Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μάχη για την επιβίωση δίνουν μέρα με τη μέρα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι

Σε σύσκεψη στη Μεσσήνη συμμετείχε το Σάββατο ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεσσηνία το Σάββατο, επισκέφθηκε τη Μεσσήνη, όπου μίλησε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου και άλλων φορέων της περιοχής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Τηλέμαχος Δημουλάς και ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και των αυτοαπασχολούμενων μετέφεραν πολύ αναλυτικά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Βουδούρης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κοντοβουνίου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος για ζωοτροφές, λιπάσματα και πετρέλαιο, τονίζοντας πως πολλοί συνάδελφοί του έχουν φτάσει σε σημείο να σφάζουν τα κοπάδια τους και να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, αφού αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, χαρακτήρισε εφιαλτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας σε όσα είχαν ήδη αναφερθεί και αυτό της απουσίας εργατών γης, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια με ελιές να μένουν αμάζευτα. Επιπλέον, η ξηρασία μειώνει την παραγωγή, αφού όπως είπε αρδευτικό έργο στην περιοχή δεν έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρά τις υποσχέσεις, τη στιγμή που γίνονται αρδευτικά για τα γήπεδα γκολφ που υπάρχουν στην περιοχή. Η σταφίδα, σημείωσε, μένει στα αζήτητα, με πολλούς παραγωγούς να αναγκάζονται να πωλούν με 70 λεπτά όταν το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 1,40. Η παραγωγή θα εγκαταλειφθεί, τόνισε, καταγγέλλοντας ότι οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν στην πλάτη τους.

Ο Γιώργος Σεντεμέντες από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην τεράστια κρίση των μελισσοπαραγωγών λόγω του κόστους για τις μεταφορές αλλά και τις τροφές που έχει εκτοξευτεί, ενώ οι έμποροι αγοράζουν το μέλι τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Παράλληλα, τόνισε πως μεγάλη πληγή για τον κλάδο τους είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις τεράστιων ποσοτήτων μελιού που κατακλύζουν την ελληνική αγορά.

Ο Κώστας Δουρούμης από τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσηνίας αναφέρθηκε στον κίνδυνο ξεριζωμού που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής, καθώς η παραγωγή είναι πλέον ασύμφορη. Οπως είπε, πουλάνε τις πατάτες για 15 λεπτά, όταν στο σούπερ μάρκετ πωλούνται πάνω από 1,20 το κιλό, παράλληλα έθιξε και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των δανείων που έχουν αγοραστεί μπιρ παρά από funds, που τώρα διεκδικούν από τους αγρότες πολλαπλάσια ποσά από αυτά στα οποία αγόρασαν τα δάνειά τους.

Τέλος, ο Διονύσης Σωτηρόπουλος από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσήνης τόνισε ότι όσο το εισόδημα των αγροτών και των εργατών μειώνεται τόσο αυξάνεται το πρόβλημα και για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτοί το αυξημένο κόστος Ενέργειας και πρώτων υλών.

Η λύση βρίσκεται στον ενιαίο αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο ελληνικός λαός σε κρίσιμους τομείς της ζωής του, που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία, την Ενέργεια, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα του ξεκληρίσματος, αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί ως συνέπεια της ενεργειακής ακρίβειας, της ακρίβειας σε πετρέλαιο και ρεύμα, στα λιπάσματα.

Σημείωσε πως η ενεργειακή ακρίβεια δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του πολέμου, ο οποίος ήρθε να χειροτερέψει την κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προωθεί μέτρα προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την απουσία έργων υποδομής, όπως αρδευτικά στον κάμπο της Μεσσήνης και στον κάμπο Χανδρινού, αρδευτικού δικτύου στο φράγμα Φιλιατρών, στην άσχημη κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.

Αναφέρθηκε στις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων (σταφίδα, φιστίκι, πατάτα, ελιές Καλαμών), σημειώνοντας πως ακόμη και η σχετικά ψηλή τιμή στο λάδι φέτος δεν φτάνει να καλύψει το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το χρονιάτικο εισόδημα επιβίωσης μιας αγροτικής οικογένειας.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) επεσήμανε πως τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό το καθεστώς ούτε έσωσε ούτε προστάτευσε τους παραγωγούς. Το ΠΟΠ στην πράξη - επεσήμανε - δίνει από 10 έως 30 λεπτά στον παραγωγό υπό προϋποθέσεις, την ίδια στιγμή που στον τυποποιητή, τον εξαγωγέα δίνει 2 έως 3 ευρώ ανά συσκευασία. Ο καταναλωτής το αγοράζει έως και 10 φορές πάνω, την ίδια ώρα που το εισόδημα συρρικνώνεται, η ακρίβεια σπάει κόκαλα και η κατανάλωση φυσικά μειώνεται.

Οπως σημείωσε «η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, ακριβώς γιατί κύριο στόχο έχει α) την εξασφάλιση της κερδοφορίας των εξαγωγέων, μεγαλεμπόρων, που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή και β) την παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της εμπορίας των προϊόντων σε όλο και λιγότερα χέρια. Την ΚΑΠ τη συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Δείτε τι συμβαίνει: α) Επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές ελιών και άλλων αγροτικών προϊόντων (μη ελλειμματικών) τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της ντόπιας παραγωγής. Αυτές οι ελιές εισάγονται και μερικές φορές πωλούνται ως "Καλαμών" για να ρίχνουν την τιμή της ντόπιας παραγωγής στα τάρταρα για τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων».

Στο πλαίσιο της ΚΑΠ - πρόσθεσε - απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό και καλές τιμές για τη λαϊκή κατανάλωση, απαγόρευση που ενισχύθηκε με τη μεταβατική ΚΑΠ και την προσθήκη στον κανονισμό άρθρου (167α) που ορίζει ρητή απαγόρευση καθορισμού οποιασδήποτε μορφής τιμής, ακόμα και ενδεικτικής, κατά την πώληση του προϊόντος από τον παραγωγό στον βιομήχανο και τον έμπορο. «Την ώρα που όλοι αυτοί πουλάνε στον καταναλωτή σε τιμές τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες σε σχέση με την τιμή που δίνουν στους αγρότες», υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε τα άλλα κόμματα που κοροϊδεύουν τους παραγωγούς, αφού με τις πλάτες τους και της ΕΕ οι μεγαλέμποροι αισχροκερδούν και εισάγουν ανεξέλεγκτα. «Ο ένοχος για εισαγωγές προϊόντων ενώ τα ίδια παράγουμε στη χώρα μας έχει όνομα: Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

Καταλήγοντας τόνισε πως «η λύση βρίσκεται στον αγώνα» και αφού αναφέρθηκε στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου πανελλαδικά, αλλά και σε αιτήματα που αφορούν τοπικά προϊόντα και αναγκαία έργα για τη Μεσσηνία, όπως και στα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, υπογράμμισε πως οι αγρότες, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κοινά συμφέροντα, μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε μία συμμαχία, στον αγώνα και για ανάσες ανακούφισης και με ορίζοντα να αλλάξει η κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ολη η Ελλάδα έχει πρόβλημα, ενιαία πρέπει να δίνεται ο αγώνας και το ΚΚΕ, όσο και όπως μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή θα πιέζει στην κατεύθυνση επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων, κατέληξε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από όλα αυτά, να στηρίξουν το ΚΚΕ για να συνεχίσει και αυτό με μεγαλύτερη δύναμη να στηρίζει τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ