Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Χαμάς

Περιοδείες Αμερικανών και Γάλλων αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή

Παρέχοντας συνεχώς πλήρη στήριξη στο Ισραήλ και «νομιμοποίηση» στο έγκλημα του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν χτες στην επιβολή νέας σειράς κυρώσεων κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και «Ισλαμική Τζιχάντ», σε βάρος στελεχών τους και ατόμων που συνδέονται μαζί τους, δίχως να λείπουν οι αναφορές στον ρόλο του Ιράν.

Πρόκειται για την τρίτη δέσμη αμερικανικών κυρώσεων κατά της Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Η στήριξη του Ιράν, κυρίως μέσω των Φρουρών της Επανάστασης, επιτρέπει στη Χαμάς και στην «Ισλαμική Τζιχάντ» να επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, κυρίως με τη μεταφορά (οικονομικών) πόρων και την παροχή όπλων και εκπαίδευσης», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των προσώπων που πλήττονται από αυτές τις κυρώσεις είναι ο εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στο Ιράν, ο Νάσερ Αμπου Σαρίφ, ένας Παλαιστίνιος, στέλεχος της ίδιας οργάνωσης, ο Ακρα αλ Ατζούρι, καθώς και ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος στον Λίβανο, το Nabil Chouman & Co, που φέρεται ότι εκτελεί τις συναλλαγές μεταξύ Χαμάς και Τεχεράνης.

Το ίδιο 24ωρο, ο στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακ Γκουρκ, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, ξεκινά περιοδεία στην περιοχή για συνομιλίες με αξιωματούχους σε Ισραήλ, κατεχόμενη Δυτική Οχθη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

«Στο Ισραήλ, θα συζητήσει τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της ασφάλειας, την προστασία των πολιτών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την αναγκαιότητα να χαλιναγωγηθούν οι εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Οχθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Σταθερά με το... «δικαίωμα αυτοάμυνας» η Γερμανία

Ο δε Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μετά τη χτεσινή του συνάντηση στο Βερολίνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του «στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Στη συνέχεια ζήτησε υποκριτικά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο Σολτς είπε πως «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει σε ομηρία ανθρώπους», χαρακτήρισε «ωμή πράξη βαρβαρότητας» τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ υπενθύμισε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις δραστηριότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης. Χαρακτήρισε επίσης τα σχόλια του Τούρκου ηγέτη «παράλογα».

«Διορθωτικές» δηλώσεις του Μακρόν μετά τη συνομιλία με τον Χέρτζογκ

Σε παλινωδίες προχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, καθώς στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, ανακάλεσε τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι για τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δήλωση της ισραηλινής προεδρίας, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για σκόπιμη βλάβη αθώων πολιτών στην εκστρατεία του στη Γάζα...

Βέβαια, οι παλινωδίες του Μακρόν - ο οποίος αρχικά τάχθηκε ακόμα και υπέρ της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟικού «συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» ώστε να πολεμήσει ενάντια στη Χαμάς - σχετίζονται και με τις «ισορροπίες» που επιχειρεί να κρατήσει το Παρίσι, για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σε αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Χαρακτηριστικά, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 10 Γάλλοι πρέσβεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έγραψαν κοινό υπόμνημα στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη θέση του Μακρόν για τις εξελίξεις στη Γάζα. Οι Γάλλοι διπλωμάτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ανοιχτά φιλοϊσραηλινή στάση του Μακρόν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του προκαλεί «ανησυχίες» σε αραβικές κυβερνήσεις, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα στα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή.

Στο φόντο αυτό, χτες ανακοινώθηκε νέα περιοδεία του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σ. Λεκορνί. Θα ξεκινήσει από την Αίγυπτο (όπου μεταβαίνει Γάλλος υπουργός Αμυνας για πρώτη φορά από το 2000) και θα συνεχίσει σε χώρες του Κόλπου (που δεν κατονομάστηκαν), με τελευταίο σταθμό το Ισραήλ.

Προβληματισμοί και από Αμερικανούς διπλωμάτες

Αντίστοιχοι προβληματισμοί, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, καταγράφονται και από Αμερικανούς διπλωμάτες.

Την περασμένη βδομάδα το «Politico» επικαλέστηκε σημείωμα διπλωματών που καλούσε τις ΗΠΑ «να επικρίνουν δημόσια τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από το Ισραήλ», ενώ το CNN παρουσίασε τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών σε αραβικές χώρες όπου προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι με την υποστήριξή της στην «καταστροφική και θανατηφόρα στρατιωτική εκστρατεία» του Ισραήλ στη Γάζα «χάνει τους Αραβες πολίτες για μια ολόκληρη γενιά».

Το τηλεγράφημα υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη οργή εναντίον των ΗΠΑ.

«Χάνουμε κατά κράτος τη μάχη στο μέτωπο των μηνυμάτων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της προηγούμενης Τετάρτης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ομάν, η οποία επικαλείται συνομιλίες με «ένα ευρύ φάσμα έμπιστων και νηφάλιων επαφών».

Αλλο τηλεγράφημα, που επικαλείται το CNN, από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Κάιρο, μετέφερε στην Ουάσιγκτον το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη της Αιγύπτου, ότι «η σκληρότητα και η περιφρόνηση του Προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστίνιους ξεπέρασαν αυτές όλων των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ».

Επιπλέον, ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου «Axios» επικαλέστηκε πεντασέλιδο υπόμνημα που υπογράφουν 100 διπλωμάτες και στελέχη της οργάνωσης «αρωγής» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, USAID, με αποδέκτη την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες στηλιτεύουν την άκρατα φιλοϊσραηλινή στάση του Μπάιντεν και τον κατηγορούν ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς στις 10 και 27 Οκτώβρη μέσα από δημόσιες δηλώσεις του. Επισημαίνουν δε ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.

Νέες αντιδράσεις σε Ιράν και Τουρκία

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κάλεσε ξανά τη «διεθνή κοινότητα» να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα. Ζήτησε επίσης εκεχειρία άνευ όρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Προηγήθηκε, τη Δευτέρα στην Αγκυρα, τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», συζήτησαν «το κρίσιμο ζήτημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και αντάλλαξαν θέσεις «για περιφερειακά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ