Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ με διευρυμένη ατζέντα

Xinhua

Στην κινεζική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που (ενόψει και της σημερινής άφιξης στην Κίνα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν) συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, στη συνάντηση των δύο υπουργών, «μια ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων έλαβε χώρα σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της απότομα επιδεινωθείσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Ενώ αναφερόμενος στο Φόρουμ που ξεκινά σήμερα για την κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος», εκτίμησε ότι αυτή αποτελεί «σημαντικό μέρος της προώθησης της συνεργασίας στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους σε όλη την ευρασιατική ήπειρο». Από τη μεριά του, το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Γουάνγκ κάλεσε σε εμβάθυνση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πούτιν θα φτάσει σήμερα στην Κίνα, για να λάβει κι αυτός μέρος (όπως και άλλοι πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων και κρατών) στο Διεθνές Φόρουμ για τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού».

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε πως ο Λαβρόφ αύριο Τετάρτη θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, μετά από πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του. Η επίσκεψη θα γίνει περίπου έναν μήνα αφού οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Ρωσία και συμφώνησαν στην ενίσχυση και της «στρατηγικής σχέσης» των δύο πλευρών, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και ο Πούτιν να επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι απεσταλμένοι Νότιας Κορέας και ΗΠΑ για τα πυρηνικά είχαν χτες συνομιλίες στην ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα και τάχθηκαν κατά της «παράνομης» στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό ΥΠΕΞ. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για «αυστηρές απαντήσεις» προς την Πιονγιάνγκ (αν συνεχίσει τις βαλλιστικές δοκιμές που εκτιμάται ότι παραβιάζουν αποφάσεις του ΟΗΕ) και «επαναβεβαίωσαν πως θα υπάρξει ξεκάθαρο τίμημα για τις παράνομες ενέργειες της Βόρειας Κορέας που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και τη διεθνή κοινότητα ως σύνολο».

  • H Ρωσία ανακοίνωσε χτες κι αυτή ότι (όπως έχει ήδη κάνει η Κίνα) απαγορεύει κάθε εισαγωγή θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, μετά την έναρξη της επιχείρησης απόρριψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή γεωργικών προϊόντων Rosselkhoznadzor έκανε λόγο για «προληπτικό μέτρο» και περιορισμούς που «θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να δοθούν οι ενδελεχείς, απαραίτητες πληροφορίες που θα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των θαλάσσιων προϊόντων».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ