Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»

Στο στόχαστρο όλα τα νοσοκομεία | Νέοι δολοφονικοί βομβαρδισμοί σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς

Εικόνα σφαγείου στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Γάζας
Εικόνα σφαγείου στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Γάζας
Με νέες τρομοκρατικές εισβολές στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, επιθέσεις του κατοχικού στρατού γύρω από άλλα νοσοκομεία και συνέχιση του ασφυκτικού αποκλεισμού τους, που οδηγεί τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους, αλλά και με συνέχιση των δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον πόλεων και προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή εναντίον των Παλαιστινίων.

Συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την τρομοκρατική επιχείρηση στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», ο κατοχικός στρατός με εισβολή ειδικών δυνάμεων, άλλων μονάδων και με στρατιωτικά οχήματα κατέστρεψε ολόκληρες πτέρυγες και θαλάμους ασθενών (π.χ. κτίριο χειρουργείων, Καρδιολογικό Τμήμα κ.ά.), τρομοκρατώντας υγειονομικούς, ασθενείς και αμάχους που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο.

Με τις επικοινωνίες κομμένες οι υγειονομικοί αδυνατούσαν να κινηθούν από το ένα κτίριο του νοσοκομείου στο άλλο, καθώς έρχονταν αντιμέτωποι με τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες ότι αναζητούν τρόπους εκκένωσης του νοσοκομείου, κάτι αδύνατον προς το παρόν, καθώς ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε την έξοδο όσων βρίσκονται εντός του κτιρίου.

Επίσης, η έλλειψη καυσίμων είναι ένας από τους λόγους που τα δεκάδες ασθενοφόρα του νοσοκομείου δεν μπορούν να συμβάλουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης άνω των 600 ασθενών και τραυματιών.

Ο Μ. Ζαγκούτ, γενικός συντονιστής Νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι ο στρατός σχεδιάζει επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 600 ασθενών σε σκηνές κοντά σε ένα παρακείμενο σχολείο και στο «Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο» της Γάζας.

Αναφέρθηκαν επίσης εκταφές πτωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις από τον περίβολο του «Αλ Σίφα» και μεταφορά τους σε άγνωστη τοποθεσία.


Οι νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων δικαιολογήθηκαν για άλλη μια μέρα με τους ισχυρισμούς ότι ψάχνουν «μια καλά κρυμμένη υποδομή της Χαμάς στο συγκρότημα», ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS πως «είχαμε ισχυρές ενδείξεις» ότι κρατούνταν όμηροι στο «Αλ Σίφα». Ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν βρήκαν κάτι τέτοιο: «Αν βρίσκονταν εκεί, τους πήραν».

Αργότερα ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τούνελ και οπλισμό της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο «Αλ Σίφα», δημοσιοποιώντας ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που δεν αποδεικνύει τίποτα σχετικό. Ολα αυτά μία μέρα αφότου ο λογαριασμός του ισραηλινού στρατού ανεβοκατέβασε βίντεο με δήθεν «αποκαλύψεις» για ανακάλυψη οπλισμού μέσα στο νοσοκομείο (βλ. περισσότερα στη στήλη «Αποκαλυπτικά»).

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμα ότι εντόπισε το πτώμα μιας 65χρονης ομήρου «σε κτίριο δίπλα στο "Αλ Σίφα"». Η δε Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι δεκάδες όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τους ισοπεδωτικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Επιθέσεις και τραγική κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία

«Βίαιη επίθεση» εξαπολύθηκε στο μεταξύ και στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Σε δήλωσή της αναφέρει ότι το νοσοκομείο βρέθηκε υπό πολιορκία από ισραηλινά τανκς και ότι οι ομάδες της δεν μπορούν να κινηθούν για να προσεγγίσουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Στο μεταξύ, σε βίντεο της Ερυθράς Ημισελήνου καταγράφονται συγκλονιστικές στιγμές, με χιλιάδες εκτοπισμένους και δεκάδες ασθενείς να εγκαταλείπουν το Νοσοκομείο «Αλ Κουντς» με τα πόδια, με καροτσάκια και φορεία, μέσα από τα χαλάσματα...

Το δε Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε χθες να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε ο διοικητής του στο «Al Jazeera».

Ο Ατεφ Αλ Καχλούτ επεσήμανε ότι το νοσοκομείο - που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας - υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Οι εικόνες που καταγράφονται στο νοσοκομείο, με εκατοντάδες τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις να κείτονται στο πάτωμα χωρίς να είναι δυνατό να τους προσφερθεί η αναγκαία περίθαλψη, παραπέμπουν περισσότερο σε «σφαγείο» παρά σε νοσηλευτικό ίδρυμα...

Αμεσος ο κίνδυνος λιμού και επιδημιών

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας, και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια.

«Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα» και ελάχιστες σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες περνούν τα σύνορα για να φτάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

Στο μεταξύ, τα περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «ασφαλών ζωνών» χωρίς την πρότερη σύμφωνη γνώμη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Γάζα απέρριψαν χθες οι επικεφαλής μεγάλων οργανισμών και υπηρεσιών του ΟΗΕ, καθώς και διεθνείς ΜΚΟ. Οπως τόνισαν, καμία «ασφαλής ζώνη» δεν είναι πραγματικά ασφαλής όταν ανακοινώνεται μονομερώς ή επιβάλλεται από την παρουσία ενόπλων δυνάμεων.

Την ανακοίνωση υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μ. Γκρίφιθς, η Σίντι Μακέιν του WFP και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, δήλωσε ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού - υπενθυμίζεται ότι οι εκτοπισμένοι είναι πάνω από 1,6 εκατομμύρια σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας - και ζήτησε διεθνή έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Οπως επεσήμανε, «οι εξαιρετικά σοβαροί ισχυρισμοί για πολλαπλές και σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, όποιοι κι αν είναι οι δράστες τους, απαιτούν ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών».

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, λέγοντας ότι έχει καταγραφεί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός διαρροϊκών ασθενειών στον θύλακα, όπου οι βομβαρδισμοί και η χερσαία επιχείρηση έχουν διαταράξει το υγειονομικό σύστημα και την πρόσβαση σε καθαρό νερό, και έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να στοιβάζονται σε καταφύγια.

Ο δε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε χθες πως καταβάλλεται σκόπιμη προσπάθεια να «στραγγαλιστεί» το ανθρωπιστικό έργο της στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Δεκάδες νεκροί από νέες επιδρομές

Σε αυτό το φόντο, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές της Γάζας.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε νέα ισραηλινή επιδρομή σε τέμενος στην περιοχή Σάμπρα της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν.

Αλλοι τρεις άμαχοι, μεταξύ τους και ένα παιδί, αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των Ισραηλινών στο μαλαισιανό σχολείο του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Χθες, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν για μία ακόμα φορά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισοπεδώνοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Επίσης χθες, οι κάτοικοι της πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας ενημερώθηκαν για δεύτερη φορά ότι θα βομβαρδιστεί, με τον κατοχικό στρατό να προτρέπει τους αμάχους να μεταβούν σε δυτικά προάστια της πόλης.

Να σημειωθεί ότι στη Χαν Γιούνις έχουν αναζητήσει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε σχολεία και σκηνές.

Η πλήρης έλλειψη καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τις γεννήτριες είχε χθες ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν από λύματα όλοι οι δρόμοι στην νότια πόλη της Ράφας, δημιουργώντας «υγειονομικές βόμβες» για τον μεγάλο πληθυσμό εκτοπισμένων αμάχων που συνωστίζονται σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς τα πλέον στοιχειώδη.

Χωρίς τηλεπικοινωνίες

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ουσιαστικά έπαυσαν όλες οι τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ξέμειναν από καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών του δικτύου οι δύο βασικές εταιρείες που διαχειρίζονται τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, «Paltel» και «Jawwal».

Η κατάσταση αυτή μεταξύ άλλων έχει τεράστιες συνέπειες και στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, καθώς άνθρωποι που προσπαθούν να καλέσουν ασθενοφόρα ή σωστικά συνεργεία δεν τα καταφέρνουν.

Κατέλαβε το λιμάνι της Γάζας ο κατοχικός στρατός

Δυνάμεις της ομάδας ειδικών αποστολών Shayetet 13 του ισραηλινού κατοχικού στρατού, με την υποστήριξη τανκς και μηχανικών, ανακοίνωσαν χθες ότι μετά από μάχες κατέλαβαν πλήρως το λιμάνι της Γάζας. Κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι το χρησιμοποιούσε ως «κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων, με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες, ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών στην επίθεση στη Γάζα - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - έφτασε τους 51.

Στο μεταξύ, συγγενείς των 240 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα συνέχισαν για τρίτο 24ωρο το οδοιπορικό από το Τελ Αβίβ μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, επαναλαμβάνοντας τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κανείς από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου (Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, Γιοάβ Γκάλαντ) δεν έχει δεχτεί να τους συναντήσει. Στην Ιερουσαλήμ το πλήθος των συγγενών και φίλων των ομήρων αναμένεται να φτάσει αύριο το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ