Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απλόχερη στήριξη στους ομίλους, «μείον» για τον λαό

Σ. Αβραμόπουλος: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει στον λαό της πόλης πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης για έργα και υποδομές για τις ανάγκες του

Ανεπαρκείς πόρους για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε απαραίτητα έργα και υποδομές αλλά και συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει ο προϋπολογισμός και προγραμματισμός της Περιφέρειας για το 2024, που εγκρίθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, όμως, παρέχει απλόχερη στήριξη για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.

Ο προϋπολογισμός ύψους 567 εκατ. ευρώ προβλέπει έσοδα 400 εκατ., συν 167 εκατ. από το ταμειακό υπόλοιπο του 2023. Παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα ως εργαλείο που θα δώσει «αναπτυξιακή ώθηση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ περιλαμβάνει έργα που έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν και μεταφέρονται για τα επόμενα χρόνια.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν ασκώντας ουσιαστική κριτική στη διοίκηση, αλλά και στις δήθεν διαφοροποιήσεις των άλλων παρατάξεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που επίσης καταψήφισαν, προβάλλοντας ότι δεν υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπως είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος, «τα μεγάλα λόγια του περιφερειάρχη για μια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που υποτίθεται "αλλάζει προς όφελος των πολλών", όπως και τα θολά αναπτυξιακά οράματα και οι εκθέσεις ιδεών άλλων παρατάξεων, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική».

Ανέδειξε ότι η χρηματοδότηση και η στελέχωση των υπηρεσιών είναι ανεπαρκείς σε ό,τι αφορά το πλήθος των κρίσιμων αρμοδιοτήτων και τομέων ευθύνης της Περιφέρειας (αντιπλημμυρικά έργα και πολιτική προστασία, οδικά έργα, περιβαλλοντικοί έλεγχοι και έλεγχοι για τη δημόσια υγεία, στήριξη και έλεγχος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κ.ά.).

Σημείωσε ότι συγκεντρώνονται σημαντικοί πόροι από τη φοροληστεία του λαού, για τη μετατροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ενεργειακό, μεταφορικό, τεχνολογικό, τουριστικό κόμβο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για την αύξηση της κερδοφορίας των λίγων.

«Η υλοποίηση αυτών των στόχων», είπε, «υποστηρίζεται και από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και από το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται ο περιφερειάρχης χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και βεβαίως δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αφού προχωράει ταυτόχρονα με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη φοροληστεία, τα ωράρια - λάστιχο, τις ιδιωτικοποιήσεις και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των πάντων, την ενεργειακή φτώχεια κ.λπ.».

Ενώ και «όσα απαραίτητα έργα και υπηρεσίες υλοποιούνται π.χ. στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, της ύδρευσης - αποχέτευσης, ορισμένα σχολεία, ορισμένες ληξιπρόθεσμες υποδομές της κοινωνικής προστασίας κ.λπ. είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες της περιοχής μας, ενώ ταυτόχρονα τα χρυσοπληρώνει ο λαός μας προς τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και προμηθευτές, αλλά και στους ομίλους που αναλαμβάνουν τη συντήρηση και λειτουργία. Πολλά από αυτά μάλιστα καθυστερούν χρόνια».

Και πρόσθεσε πως ακόμα και για στοιχειώδη έργα ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι οι καθαρισμοί ρεμάτων, παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ηλεκτροφωτισμός, αποχιονισμοί, καθαριότητα και φύλαξη εργοταξίων, «στήνεται ένα πραγματικό πάρτι εργολάβων με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικές κυβερνήσεις. Προσαρμόζονται τα χρονοδιαγράμματα στις δυνατότητες των αναδόχων, ενώ απαραίτητες παρεμβάσεις π.χ. σε τμήματα του οδικού δικτύου, γίνονται τμηματικά λόγω χρηματοδοτικής ανεπάρκειας». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Περιφέρειά μας με καλά στελεχωμένες υπηρεσίες θα μπορούσε να υλοποιεί πολύ πιο γρήγορα και πιο οικονομικά αρκετά αντίστοιχα έργα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μαθητών, για την οποία διατίθενται 82 εκατομμύρια στην τριετία «ζεστό» χρήμα στους ιδιώτες, σημείωσε ότι «θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, να μην ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες, και θα εξαρτάται από το αν πετυχαίνει ο ανάδοχος σε κάθε φάση το επιδιωκόμενο κέρδος».

Τόνισε επίσης πως «όσο ακολουθείται αυτός ο αδιέξοδος δρόμος, όχι το 2030, όπως προπαγανδιστικά αναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση Τζιτιζικώστα, αλλά ούτε το 2300 δεν θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής μας.

Κεντρικό και τοπικό κράτος, εκάστοτε διοικήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν απαντήσεις προς όφελος του λαού σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και σοβαρά κοινωνικά - λαϊκά προβλήματα.

Και αυτό γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των λίγων, που υπαγορεύει συγκεκριμένα πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα, πώς θα ιεραρχηθούν τα έργα και πότε θα τελειώσουν, ενώ όσα πραγματοποιούνται τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι τόσο κατά την περίοδο κατασκευής αλλά και κατά την περίοδο λειτουργίας τους.

Από όλες λοιπόν τις απόψεις ο προϋπολογισμός που εισηγείστε, δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά διαχείρισης της μιζέριας, όσον αφορά στην κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με απαραίτητες υπηρεσίες και έργα», σημείωσε ο Σ. Αβραμόπουλος και τόνισε πως στον αντίποδα των προβλέψεων του προϋπολογισμού η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει στον λαό της πόλης πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης για έργα και υποδομές στην υπηρεσία των αναγκών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ