Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία διερεύνηση

«

Εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία διερεύνηση για το πώς επέδρασε η πολιτική "απελευθέρωσης" στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, γιατί κανένα κόμμα δεν θίγει αυτό το ζήτημα, αντίθετα ακούμε από όλα τα κόμματα - και αυτό είναι που τα ενώνει - ύμνους για την ιδιωτικοποίηση».

Αυτό επεσήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή. «Ολα αυτά είναι γενικολογίες, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ; 'Η είναι διάχυση ευθυνών, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «αυτή η πολιτική είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας που διαμόρφωσε στον σιδηρόδρομο συνθήκες τεράστιων κινδύνων, γεγονός που κατήγγειλαν σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις, και μάλιστα η παράταξη του ΚΚΕ το έκανε, 12 μέρες πριν, προειδοποιώντας για το δυστύχημα που έγινε».

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε πως «αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να μη γίνει καμία διερεύνηση ευθυνών σε επίπεδο Βουλής, αφού ο μόνος σίγουρος δρόμος γι' αυτό είναι η δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα για συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη σύσταση των προανακριτικών, όπου σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκριση της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα υπήρχε και ο κίνδυνος οριστικής συγκάλυψης ευθυνών και ενταφιασμού της έρευνας, με δεδομένο ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο αίτημα για προανακριτική επιτροπή, στηριγμένο στα πραγματικά περιστατικά».

Σημείωσε επίσης ότι αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να έρθει ποτέ για συζήτηση στη Βουλή αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων, δηλαδή να γίνει πραγματική έρευνα σε βάθος 15ετίας, για τα αίτια και τις ποινικές ευθύνες όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

Σ' αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η λοιδορία που εκφράζουν ορισμένοι απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ είναι τελικά λοιδορία απέναντι στο αίτημα των συγγενών, απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν ότι «το έγκλημα έχει Ιστορία», είναι λοιδορία απέναντι στους εργαζόμενους που ξέρουν από πρώτο χέρι πώς επέδρασε η «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων στα θέματα ασφάλειας.

Αν δεν κατέθετε την πρότασή του το ΚΚΕ, τόνισε, θα είχαμε μόνο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που μιλά για καθυστέρηση του αιτήματος, την ώρα που αυτό το κόμμα εξήγγειλε την πρότασή του για Προανακριτική εδώ και τρεις μήνες και τελικά την κατέθεσε μόλις τώρα. Ως προς το περιεχόμενό της, συνέχισε, περιορίζει την έρευνα σε κακοδιαχείριση κονδυλίων, αφήνοντας εκτός το ίδιο το έγκλημα της δολοφονίας των 57 ανθρώπων.

Επί της ουσίας, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των συγκοινωνιών και της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών είναι απαλλακτικό βούλευμα για τους υπουργούς, και γι' αυτόν τον λόγο το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε νομικές και πολιτικές κοτσάνες», λέγοντας ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος και απιστία, «αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Αν δεν υπήρχε το έγκλημα των Τεμπών, κακοδιαχείριση κονδυλίων και πάλι δεν θα υπήρχε; Αρα τα αδικήματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ συνδέονται πολιτικά αλλά δεν συνδέονται ποινικά, και εκεί είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που με την πρότασή του δίνει συγχωροχάρτι στους υπουργούς σε σχέση με αυτό καθαυτό το έγκλημα».

Με αυτήν τη λογική «καταλήγουμε ότι φταίει ο σταθμάρχης, ο κλειδούχος, τα ρουσφέτια, και αφήνουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες των υπουργών που διαδοχικά εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική. Αυτό ακριβώς θέλατε να αποφύγετε, θέλατε να βγείτε από το κάδρο των ευθυνών» και την ίδια ώρα «έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στο ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι η ΝΔ στηρίζει την πρόταση του ΚΚΕ «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία», καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την αρχική του αρνητική θέση γιατί κατάλαβε ότι θα εκτεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ