Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τρομοκρατική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Σκηνές φρίκες με εκατοντάδες ασθενείς και χιλιάδες άλλους εγκλωβισμένους μετά την εισβολή του κατοχικού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»

Copyright 2023 The Associated

Τρομοκρατική εισβολή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το «Αλ Σίφα», ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις 2 π.μ. ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, υποβάλλοντας σε σκηνές φρίκης εκατοντάδες ασθενείς, υγειονομικούς και χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» είχε δοθεί λίγες ώρες πριν, από τις ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να αναπαράγει την προπαγάνδα του κράτους - δολοφόνου και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «πληροφορίες» ότι «η Χαμάς και η παλαιστινιακή "Ισλαμική Τζιχάντ" χρησιμοποιούν ορισμένα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας - μεταξύ τους και το "Αλ Σίφα" - και σήραγγες κάτω από αυτά για να κρύψουν και να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και την κράτηση ομήρων».

Η εισβολή του κατοχικού στρατού στο «Αλ Σίφα» ξεκίνησε με την έφοδο αρμάτων μάχης στον περίβολο του νοσοκομείου και κλιμακώθηκε με τρομοκρατικές «έρευνες» πάνοπλων Ισραηλινών στρατιωτών από όροφο σε όροφο και από δωμάτιο σε δωμάτιο (ακόμα και μέσα σε ΜΕΘ), προκαλώντας σκηνές τρόμου και φρίκης στους εκατοντάδες ασθενείς, στους τραυματίες και στους χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν αποθήκη του νοσοκομείου με φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, αλλά και 30 Παλαιστίνιους που οι στρατιώτες ξεγύμνωσαν με την απειλή βίας, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν σε χώρο τον οποίο είχαν περικυκλώσει άρματα μάχης.


Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός διέταξε από τα μεγάφωνα όλους τους εφήβους και άνδρες από 16 ετών και άνω να βγουν από το νοσοκομείο και να παραδοθούν...

Γιατροί του νοσοκομείου, μιλώντας σε αραβικά δίκτυα, ανέφεραν ότι μέχρι το πρωί βρίσκονταν στον χώρο περίπου 650 ασθενείς, ενώ περίπου 5.000 έως 7.000 άλλοι εκτοπισμένοι άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στους χώρους του νοσοκομείου και δέχονται πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Μετά την εισβολή, ο διευθυντής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Αλ Σίφα», Αχμεντ Μουχαλάλατι, δήλωσε χαρακτηριστικά στο δίκτυο «Al Jazeera» πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ακόμα και κρεβάτια ασθενών στους θαλάμους...

Σε δηλώσεις του ο δρ Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε ότι στο εσωτερικό του νοσοκομείου ακούστηκαν μεταξύ άλλων και εκρήξεις, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει ακόμα και μέσα στο κτίριο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ο ίδιος τόνισε πως πυρά του ισραηλινού στρατού δέχτηκαν και άνθρωποι που διέμεναν στο νοσοκομείο, τη στιγμή που προσπαθούσαν να βγουν από διάδρομο που υποτίθεται ότι είχε κηρυχθεί «ασφαλής» για έξοδο.

Οι αναμενόμενοι ισχυρισμοί περί «όπλων της Χαμάς»

Οπως αναμενόταν, το Ισραήλ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι οι δυνάμεις του που επέδραμαν στο νοσοκομείο ανακάλυψαν μέσα σε εγκαταστάσεις του κτιρίου «ένα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης, όπλα και τεχνολογικά μέσα» που ανήκουν στη Χαμάς.

Βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι τα σχετικά βίντεο και οι εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός - με λιγοστά όπλα, ένα λάπτοπ, ορισμένα αλεξίσφαιρα κ.λπ. - ήταν πολύ «φτωχά» σε σχέση με όλη την ισραηλινή προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών περί «μεγάλου μυστικού αρχηγείου της Χαμάς» που δήθεν κρύβεται κάτω και μέσα στο νοσοκομείο, είναι προφανές ότι ακόμα και γι' αυτά τα λίγα κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον «μετρ» των fake news.

Στέλεχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ, μιλώντας στο «Al Jazeera» χαρακτήρισε «σκετς» και «θεατρινισμό» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο στρατός να έφερε όπλα και να τα τοποθέτησε στο σημείο.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «είναι στο νοσοκομείο και κανείς δεν ξέρει τι κάνουν, ή τι όπλα έφεραν μαζί τους, για να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι τα βρήκαν μέσα στο συγκρότημα».

Ηδη χτες το βράδυ, εικόνες που κυκλοφορούσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέδεαν τα όπλα που ισχυρίστηκε το Ισραήλ ότι βρέθηκαν στο νοσοκομείο με τις κούτες «ανθρωπιστικής βοήθειας» που μετέφεραν Ισραηλινοί στρατιώτες μέσα σε αυτό κατά τη διάρκεια της εισβολής τους.

Διεθνής κατακραυγή για το νέο ισραηλινό έγκλημα

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταγράψει πάνω από 137 ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία και κλινικές στη Γάζα, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 521 αμάχων και στον τραυματισμό άλλων 686.

Παράλληλα, τουλάχιστον 101 υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για την Εκτακτη Ανθρωπιστική Βοήθεια, Μ. Γκρίφιθς, εξέφρασε αποτροπιασμό για την εισβολή του στρατού στο «Αλ Σίφα», επισημαίνοντας ότι «η προστασία νεογνών, ασθενών, ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να ξεπεράσει όλες τις άλλες ανησυχίες. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης».

Νωρίτερα ο Αντ. Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ, επανέλαβε για άλλη μια φορά την έκκλησή του για εκεχειρία στη Γάζα, «στο όνομα του ανθρωπισμού».

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας δρ Μάι Αλ Κάιλα τόνισε πως η εισβολή στο νοσοκομείο αποτελεί «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά γιατρών και ασθενών».

Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εισβολή στο «Αλ Σίφα», κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Τραγική η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία

Το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι το «Αλ Αχλί», που έχει περίπου 500 ασθενείς, ωστόσο προσφέρει ελάχιστες υπηρεσίες σε σχέση με τις δυνατότητές του, εξαιτίας των επιθέσεων και του αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα έχουν σταματήσει να λειτουργούν, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών εφοδίων, οξυγόνου, νερού και τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 22 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί συνολικά 11.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 4.710 παιδιά και 3.160 γυναίκες. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 29.800.

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι αδύνατον να καταμετρηθούν, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ασθενοφόρων και εθελοντών που προσπαθούν να τα περισυλλέξουν.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε συμβολικά στην ανατίναξη του κοινοβουλίου στην Πόλη της Γάζας, λίγες μέρες αφότου στρατιώτες είχαν φωτογραφηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων κρατώντας ισραηλινές σημαίες.

Σταγόνα στον ωκεανό η είσοδος του πρώτου φορτηγού με καύσιμα

Στο μεταξύ, μετά από σχεδόν 40 μέρες απάνθρωπου αποκλεισμού στη Γάζα, χτες πέρασε το πρώτο βυτιοφόρο καυσίμων, μεταφέροντας περίπου 24.000 λίτρα. Το βυτιοφόρο πέρασε από το μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου στη Ράφα, όπου η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους είναι δραματική, ειδικά μετά τις προχτεσινές βροχές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, τα καύσιμα αυτά πέρασαν υπό την εντολή των ισραηλινών αρχών να χρησιμοποιηθούν αυστηρά για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα από τα φορτηγά της UNRWA και για κανέναν άλλο σκοπό, ούτε καν για την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων ή την επαναλειτουργία των αντλιών του συστήματος υδροδότησης.

Χαρακτηριστικά, τα 24.000 λίτρα καυσίμων που έφτασαν χτες αρκούν για να καλύψουν μόλις το 9% των ημερήσιων αναγκών της UNRWA.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC φορέας του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επιτραπεί στα φορτηγά αρωγής του ΟΗΕ να ανεφοδιαστούν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, οι «Ταξιαρχίες Αλ Κουντς» - η ένοπλη πτέρυγα της «Ισλαμικής Τζιχάντ» - ανακοίνωσαν χτες ότι «κατέρριψαν» ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) «Skylark».

Επιπλέον, βομβαρδίστηκε ξανά η πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, που υποτίθεται ότι είναι «πιο ασφαλής» για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων αμάχων. Ο ισραηλινός στρατός έριξε ακόμα φυλλάδια καλώντας κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνις - επίσης από τις υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές - να φύγουν από τις περιοχές τους, καθότι επίκεινται νέες αεροπορικές επιδρομές.

Κόντρες για τη χρηματοδότηση του πολέμου

«Τριγμούς» προκαλεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Πολέμου Μπένι Γκαντς (πρώην υπουργό Αμυνας και ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα») και τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς. Ο Γκαντς διεμήνυσε χτες ότι θα παλέψει κατά της πρακτικής να χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς κεφάλαια που έχουν σχέση με τον πόλεμο, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τα σχέδια του Σμότριτς για «επικαιροποίηση» του σχεδίου του προϋπολογισμού, όπου επιχειρείται να διοχετευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ όχι στον πόλεμο αλλά σε «προτεραιότητες» που αφορούν την καταδυνάστευση της Δυτικής Οχθης και την ιδιωτική Εκπαίδευση των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Τις τελευταίες νύχτες, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτησή του.

Την αποπομπή Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα οριστεί από το κόμμα «Λικούντ» ζήτησε χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», επικρατεί δυσαρέσκεια στις οικογένειες Ισραηλινών ομήρων οι οποίες έφτασαν στη Δυτική Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, περπατώντας 37 χλμ., μετά την άρνηση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου να συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ» για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών βομβαρδισμών και αποκάλυψη νέων ομαδικών τάφων(2024-04-24 00:00:00.0)
«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Ράφα» απειλεί το Ισραήλ(2024-03-29 00:00:00.0)
Με δολοφονικές επιθέσεις, πείνα και ισοπέδωση κλιμακώνεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού(2024-03-23 00:00:00.0)
Νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»(2023-11-17 00:00:00.0)
Σε ισραηλινό «κλοιό θανάτου» τα νοσοκομεία της Γάζας, κορυφώνεται ο ξεριζωμός(2023-11-14 00:00:00.0)
Εισβολές, επιδρομές και τραγωδία στη Γάζα(2007-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ