Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ερντογάν πάει Βερολίνο με φόντο εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Ανατ. Μεσόγειο

Λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στη Γερμανία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο αναμένεται αύριο Παρασκευή και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα γεμάτη με όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τις ευρω-τουρκικές σχέσεις μέχρι την Ενέργεια και από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μέχρι τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε «αρκετά θετικές», ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Σε αντάλλαγμα, θα πάμε στην Ελλάδα αργότερα. Μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας (7/12 στην Αθήνα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας), θα υπάρξει η δεύτερη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε μαζί τους».

Σημειωτέον ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία του να «συμβάλει» στην αναθέρμανση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν στις σχέσεις του με την Αγκυρα, δεν σταματά να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη σημασία της ως «βασικού εταίρου» ΕΕ και ΝΑΤΟ σε «μια κρίσιμη περιοχή».

Την ίδια στιγμή, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και μέσα από τις διεργασίες χάραξης «ανθρωπιστικών διαδρόμων» από τη Μέση Ανατολή. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφερόμενος σε σχετικές συζητήσεις που η Λευκωσία συνεχίζει με την ΕΕ, υπερθεμάτισε για τα χαρακτηριστικά που η χώρα του διαθέτει για την εκπλήρωση κρίσιμου ρόλου στην υπόθεση αυτή. «Πρώτον, η γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα. Δεύτερον οι προϋπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο. Και τέλος οι στρατηγικές σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή δημιουργούν πολιτική εμπιστοσύνη», όπως είπε, επιτρέπουν στην Κύπρο να παρέχει «έναν ασφαλή, πλήρως ελεγχόμενο, σε καραντίνα κόμβο, με διάφορες επιλογές για μεγάλου όγκου, υψηλής συχνότητας, σταδιακή παράδοση» ανθρωπιστικής βοήθειας. Επέμεινε δε ότι ειδικά η Λευκωσία μπορεί να προσφέρει σχετικά λιμάνι «διαχείρισης κρίσεων», το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από αεροδρόμιο, και λόγω του «Κέντρου Ανοιχτής Θάλασσας και Ασφάλειας Λιμένων» (CYCLOPS), του κέντρου που ίδρυσαν στο νησί οι ΗΠΑ το 2020, με αντικείμενο τη «διασφάλιση του θαλάσσιου κυβερνοχώρου» και την «οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»...

Συμφωνίες αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Ολα αυτά ενώ την περασμένη Τρίτη στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφτηκε μία ακόμα συνεργασία - κρίκος στις προσπάθειες να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τα κυβερνώντα κόμματα σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των τριμερών πολιτικών σχέσεων με το σύνθημα «τρία κράτη, ένα έθνος». Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ (νυν πρόεδρος του UBP, που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς) δήλωσε ότι «τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (...) Με αυτές τις υπογραφές, το σύνθημά μας "τρία κράτη, ένα έθνος" έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση». Οι υπογραφές έπεσαν με αφορμή τη συμπλήρωση (χτες) 40 χρόνων από τη μονομερή ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ».

Ο αντιπρόεδρος του (κυβερνώντος στην Τουρκία κόμματος) AKP Εφκάν Αλά συνεχάρη το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στο Αζερμπαϊτζάν Νέου Κόμματος, Ταχίρ Μπουντάγκοφ, είπε ότι η «ΤΔΒΚ» πήρε τη θέση της ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την υποστήριξη Μπακού - Αγκυρας και θα συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση.

  • Σήμερα στο μεταξύ ξεκινά στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ