Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Νέος Πρόεδρος ο δισεκατομμυριούχος Νομπόα

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Ισημερινό. Σε αυτόν - η συμμετοχή ήταν στο 73,8% - επικράτησε ο 35χρονος νεοφιλελεύθερος γόνος οικογένειας δισεκατομμυριούχων Ντανιέλ Νομπόα, με 52,3% έναντι της Λουίσα Γκονζάλες με 47,7%, που ήταν η υποψήφια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Επανάσταση των Πολιτών» που ίδρυσε ο πρώην Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, που έχει φύγει στην Ελβετία καθώς διώκεται για διαφθορά. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, που έγιναν πρόωρα στις 20 Αυγούστου λόγω σκανδάλου για υπεξαίρεση κατά του νεοφιλελεύθερου Προέδρου Γκ. Λάσο, η Γκονζάλες είχε πάρει 33% και ο Νομπόα 24%, ενώ τρίτος ήταν ο Κριστιάν Σουρίτα με 16% που διαδέχθηκε τον δολοφονημένο από Κολομβιανούς μισθοφόρους Φ. Βιγιαβισένσιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Νομπόα κινήθηκε με κεντρικά ζητήματα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη δράση συμμοριών που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Υποσχέθηκε «σιδηρά πυγμή» με «στρατιωτικοποίηση των λιμανιών και των συνόρων για την καλύτερη φύλαξη στρατηγικών εξαγωγικών και εμπορικών οδών» και τάζει ανάπτυξη και ...δουλειές.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τον συνασπισμό του κόμματος του Κορέα, που ευελπιστούσε να επιστρέψει στη χώρα ως σύμβουλος της κυβέρνησης. Ωστόσο και ο νέος Πρόεδρος, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, θα χρειαστεί συμμαχίες στο κοινοβούλιο, όπου η «Επανάσταση των Πολιτών» έχει 13 βουλευτές και ο συνασπισμός του Κορέα 49 σε σύνολο 137 εδρών. Τις υπόλοιπες έδρες έχουν το κίνημα των Ιθαγενών Πατσατουτίκ 27, το Χριστιανοδημοκρατικό 18 και άλλα με μικρότερη δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ