Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Νέος θάνατος Ρομά από πυρά αστυνομικού

Αλλος ένας ανήλικος Ρομά σκοτώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από αστυνομικό. O 17χρονος δέχτηκε σφαίρα στον τράχηλο από το υπηρεσιακό όπλο 41χρονου αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Το περιστατικό συνέβη στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου κοντά στο Λεοντάρι, ενώ τα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του 17χρονου είναι σοβαρά και πολλά.

Ο 16χρονος αδελφός του νέου, που επέβαινε στο αυτοκίνητο μαζί με άλλες δύο ανήλικες κοπέλες, κατέθεσε ότι πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία από τον αστυνομικό.

Από την άλλη, για άλλη μια φορά η Αστυνομία, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με περιπτώσεις νέων Ρομά, μιλάει «για όπλο που εκπυρσοκρότησε». Στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις της αστυνομίας και «μετά από καταδίωξη προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε» και ότι στη συνέχεια «οι αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ προσέγγισαν το όχημα προκειμένου να προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται». Ανεπίσημα, η Αστυνομία «διαδίδει» πως «το θύμα προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο του αστυνομικού, το οποίο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα ο νεαρός να πέσει νεκρός».

Ωστόσο, ο 16χρονος αδερφός του νεκρού διαψεύδει ότι «εκπυρσοκρότησε το όπλο κατά λάθος». Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε :«Ημασταν με τον αδερφό μου, την κοπέλα του και την αδερφή της. Δεν είχε βγάλει ακόμα το δίπλωμα, τώρα που θα γινόταν 18 θα πήγαινε να το βγάλει. Είχαμε πάρει το αυτοκίνητο για βόλτα. Πηγαίναμε από την Αλίαρτο προς το Λεοντάρι Θηβών. Του έκαναν σινιάλο οι αστυνομικοί να σταματήσει, αλλά επειδή είχε στροφές εκεί, δεν ήθελε γιατί φοβήθηκε μήπως ερχόταν κάποιος και γινόταν κάνα τρακάρισμα» και συνέχισε ότι «φοβήθηκε ο αδερφός μου επειδή είχαμε και τα κορίτσια μέσα. Λίγο πιο πέρα, στα 800 μέτρα άναψε τα αλάρμ και σταμάτησε. Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζάμι, από τη μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Ανοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εγώ και τα δύο κορίτσια». Ανέφερε ακόμα ότι «ο αστυνομικός που έριξε στον αδελφό μου, έκλαιγε. Μετά ένας άλλος αστυνομικός πήρε τον αδερφό μου και τον πήγε στο Νοσοκομείο της Θήβας. Εφυγα και εγώ με το αμάξι για το νοσοκομείο. Τα κορίτσια έμειναν στο χωριό. Αργά το βράδυ ήρθαν αστυνομικοί στο νοσοκομείο και πήγα να καταθέσω».

Το όλο περιστατικό δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον τρόπο δράσης των αστυνομικών οργάνων, την εκπαίδευσή τους, αλλά και για το ότι πάλι θύμα της συμπεριφοράς τους είναι ανήλικος τσιγγάνος.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Οικονόμου, κάνοντας «την ανάγκη φιλοτιμία» δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του 17χρονου θανόντος στη Βοιωτία. Ο θάνατος ενός νεαρού ανθρώπου αποτελεί τραγικό γεγονός. Οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το θλιβερό περιστατικό, είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ., που δίνει καθημερινή μάχη για την ασφάλεια των πολιτών, οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι κανόνες εμπλοκής, ακόμη και σε συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει ομολογουμένως αυξημένος κίνδυνος δυστυχούς κατάληξης. Οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με τις προβλεπόμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες το περιστατικό σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως».

Και βέβαια, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Ερευνα (ΕΔΕ) και σχηματίστηκε δικογραφία.

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε από τον εισαγγελέα Θήβας ο αστυνομικός, ενώ την ώρα της προσαγωγής του έγινε διαμαρτυρία από συγγενείς και φίλους του νεκρού παιδιού, η κηδεία του οποίου αναμένεται να γίνει αύριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ