Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ανεβάζουν ταχύτητες στην «επιχειρησιακή προπαρασκευή»

Μετουσιώνουν τους επικίνδυνους «πολιτικούς στόχους» σε «στρατιωτική πραγματικότητα»

Από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Ανεβάζει ταχύτητες ο ευρωατλαντικός άξονας σε ό,τι αφορά την «αμυντική» του προπαρασκευή, στην κλιμάκωση της κόντρας του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Χτες, συνεδρίασε στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) της λυκοσυμμαχίας, το υψηλότερο στρατιωτικό της όργανο. Η Επιτροπή συνεδριάζει 2 φορές ετησίως, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) στρατιωτικές συμβουλές για το πώς η λυκοσυμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις παγκόσμιες «προκλήσεις ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έλεγε χτες, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ Τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ, σκοπός τους ήταν να επικεντρώσουν «στις πιο πιεστικές ανησυχίες που αντιμετωπίζει η Συμμαχία» και να κάνουν «συστάσεις για το πώς να μετουσιώσουμε τους πολιτικούς στόχους σε στρατιωτική πραγματικότητα. Να παράσχουμε απτά, συνεκτικά και βιώσιμα αποτελέσματα, που θα επηρεάσουν το στρατηγικό περιβάλλον για να το καταστήσουν ασφαλέστερο».

Ετσι, παρουσία και του Αμερικανού στρατηγού, διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, C. M. Scaparrotti, οι Α/ΓΕΕΘΑ εστίασαν καταρχάς «στο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφαλείας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση ή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εγινε, επίσης, ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως και προετοιμασία του εδάφους για περαιτέρω συζητήσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για ανάληψη και νέων «Πρωτοβουλιών Προβολής Σταθερότητας» (όπως η επιχείρηση θαλάσσιων περιπολιών του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian» ή η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2) ενάντια στην «τρομοκρατία». Εξέτασαν, επίσης, πώς εξελίσσεται και τι αποτελέσματα φέρνει η εκπαίδευση που παράσχει το ΝΑΤΟ στις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ.

Παραπέρα, οι Α/ΓΕΕΘΑ συζήτησαν την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT», για το πώς θα εξελιχθεί από το 2018 και αργότερα. Επίσης «αντάλλαξαν απόψεις» για τη δομή Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ευρώπη, με μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τις κινήσεις της οποίας, επίσης, έβαλαν στο μικροσκόπιο.

Η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με αξιολόγηση της λειτουργικότητας της δομής του ΝΑΤΟ και συζήτηση για την αποδοτικότητα και αποτελεσματική χρήση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και μέσων.

Εξέτασαν την «ετοιμότητα» της ΕΕ για εμπλοκή

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και το αντίστοιχο όργανο, η ΣΕ της ΕΕ υπό την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ενημέρωσε τους Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ για την εφαρμογή της περιλάλητης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, το σχέδιό τους για προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων, στις «διεθνείς αγορές», όπου αντιπαρατίθενται με άλλα κέντρα.

Εστίασαν σε ζητήματα όπως η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», η κατάσταση, οι διαθεσιμότητες και ετοιμότητες των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ («EU Battle Groups») κ.ά.

Εξάλλου, σε άλλο ένα δείγμα τής όλο και στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΣΕ του ΝΑΤΟ, Τσέχο στρατηγό Πετρ Πάβελ, και τον προαναφερόμενο Αμερικανό στρατηγό Scapparrotti, για τις τρέχουσες «δραστηριότητες» του ΝΑΤΟ, ενώ «αντάλλαξαν και απόψεις» - όπως λέγεται αρμοδίως - για το πώς να προχωρήσει παραπέρα η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Σε ένα από τα θέματα των ημερών, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ συζήτησαν και για την ενίσχυση της άμυνας στο λεγόμενο κυβερνοχώρο. Στη Σύνοδο, εξάλλου, παρουσιάστηκε και ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Viktor Muzhenko, που τους ενημέρωσε για την επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο μετείχαν και Α/ΓΕΕΘΑ από κράτη - εταίρους της ΕΕ, όπως Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία, για να συζητήσουν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, με το όποιο «καπέλο» κάθε φορά φοράνε για να γίνουν πιο ...εύπεπτες («εκπαιδευτικές» ή «συμβουλευτικές»), συζήτησαν την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - παρόντος και του διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική στρατηγού Thomas Waldhauser - και πώς εξελίσσονται οι EUFOR ALTHEA στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, EUNAVFOR ATALANTA στο Κέρας της Αφρικής και EUNAVFOR MED στην Κεντρική Μεσόγειο.

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει, επίσης, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με μετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών, με διευρυμένη ατζέντα σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, με το περιεχόμενο βέβαια που οι διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου δίνουν στις τέτοιες έννοιες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org