Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε ισραηλινό «κλοιό θανάτου» τα νοσοκομεία της Γάζας, κορυφώνεται ο ξεριζωμός

Copyright 2023 The Associated

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το Ισραήλ, όπως και ο βίαιος ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, με την πλήρη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο έγκλημα.

Τους 11.240 έχουν φτάσει οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις εναέριες και χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, εκ των οποίων 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες.

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε τρεις μέρες (από 9 έως 11 Νοέμβρη) σχεδόν 200.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, κατευθυνόμενοι προς τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα, αντιμετωπίζοντας και εκεί άθλιες συνθήκες και την απειλή των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Δολοφονούν ασθενείς και νεογέννητα παιδιά

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις απάνθρωπες επιθέσεις γύρω από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κουντς της Γάζας, που ξέμειναν το Σαββατοκύριακο εντελώς από καύσιμα (άρα και ρεύμα) και νερό, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ζωή εκατοντάδων ασθενών, να πεθαίνουν ασθενείς από ΜΕΘ και νεογέννητα βρέφη από θερμοκοιτίδες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τις ισραηλινές επιθέσεις και τον αποκλεισμό.


Copyright 2023 The Associated

Η περικύκλωση των νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε, ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο στους τριγύρω χώρους τους να τα εγκαταλείψουν όπως - όπως. Καθώς έσφιγγε ο ισραηλινός κλοιός, χιλιάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν μέσα στα νοσοκομεία, καθώς οι όποιες απόπειρες εξόδου αντιμετώπιζαν δολοφονικά πυρά ελεύθερων σκοπευτών...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Al Jazeera», υπολογίζεται από το Σάββατο πως έφυγαν 20.000 άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο πέριξ του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να βάλει εν ψυχρώ εναντίον τους. Στο νοσοκομείο έως χτες είχαν παραμείνει 650 βαριά ασθενείς και τραυματίες, 500 γιατροί και νοσηλευτές και περίπου 2.500 εντελώς ανήμποροι άμαχοι. Το ψωμί μοιράζεται με δελτίο, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση με το νερό, με αποτέλεσμα κάποιοι να πίνουν το νερό που υπάρχει στις σωληνώσεις των καλοριφέρ...

Εως το μεσημέρι της Δευτέρας, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα και του γενικευμένου μπλακάουτ είχαν πεθάνει τουλάχιστον 34 ασθενείς, εκ των οποίων 4 βρέφη, ενώ διακυβεύεται η ζωή άλλων 36 νεογνών. Οι νοσηλευτές και γιατροί βάζουν τα νεογνά έξι - έξι στις θερμοκοιτίδες, τα τυλίγουν με αλουμινόχαρτο και βάζουν δίπλα τους φιάλες με ζεστό νερό, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να τα κρατήσουν ζεστά...

Οι γιατροί έχουν τυλίξει τα βρέφη με κουβέρτες προσπαθώντας να τα κρατήσουν ζωντανά...
Οι γιατροί έχουν τυλίξει τα βρέφη με κουβέρτες προσπαθώντας να τα κρατήσουν ζωντανά...
Θανάσιμο κίνδυνο αντιμετωπίσουν και οι ασθενείς με αιμοκάθαρση που είναι συνδεδεμένοι με μηχανήματα που εξαρτώνται από καύσιμα.

Στο νοσοκομείο Αλ Κουντς αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για διασκορπισμένα δεκάδες πτώματα στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο, τα οποία κατασπαράζουν πεινασμένα σκυλιά, καθώς καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε προσέγγιση για τη μεταφορά και την ταφή τους.

Ο κατοχικός στρατός επιχειρεί να δικαιολογήσει το έγκλημα επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για υπόγεια διοικητικά κέντρα της Χαμάς στα νοσοκομεία, ενώ προκλητικά ανακοίνωσε ότι «προσέφερε»... 300 λίτρα καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - που δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για τις ανάγκες - και ότι η Χαμάς εμπόδισε τη μεταφορά τους.

Μπροστά στο απίστευτο δράμα ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει, ανακοινώνοντας πως πρόσφερε 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κατηγορώντας στη συνέχεια τους μαχητές της Χαμάς ότι εμπόδισαν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Επανέλαβαν επίσης τις κατηγορίες κατά της Χαμάς, πως έχουν υπογείως διοικητικά κέντρα και εντός του συγκροτήματος εκτοξευτήρες ρουκετών, δίχως να παρουσιάσουν πειστικά τεκμήρια.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κατήγγειλε το Σαββατοκύριακο πως οι ισραηλινές δυνάμεις «βομβαρδίζουν και πυροβολούν με αμείωτη ένταση στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Κουντς καθώς προσπαθούμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά πως «ισραηλινά τανκς ρίχνουν σφαίρες σε όποιον κινείται έξω από το νοσοκομείο και είμαστε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό».

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε την Κυριακή πως υπάρχουν τραυματίες στην περιοχή, αλλά αδυνατούν να τους πλησιάσουν γιατροί και νοσηλευτές λόγω των πυρών του ισραηλινού στρατού.

Τραγικές συνθήκες και στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Η πλήρης έλλειψη καυσίμων εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού σταμάτησε εντελώς και τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι δρόμοι να έχουν γεμίσει από ακαθαρσίες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τον δήμο της Γάζας αλλά και της νότιας πόλης Ράφα μίλησαν για «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα» που επιτείνει την εικόνα διάλυσης της περιοχής.

Ο Αχμαντ αλ Σούφι, δήμαρχος της πόλης Ράφα, δήλωσε πως η πλήρη διακοπή όλων των αντλιών λυμάτων προκάλεσε την υπερχείλισή τους στους δρόμους, πέρα από τα σκουπίδια ενός μήνα που είχαν γεμίσει εδώ και βδομάδες περιοχές της πόλης.

Συνολικότερα, η κατάσταση στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτοπίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, είναι εξίσου τραγική.

«Δεν ξέρουμε πού να πάμε, ο βορράς δεν είναι ασφαλής, ο νότος δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν σκέφτεται να φύγει στην Αίγυπτο για να μην επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 1948 και το 1967» (με τον διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους), δήλωσε στο «Al Jazeera» ο Μανσούρ Σουμάν, ένας Παλαιστίνιος άμαχος που μετέβη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης «πρωτόγονες», τονίζοντας πως δεν υπάρχουν φαγητό, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. «Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει προστασία» ανέφερε.

Ξαναβομβάρδισαν την Τζαμπαλίγια

Παλαιστινιακές δημοσιογραφικές πηγές μετέδωσαν πως χτες βράδυ έγινε νέος βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση άλλων 12 μεγάλων κτιρίων και τον θάνατο τουλάχιστον 31 αμάχων και δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να εντοπίσουν μέλη της οικογένειάς τους, γείτονες και συγγενείς με τη χρήση φακών στα κινητά τους τηλέφωνα, στο φόντο των εστιών φωτιάς που προκάλεσε η νέα επίθεση των Ισραηλινών.

Παζάρια για τους ομήρους

Χτες αργά το βράδυ εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε πως η οργάνωση είναι έτοιμη για την απελευθέρωση 70 ομήρων (κυρίως γυναικόπαιδα), κατηγορώντας το Ισραήλ πως επιχειρεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες αυτές.

Ζήτησε ως αντάλλαγμα πενθήμερη εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιώτης που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ίδια ώρα δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν απελευθερώσεις ομήρων.

Ερχεται και παύση τηλεπικοινωνιών

Στο μεταξύ, η δραματική έλλειψη καυσίμων αναμένεται να προκαλέσει παύση και των τηλεπικοινωνιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών στη Γάζα ανακοίνωσε ότι όλες οι επικοινωνίες στον θύλακα θα σταματήσουν εντελώς μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις μέρες (ή και νωρίτερα) λόγω της έλλειψης καυσίμων για την ηλεκτροδότηση.

Στο φόντο όξυνσης των ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία, έρχονται και αυτές σε τεμένη. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε χτες και το τέμενος Αλ Σάλαμ στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας. Η καταστροφή του αύξησε σε περισσότερα από 60 τα τζαμιά που έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, χτες αξιωματούχος ΟΗΕ ανέβασε σε 101 τον συνολικό αριθμό υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις. Προχτές, κυμάτισαν μεσίστιες οι σημαίες του ΟΗΕ στα γραφεία των οργανώσεων στην Ασία, στη μνήμη των πάνω από 100 εργαζομένων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και χτες έγιναν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε γραφεία του ΟΗΕ ανά τον κόσμο.

Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών που δίνει το Ισραήλ

Στο μεταξύ, την ώρα που αποκαλύπτονται μια σειρά fake news της ισραηλινής προπαγάνδας αναφορικά με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, το Ισραήλ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών που είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν από αυτές τις επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στοίχισε τελικά τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και όχι σε 1.400, αριθμός στον οποίο επέμενε εδώ και βδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δικαιολόγησε αυτήν την αναθεώρηση, λέγοντας πως «πολλά πτώματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί» τελικά βρέθηκε πως ανήκουν σε μαχητές της Χαμάς και όχι σε σκοτωμένους Ισραηλινούς...

Στην πραγματικότητα, η παραδοχή αυτή - πέρα από τα «φουσκωμένα» νούμερα που αναπαράγονται τόσο καιρό - επιβεβαιώνει ότι πάρα πολλοί άμαχοι Ισραηλινοί που πέθαναν στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν «στον σωρό» από πυρά του ισραηλινού στρατού, τα οποία θέριζαν εξίσου μαχητές της Χαμάς και Ισραηλινούς αμάχους, χωρίς να ξεχωρίζει ποιος είναι ποιος...

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στον αριθμό των νεκρών που ανακοινώνει το Ισραήλ, περιλαμβάνονται πάνω από 300 ένστολοι, στρατιώτες και αστυνομικοί.

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο της Γάζας» λέει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ υποστήριξε πως η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και ότι οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια». Ισχυρίστηκε ακόμη πως άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνησή» της.

Επιπλέον, χτες, εκπρόσωπος του στρατού διέγραψε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ», που αφενός ανέφερε πως τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τους μαχητές της και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, αφετέρου τα χαρακτήριζε «νόμιμους στόχους»!

Το δε ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως ανακάλυψε «δεκάδες όπλα και πολεμικό εξοπλισμό» στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, «που θα χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς σε διεισδύσεις στο ισραηλινό έδαφος».

Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani του ισραηλινού στρατού εικονίζονται μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας να έχουν υψώσει σημαίες του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου και παίρνει τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις στα πεδία συγκρούσεων μαζί με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, απέρριψε τις πιέσεις διαφόρων δυνάμεων της αντιπολίτευσης για την αντικατάσταση του Μπ. Νετανιάχου. Ο Γκαντς δήλωσε ότι καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολέμου, οι εκκλήσεις για αντικατάσταση του πρωθυπουργού δεν είναι «τίποτα λιγότερο από τρέλα».

Ο δε Μπ. Νετανιάχου την Κυριακή, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ, θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς, τους είπε: «Θα γίνετε οι επόμενοι».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ, ανέφερε χτες πως εντείνεται η διεθνής πίεση σε βάρος του Ισραήλ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ισραήλ έχει πιθανώς «δύο ή τρεις βδομάδες» προτού η διεθνής πίεση «υποβαθμίσει» αυτό που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλούν «δικαίωμα σε αυτοάμυνα» και «διεθνή νομιμότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά τις συνομιλίες ή επαφές που είχε με άλλους υπουργούς Εξωτερικών, αυτοί έδωσαν έμφαση σε ανθρωπιστικά ζητήματα και κάποιοι ζήτησαν από το Ισραήλ να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός, μολονότι προς το παρόν δεν το έχουν κάνει δημόσια.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοίνωση της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) ανέφερε πως μπορεί οι ΗΠΑ ανοικτά να ζητούν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα, ωστόσο σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών που έχουν με Ισραηλινούς αξιωματούχους ζητούν από την ισραηλινή ηγεσία να επισπεύσει τη σφαγή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον θάνατο χιλιάδων ακόμη αμάχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών βομβαρδισμών και αποκάλυψη νέων ομαδικών τάφων(2024-04-24 00:00:00.0)
Νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»(2023-11-17 00:00:00.0)
Τρομοκρατική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας(2023-11-16 00:00:00.0)
Στενός συντονισμός ΗΠΑ - Ισραήλ ενόψει της χερσαίας εισβολής στη Γάζα(2023-10-17 00:00:00.0)
Ισοπεδώνει τη Γάζα και «θερίζει» αμάχους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός(2023-10-12 00:00:00.0)
Προκλητικό ντοκουμέντο για τον πόλεμο στη Γάζα(2009-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ