Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προς δεύτερο κύμα φυγής και αναζήτησης νέων σχημάτων εγκλωβισμού του λαού

Eurokinissi

Ρευστό παραμένει το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι αποχωρήσεις μελών και στελεχών ανά την Ελλάδα συνεχίζονται, ενώ η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου (6+6) θα καθορίσει τα βήματά της σε πανελλαδική σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο. Στο εσωτερικό της οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν την άμεση έξοδο και άλλοι την αναμονή τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, οπότε μια πιθανή νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει εκ των πραγμάτων εκ νέου ζήτημα ηγεσίας. Κάτι που προσπαθεί από τώρα να αποφύγει ο Στ. Κασσελάκης, που σε συνέντευξή του χτες στο «Mega» ζήτησε χρόνο για να ξαναβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητική.

Την ίδια ώρα, οι ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος που θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές καλά κρατούν, με στελέχη της «Ομπρέλας» να προετοιμάζουν το έδαφος, ποντάροντας στην ...«αμνησία» του λαού για τα πεπραγμένα τους, όταν ως υπουργοί και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τσάκιζαν τον λαό και τα δικαιώματά του. Μιλώντας στο «ATTICA TV», o Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας» είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα με ριζοσπαστικό τρόπο (!). «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. Τώρα, το τι ακριβώς εννοεί με το ...«ριζοσπαστικό», ο λαός μας το έζησε την περίοδο που ήταν υπουργός του 3ου μνημονίου και όλων των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που μάτωσαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ενδεχόμενο συμπόρευσης Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου, αν η δεύτερη περάσει την έξοδο της Κουμουνδούρου, είναι πολύ ισχυρό, καθώς μαζί είναι πιθανό να συγκεντρώσουν τους 10 βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας. Προσώρας όλες οι πλευρές ρίχνουν δίχτυα σε στελέχη που είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τ. Κορωνάκης, ο Γ. Σακελλαρίδης κ.ά.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Π. Λάμπρου, στέλεχος της «Ομπρέλας», ρωτήθηκε με αφορμή τη δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ότι μπορούν να συνεννοηθούν και με το ΠΑΣΟΚ, για το αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Οπως είπε: «Σκεφτόμαστε τις συνεργασίες, αλλά ως αυτό που είμαστε, ως Αριστερά, ως ριζοσπαστική αριστερά. Και εκεί βεβαίως να κουβεντιάσουμε και με τους Οικολόγους, με τους Πράσινους, το πράσινο οικολογικό ρεύμα, με τους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις Αριστεράς...». Τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του. «Αν θέλουμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, και όχι να κινδυνεύσουμε να χάσουμε από τον Ανδρουλάκη, χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας», ανέφερε μιλώντας στο «Star Κεντρικής Ελλάδος».

Την αποχώρησή του απ' τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε και ο Αρ. Μπαλτάς, εκ των συντακτών του προγράμματος του κόμματος. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν βλέπω τον εαυτό μου να ανήκει σε ένα τέτοιο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «θα έλεγα ότι είναι ένα κόμμα υπό κατάρρευση». Κατήγγειλε τον Στ. Κασσελάκη και τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «επειδή έχω μια σχέση με κείμενα, η φράση ότι κάποιο κείμενο που είναι λίγο μεγαλύτερο από όσο αντέχουν οι αντοχές ανάγνωσης του κ. Κασσελάκη να θεωρείται σάλτσα, είναι και λίγο και προσωπικά αν θέλετε προσβλητικό». Αποκάλυψε ότι πολλοί απ' όσους έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική θα έλεγα ευθύνη του κυρίου Κασσελάκη» και πως ανά την χώρα πολλοί αποχωρούν ατομικά ή κατά ομάδες.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, διαστάσεις στα ΜΜΕ πήρε η συνάντηση που είχε χτες βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον πρώην βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ