Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Γεμάτη η ατζέντα μπροστά στην κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων

Ξεκινάει η αποστολή εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού από την ΕΕ

Με γεμάτη ατζέντα και εστιάζοντας σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Χαρακτηριστικά, του ΣΕΥ προηγήθηκε «πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών με την φερόμενη ως ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπου στην αρχή της συζήτησης μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντ. Κουλέμπα). Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία μετά και την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση, μέσω της πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και ενδεχόμενης πώλησης και βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωνε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές βδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία, και πολλές χώρες διατίθενται να συμμετάσχουν σε αυτήν την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

Σημείωσε ακόμα ότι τα κράτη - μέλη και η ΕΕ έχουν παράσχει ως τώρα στην Ουκρανία όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των οποίων εκφράζονται αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με κεντρική ανησυχία τους πάντως τη διείσδυση εκεί αντίπαλων κέντρων. Ανησυχία που εκφράστηκε και στο «γεύμα εργασίας» όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Ανατολική Αφρική.

Επιπλέον, έγινε «ανταλλαγή απόψεων» για τις εξελίξεις στον Λίβανο (εντοπίζεται «θεσμικό κενό» μετά και την εκπνοή της συνταγματικής διορίας για διορισμό νέου Προέδρου), στο Ιράν (ενέκριναν πρόσθετο πακέτο κυρώσεων για την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα από το καθεστώς»), ενώ ο Μπορέλ ενημέρωσε και για τη διαδικασία αποστολής παρατηρητών στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, τα πεπραγμένα σχετικά με την 27η Διάσκεψη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που διεξήχθη στο Μπουένος Αϊρες, στις 27/10.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας σήμερα προγραμματίζεται συζήτηση για «τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αμυντικών δυνατοτήτων και επιχειρησιακών συνθηκών», μια κουβέντα σχετικά με την παραπέρα ανάπτυξη, βασικά, ικανοτήτων της ΕΕ να κάνει πόλεμο για την προάσπιση θέσεων των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων όπου Γης. Αλλωστε, πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕΟΑ).

Τέλος, κατά τη διάρκεια «γεύματος εργασίας» οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» με τον γγ του ΝΑΤΟ και τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ