Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τα παζάρια για τη «θετική ατζέντα» τροφοδοτούν ευρύτερες διεργασίες

Από τις πρόσφατες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες συναντήσεις για τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα»
Ταχέως προχωρούν οι διεργασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (ΑΣΣ), στις 7/12 στην Αθήνα, με ορίζοντα ευρωατλαντικής κοπής επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες το βράδυ στον ΣΚΑΪ παρουσίασε ως ευχής έργο το γεγονός ότι έχουν πλέον «δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία ώστε να μην καταλήγουμε σε κρίση κάθε φορά που έχουμε μια διαφωνία», όπως π,χ. στο Κυπριακό και «στην ανάγνωση της Μέσης Ανατολής». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να εστιάσουν σε ζητήματα κοινού συμφέροντος, όπως αυτά της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας (μπίζνες του κεφαλαίου).

Ξόρκισε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας, αν και άφησε να εννοηθεί ότι μπαίνουν πολυεπίπεδα από την τουρκική αστική τάξη, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν του έχουν τεθεί από τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται «για όλα τα σενάρια», αλλά προσέρχεται στο διάλογο «με καλή πίστη». Δεν απέκλεισε όλη αυτή η διαδικασία να καταλήξει στη Χάγη, αν και προσώρας διέγνωσε ότι για τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας οι δύο πλευρές «απέχουν» ακόμα από το να έχουν «μια κοινή κατανόηση» για το πώς και με τι περιεχόμενο θα γίνει η προσφυγή.

Επέμεινε, πάντως, οι διμερείς συζητήσεις να προχωρήσουν, με το επιχείρημα ότι «η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε», σηματοδοτώντας και την πρεμούρα τους να «τρέξουν» τη διαδικασία μέχρι τέλους.

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ για την 40ή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ανέφερε ότι «στη θλιβερή αυτή επέτειο η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφάσεις με τις οποίες καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την παράνομη οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου». Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα «εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σημειωτέον, για το Ανώτατο Συμβούλιο, στα διαβούλια υπό τους Μητσοτάκη και Ερντογάν αναμένεται να καταληχθούν και να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε «θέματα χαμηλής έντασης», π.χ. στους τομείς των «επενδύσεων», του εμπορίου και του τουρισμού (όπως η διευκόλυνση έκδοσης «τουριστικής» βίζας διάρκειας 72 ωρών για Τούρκους επισκέπτες σε 7 ελληνικά νησιά, Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο και Σύμη, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα χρειάζονται λιγότερα έγγραφα για τη χορήγησή της), επισφραγίζοντας το «καλό κλίμα» για παραπέρα επιτάχυνση των διμερών μπίζνες και ετοιμάζοντας έδαφος για τα ...περαιτέρω σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Ψηλά στην ατζέντα τους είναι και το Μεταναστευτικό, την ώρα που Βρυξέλλες, Αγκυρα, Βερολίνο και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το ζήτημα, με την επικείμενη συμφωνία να «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ισχύουσας ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Στα επιχειρησιακά, συζητιούνται η αποστολή αξιωματικού του ελληνικού Λιμενικού στη Σμύρνη και η τοποθέτηση στελέχους της τουρκικής Ακτοφυλακής σε ελληνικό νησί, όπως και να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων των δύο υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύσει πολυπληθής αποστολή, στην οποία θα μετέχουν επιχειρηματίες και 9 υπουργοί. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού, Οικονομικών, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσια της επίσκεψης προαναγγέλλεται και επίσκεψη Ερντογάν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ