Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στενός συντονισμός ΗΠΑ - Ισραήλ ενόψει της χερσαίας εισβολής στη Γάζα

Εντολή του Πενταγώνου για «προετοιμασία ανάπτυξης» σε 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες

Ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα
Σε στενό συντονισμό ΗΠΑ - Ισραήλ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι μετρούν ήδη χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, καθώς και πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένους από τα σπίτια τους, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικού αποκλεισμού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν πραγματοποίησε χτες άλλον έναν κύκλο επαφών στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, και με το λεγόμενο «πολεμικό συμβούλιο», το στενό επιτελείο της διευρυμένης κυβέρνησης πολέμου του κράτους - δολοφόνου.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο καλά πληροφορημένους Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, μετέδωσε πως το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή για την «προετοιμασία ανάπτυξης» περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών, προκειμένου να είναι «έτοιμοι να ανταποκριθούν» σε κλήση για τον «πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι στρατιώτες αυτοί «θα καλύψουν διάφορους ρόλους υποστήριξης» δίχως να σημαίνει πως θα αναπτυχθούν σε ισραηλινό έδαφος, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθούν, σε πρώτη φάση, στο έδαφος χωρών της περιοχής.

Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Copyright 2023 The Associated

Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί από τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα - το «USS Gerald Ford» που έφθασε πρώτο στον περιοχή και το «USS Dwight Eisenhower» που κατευθύνεται εκεί - μαζί με μεγάλη συνοδεία σε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, συναντώντας χτες τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «σπουδαίο σύμμαχο», προσθέτοντας πως «σήμερα οι άνθρωποι στο Ισραήλ και στον κόσμο όλο βλέπουν με τα δικά σας μάτια ότι είστε εδώ για δεύτερη φορά σε μία βδομάδα και ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Αμερικής είναι εδώ κάθε μέρα και η αμερικανική σημαία κυματίζει στα πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο και ξέρουμε ποια είναι η σημασία αυτού».

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς και θα έχει υψηλό τίμημα», αλλά θα τον νικήσουν για χάρη «του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού και τις αξίες στις οποίες πιστεύουν οι δύο χώρες».

Εν μέσω της νέας σφαγής των Παλαιστινίων και ενόψει της χερσαίας εισβολής στη Γάζα που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο μακελειό, ο Μπλίνκεν επανέλαβε χαρακτηριστικά τη «βαθιά δέσμευση» των ΗΠΑ «στο δικαίωμα του Ισραήλ - στην πραγματικότητα, στην υποχρέωσή του - να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Αυξάνονται συνέχεια οι νεκροί στη Γάζα - 1 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χτες τον θάνατο τουλάχιστον 2.780 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περίπου 10.000 άλλων, από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Αλλοι 1.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Καθώς οι κάτοικοι στη Γάζα ετοιμάζονται για τη χερσαία επίθεση του κατοχικού στρατού, ξεριζώνονται, ακολουθώντας τον υποτιθέμενο «ασφαλή διάδρομο» μεταξύ βόρειας και νότιας Λωρίδας της Γάζας που έδωσαν τα ισραηλινά τελεσίγραφα, για τις ώρες 8.00 π.μ. έως 12 το μεσημέρι. Ηδη από την Κυριακή υπολογίζεται πως εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πάνω από 1 εκατομμύριο άμαχοι.

Ολα τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα έχουν «πλημμυρίσει» από τραυματίες και καθημερινά εξαντλούν αποθέματα ιατροφαρμακευτικού υλικού που θα χρειάζονταν σε έναν μήνα, καθώς δέχονται έναν τραυματία το λεπτό!

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές πασχίζουν να βοηθήσουν έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στα χειρουργεία, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, δήλωσαν χτες Παλαιστίνιοι γιατροί.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα προβλέπεται πως θα διαρκέσουν λιγότερο από 24 ώρες. Ασχημη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σίφα, που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά πιο άμεσα τους περίπου 800.000 ανθρώπους που ζουν στην ομώνυμη πόλη.

Διαψεύστηκαν οι φήμες για προσωρινή «εκεχειρία»

Στο μεταξύ, χτες, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και στελέχη της Χαμάς διέψευδαν πως έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδος προσωρινής «εκεχειρίας» ή μείωσης των εχθροπραξιών, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βομβαρδίζουν χτες βράδυ για μία ακόμη φορά το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, το μόνο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Τις φήμες για υποτιθέμενη «εκεχειρία» που κυκλοφόρησαν χτες νωρίς το πρωί, διέψευσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που τόνισε πως το Ισραήλ δεν συμφώνησε να δώσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς. «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ανάλογη διάψευση έκανε το μεσημέρι ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της Χαμάς, ενώ ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο Αχμεντ Αμπούλ Χάντι δήλωσε πως η απόφαση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 ελήφθη αποκλειστικά από την ηγεσία της Χαμάς, μαζί με «παλαιστινιακές οργανώσεις αντίστασης» και πως σε αυτή δεν είχε ανάμειξη καμία άλλη πλευρά, όπως η Χεζμπολάχ ή το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί, δήλωσε χτες στην Τεχεράνη πως η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους περίπου 200 ομήρους που κρατά εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς στον θύλακα. Είπε πως «είναι έτοιμοι να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να απελευθερώσουν πολίτες που κρατούνται από τις αντιστασιακές ομάδες, αλλά τέτοια μέτρα απαιτούν προετοιμασίες που είναι αδύνατες υπό τον καθημερινό βομβαρδισμό των Σιωνιστών σε διάφορες περιοχές της Γάζας». Ο Καναανί πρόσθεσε, μεταφέροντας μήνυμα της Χαμάς, πως «η αντίσταση δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει να αντιστέκεται» και πως «έχουν στρατιωτική δυνατότητα να συνεχίσουν την αντίσταση στο πεδίο για πολύ καιρό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανακοίνωσε ότι οι όμηροι είναι 200 με 250, από πολλές εθνικότητες. Ανέφερε πως θα αντιμετωπιστούν σαν φιλοξενούμενοι και οι ξένοι που πολεμούν στον ισραηλινό στρατό σαν αιχμάλωτοι. Είπε πως θα απελευθερωθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και εάν δεν σκοτωθούν «από βάρβαρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς». Υποσχέθηκε στους Παλαιστίνιους κρατούμενους των ισραηλινών φυλακών να χαμογελάσουν οι οικογένειές τους, υπονοώντας τα ανταλλάγματα που ζητά η Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.

Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, ανέβασε χτες σε 199 από 150 τον αριθμό των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν ξεπερνά τους 1.400, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 291 στρατιώτες.

Το αδιαχώρητο στα σύνορα Ράφας με Αίγυπτο

Το ατέλειωτο μπαράζ ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφας με την Αίγυπτο πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιους διπλής υπηκοότητας και ξένους, που βρίσκονταν στον θύλακα πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, με την ελπίδα πως κάποτε αυτό θα ανοίξει.

Από την πλευρά του Ισραήλ ωστόσο εξαπολύθηκε νέος βομβαρδισμός χτες στην περιοχή.

Επίσης, στελέχη της Χαμάς διέψευσαν πως ξανάρχισε το Ισραήλ την υδροδότηση της πόλης Ράφα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επανέλαβαν το αίτημα για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, τονίζοντας πως έχουν στείλει φορτία με σημαντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια και πέντε μεγάλα βυτιοφόρα με καύσιμα. Είπαν επίσης πως στάλθηκαν χτες στον Λίβανο δύο αεροπλάνα με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, στο φόντο εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανή διάχυση της σύγκρουσης και εκεί.

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σ. Σούκρι και άλλοι αξιωματούχοι στο Κάιρο διέψευσαν πως το μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα με τη Γάζα είναι ανοικτό, επιρρίπτοντας ευθύνες εξολοκλήρου στο Ισραήλ. Μετά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία πρόοδος» στις συνομιλίες με το Ισραήλ για άνοιγμα του περάσματος.

Η Κολονά, από τη μεριά της, δήλωσε πως θα πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους της Γάζας να φύγουν. Κατηγόρησε τη Χαμάς πως εμποδίζει τη μαζική τους έξοδο, ενώ εξέφρασε την επιθυμία «χαλάρωσης» του αποκλεισμού στον παλαιστινιακό θύλακα για να φθάσει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενεργοποίηση εκατοντάδων ομάδων «εθελοντών έκτακτων αστυνομικών»

Στο ισραηλινό κοινοβούλιο εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, όπου μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής συνόδου αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή ενδελεχώς». Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο, τη νίκη.

Ωρες πριν ανακοινώθηκε η διά θαλάσσης απομάκρυνση πολλών εκατοντάδων Αμερικανών που είναι στο Ισραήλ από το λιμάνι της Χάιφα προς λιμάνι της Κύπρου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Νετανιάχου συναντήθηκε για πρώτη φορά με οικογένειες των περίπου 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, παρουσία του ειδικού συντονιστή ε.α. ταξίαρχου Γκαλ Χιρς.

Από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας που έχει υπουργό τον ακροδεξιό Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοινώθηκε πως επεκτείνεται η «ενεργοποίηση» ομάδων «εθελοντών αστυνομικών εκτάκτου ανάγκης» που ξεπερνούν πλέον τις 345 και είναι διάσπαρτες σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ.

Τέλος, χτες βράδυ, ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες που επέτρεψαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του στρατού και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε επιστολή που έστειλε προς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ανέφερε ότι η απουσία προειδοποίησης για την επίθεση ήταν «δική του ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ