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα» και μιλώντας για γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν τόνισε ότι «χτίζουμε δίκτυα φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις μας». Εξηγώντας πως ήδη στη χώρα υπάρχουν: 7 διεθνείς αγωγοί αερίου (που καταλήγουν ή / και ξεκινούν από άλλες χώρες), δύο χερσαίες αλλά και πλωτές υποδομές για LNG, 2 υπόγειες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Σημείωσε δε ότι πλέον η «ημερήσια δυναμικότητα εισροής φυσικού αερίου έχει φτάσει τα 360 εκατομμύρια κυβικά μέτρα». Διαφήμισε δε νέες υποδομές που ετοιμάζονται ή είναι σχεδόν ήδη έτοιμες, όπως η πλωτή δεξαμενή για LNG στην περιοχή Σάρος (στα Δαρδανέλια) και η επέκταση της αποθήκης φυσικού αερίου στη Σηλυβρία, τονίζοντας ότι «είμαστε σε στενή επαφή με ένα μεγάλο εύρος χωρών, που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία και τη Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η συζήτηση άνοιξε ακόμα περισσότερο με αφορμή και τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (βλέπε σχετικό θέμα), ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο επόμενος μήνας θα είναι γεμάτος με κάποια καλά νέα» και ότι «θα προχωρήσουμε προς μια πολύ θετική κατεύθυνση στο θέμα των F-16».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα εντείνει και τις προσπάθειες για τη διεθνή αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, που στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (η οποία έγινε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν) έλαβε θέση «παρατηρητή».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «σύμφωνα με το δίκαιο αδελφοσύνης, αποδεχτήκαμε ως παρατηρητή στον Οργανισμό μας (σ.σ. των τουρκόφωνων κρατών) την ΤΔΒΚ. Δείξαμε στα αδέλφια μας τους Κύπριους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, ότι δεν είναι μόνοι, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαδικασία επίλυσης».

Θυμίζουμε ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν οι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, ενώ Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν έχουν την ιδιότητα του «παρατηρητή», πλέον μαζί με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι «δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών - μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων "οντοτήτων"».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550», παραπέμποντας και στη σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Με οδηγό τα «πρότυπα» επικίνδυνων διευθετήσεων

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, κατηγόρησε την Αγκυρα για «προσπάθεια διαμόρφωσης και επιβολής, από την τουρκική πλευρά, ενός νέου "υποδείγματος" διμερών και περιφερειακών σχέσεων», «ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Παραπέρα, στο πλαίσιο του παζαριού για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, προανήγγειλε «πρωτοβουλίες» για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη. «Μετά τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε το 2020 με την Αίγυπτο και την Ιταλία αντίστοιχα, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων. Ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί τη μοναδική συνθήκη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και ότι η λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα προσέλθει σε μία συζήτηση μαζί μας προκειμένου να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση αυτή», είπε.

Σημειωτέον, ο υπουργός προγραμματίζει επίσκεψη στη Βεγγάζη την Πέμπτη για «επαφές με Λίβυους αξιωματούχους», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη έρχεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για έρευνες για πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ενδεικτική των διεργασιών και η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (στα «Νέα»), ο οποίος την Παρασκευή είχε συνάντηση με τον Ν. Δένδια. Ερωτώμενος για το αν η συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ μέσω ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μια συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, ο Λιβανέζος υπουργός σημείωσε πως «θα πρέπει να είναι πιο εύκολο γι' αυτούς», από τη στιγμή που διατηρούνται σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ επισημαίνει με νόημα ότι «και τότε μπορεί να χρειαστείς έναν διαμεσολαβητή όπως κάναμε εμείς», γιατί ένας τρίτος «βλέπει τα πράγματα πιο αντικειμενικά και για τις δύο πλευρές. Μπορεί να ζητήσει από τις δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς. Γιατί κάθε συμφωνία εμπεριέχει συμβιβασμό και από τις δυο πλευρές».

  • Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 57 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση πάνω από την νήσο Κίναρο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ