Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Δυναμώνουν τα τύμπανα γενίκευσης του πολέμου σε όλη την περιοχή

«Ο,τι κάνουμε στη Γάζα μπορούμε να το κάνουμε και στη Βηρυτό», απείλησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Σε απειλές για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο προχώρησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου διεξάγονται συγκρούσεις με τη «Χεζμπολάχ». «Ο,τι κάνουμε στη Γάζα μπορούμε να το κάνουμε και στη Βηρυτό», είπε προκλητικά, «προειδοποιώντας» τη «Χεζμπολάχ» και τον λαό του Λιβάνου.

Την Κυριακή έγιναν σοβαρές εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και «Χεζμπολάχ», που επέφεραν τον τραυματισμό 17 Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, εκ των οποίων ο ένας, ηλικίας 56 ετών, κατέληξε χτες. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στη συνέχεια σε σφοδρές επιδρομές, καταστρέφοντας πυρομαχικά και όπλα της «Χεζμπολάχ».

Την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων επιδρομών εναντίον ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, εκτός εάν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Είχαν προηγηθεί νέες αμερικανικές επιδρομές σε στόχους στη Συρία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 6 ή 7 «φιλοϊρανοί» μαχητές.

Χτες, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις και η πετρελαιοπηγή «Ομάρ» στη βορειοανατολική Συρία χτυπήθηκαν τουλάχιστον 4 φορές και άλλες 3 φορές την Κυριακή. Από τις 7 Οκτώβρη εκτιμάται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν γίνει στόχος επιθέσεων 40 φορές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 56 Αμερικανών στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, προχτές, 5 στρατιωτικοί των ΗΠΑ σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου των Ειδικών Δυνάμεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, την Παρασκευή το βράδυ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, η συντριβή ήταν «δυστύχημα κατά την εκπαίδευση».

Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση του ελικοπτέρου ούτε την ακριβή περιοχή συντριβής του ελικοπτέρου. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα, μαζί με τις αρμάδες που τα συνοδεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ