Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Συζητήσεις και επαφές και για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Μαζί με τον στενό συντονισμό ΗΠΑ και Ισραήλ ενόψει της χερσαίας εισβολής του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, στις επαφές των δύο πλευρών ξεχωρίζουν και τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης.

Επισήμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που σύμφωνα με ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ δεν αποκλείεται να μεταβεί αύριο στο Ισραήλ, μιλώντας την Κυριακή στο δίκτυο CBS, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα κάνει μεγάλο λάθος αν επιχειρήσει να καταλάβει εκ νέου τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία εγκατέλειψε το 2005, συμφωνώντας ωστόσο ότι η Χαμάς θα πρέπει να εξαλειφθεί ως οργάνωση. Επεσήμανε, από την άλλη, ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση ύπαρξης της Παλαιστινιακής Αρχής του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς και ότι θα πρέπει να ανοίξει «ένα μονοπάτι για να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος».

Απαντώντας εμμέσως σε αυτό το θέμα, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ Μ. Χέρτζογκ δήλωσε πως το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας».

Στο Πεκίνο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ συνάντησε χτες τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, συζητώντας μεταξύ άλλων για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αμφότεροι απηύθυναν επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα «ανθρωπιστικού διαλόγου».

Σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (λίγα 24ωρα μετά την άφιξη γερμανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με πολεμοφόδια στο Ισραήλ), ο οποίος κατόπιν θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

Επιθυμία να επισκεφθεί το Τελ Αβίβ φέρεται να εξέφρασε και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενη ότι «δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες ασφαλείας». Ο Ζελένσκι είχε εκδώσει ανακοίνωση ισχυρής υπεράσπισης του Ισραήλ, παραλληλίζοντας την «τρομοκρατία της Χαμάς» με την «τρομοκρατία της Ρωσίας».

Το Ισραήλ - που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία - έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια. Στη στάση του παίζουν σημαντικό ρόλο η έντονη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και οι μεταξύ τους συμφωνίες σχετικά με τις δυνάμεις στη Συρία οι οποίες πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Αλλεπάλληλες επαφές και ανησυχίες για τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του, Εμπ. Ραϊσί, είχαν χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία, συζητώντας τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν επανέλαβε το αίτημά του για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου και τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποδέχθηκε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', συζητώντας εκτενώς τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την πιθανότητα ανοίγματος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται: «Ιταλία και Ιορδανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ευνοήσουν την επίλυση των πιο επειγόντων ανθρωπιστικών προβλημάτων και για την απελευθέρωση των ομήρων». Υπογραμμίστηκε επίσης η επιδίωξη νέων πολιτικών επαφών με την Παλαιστινιακή Αρχή για μία ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική» διαδικασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ συνομίλησε με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, εκτιμώντας ότι «κανείς δεν θέλει να δει μια περιφερειακή κλιμάκωση». Υπενθύμισε πως η Βρετανία έχει στείλει πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι το έκανε για να εξασφαλιστεί η αποτροπή μετακίνησης και λαθρεμπορίου όπλων. Επιβεβαίωσε δε τον θάνατο 4 Βρετανών από επιθέσεις της Χαμάς και ότι αγνοούνται άλλοι 10. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της «Δύσης» σε «αποτελεσματικές πρωτοβουλίες» κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Βηρυτό ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ν. Μικάτι είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με ξένους ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κατάρ, η Τουρκία, η Ιορδανία και η Ιταλία, προσπαθώντας να απομακρύνει τις «φλόγες του πολέμου» από τη χώρα του. «Ο Λίβανος είναι στο μάτι του κυκλώνα», είπε ο Μικάτι, εκτιμώντας ότι η περιοχή είναι «σε πολύ δύσκολη κατάσταση» και εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο διάχυσης της σύγκρουσης.

Στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ δήλωσε χτες πως είναι υψηλός ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης και πως πολλές από τις συνέπειές του αφορούν και την Ευρώπη. Χαρακτήρισε δε «μεγάλο» τον κίνδυνο ασφαλείας «και για τους πολίτες χωρών της ΕΕ».

Παράλληλα, ως μία ακόμα ένδειξη των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ ερμηνεύεται η δήλωση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, από το Πεκίνο όπου βρέθηκε, σε σχέση με τη θερμή θέση που πήρε προ ημερών υπέρ του Ισραήλ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Μπορέλ δήλωσε χτες ότι η ντερ Λάιεν δεν μιλάει εκ μέρους της ΕΕ για το θέμα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος χτες για μία ακόμα φορά ζήτησε την παύση των «στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Γάζα και το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Συνομιλίες Πούτιν με Νετανιάχου και Αμπάς

Παράλληλα, στη Δαμασκό της Συρίας, ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ανέφερε χτες ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, κάνουν έκκληση να επιτραπεί η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης να τερματιστούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι εκτοπισμοί Παλαιστινίων αμάχων.

Στη συνέχεια ο Πούτιν πραγματοποίησε σειρά επαφών με ηγέτες και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταξύ τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργός και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου, αναφέρεται ότι «η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες) με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας».

Επιπλέον, σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, με τη Ρωσία και τη Βραζιλία να προωθούν δύο διαφορετικά κείμενα σε σχέση με την κατάπαυση πυρός και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία καλεί σε «άμεση, βιώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που θα τηρηθεί πλήρως» και σε «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το βραζιλιάνικο σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζει επιπρόσθετα «τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», επίσης σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.

Τεταμένες οι σχέσεις Κολομβίας - Ισραήλ

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Κολομβίας και Ισραήλ, με αφορμή δηλώσεις που έκανε πριν μια βδομάδα ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, επικρίνοντας τις σφαγές των Παλαιστινίων στη Γάζα και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ περί μάχης απέναντι σε «ανθρώπινα κτήνη».

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε ότι «τρομοκρατία είναι να σκοτώνεις αθώα παιδιά, είτε στην Κολομβία είτε στην Παλαιστίνη». Είχε δε προσθέσει πως «οι δημοκρατικοί λαοί δεν μπορούν να επιτρέπουν στον ναζισμό να επανέλθει στη διεθνή πολιτική».

Το Ισραήλ αντέδρασε στις εν λόγω δηλώσεις, ανακοινώνοντας αρχικά την αναστολή της παροχής προϊόντων ασφαλείας στην Κολομβία.

Εν τέλει, χθες το βράδυ το κολομβιανό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση απέλασης του Ισραηλινού πρέσβη, Γκάλι Νταγκάν, με την επισήμανση ότι ο τελευταίος θα πρέπει το λιγότερο «να απολογηθεί και να φύγει».

Ειδική Σύνοδος για το Παλαιστινιακό

Χθες, τέλος, ανακοινώθηκε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα με πρωτοβουλία της Αιγύπτου.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου ανέφεραν ότι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, μεταξύ τους και εκείνοι του Κατάρ και του Κουβέιτ. Η πρόσκληση αφορά τη διεξαγωγή μιας «περιφερειακής και διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ