Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Λύσεις απαιτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αρτας και τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία, συζητήθηκαν σε σύσκεψη φορέων των πεδινών χωριών της περιοχής, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας.

Κατά τη συζήτηση, που έγινε στη σύσκεψη διαπιστώθηκε, για μια ακόμα φορά, η άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού, η οποία όσο πάει και χειροτερεύει. Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι αγρότες της Αρτας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εκτός από τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και της βρώσιμης ελιάς, προβλήματα αντιμετωπίζουν το καλαμπόκι και βαμβάκι, αφού οι χαμηλές τιμές που έχουν δεν καλύπτουν το μεγάλο κόστος παραγωγής. Την όλη κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες και ειδικά στο βαμβάκι, που ξεπερνούν το 30%. Για την κτηνοτροφία επισημάνθηκε για άλλη μια φόρα το πρόβλημα που δημιουργείται από τις απαράδεκτες τιμές στο αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, καθώς και οι περιορισμοί - ποσοστώσεις στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος που χειροτερεύουν την οικονομική και κοινωνική θέση των παραγωγών.

Στο υπόμνημα που βγήκε από τη σύσκεψη, οι αγρότες της Αρτας έθεσαν μια σειρά από αιτήματα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν θα προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση. Τα αιτήματά τους είναι:

  • Να καθοριστεί κατώτερη τιμή στο καλαμπόκι 55 δραχμές κατά κιλό και να σταματήσει η εισαγωγή φτηνού και υποβαθμισμένης ποιότητας καλαμποκιού.
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, να στηριχτούν οι παραγωγοί από εθνικούς πόρους, η τιμή να φτάσει τις 350 δραχμές το κιλό και να επιδοτούνται για την πραγματική παραγωγή βαμβακιού.
  • Να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και να μειωθεί το κόστος παραγωγής με έλεγχο τιμών στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια.
  • Να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Τιμές ασφάλειας στα προϊόντα, δίκαιη ρύθμιση των χρεών και κατασκευή αρδευτικών έργων.
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτει το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στο σύνολό του από κάθε καταστροφή, καθώς και να διπλασιαστούν άμεσα οι αγροτικές συντάξεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ