Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενίσχυση αστυνομοκρατίας και με «περιπολίες ασφαλείας»

Σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας τέθηκε η Γαλλία, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ η κυβέρνηση διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών για να αυξηθούν οι λεγόμενες «περιπολίες ασφαλείας», μετά και από το νέο περιστατικό βίας σε Λύκειο (αυτήν τη φορά στη βόρεια πόλη Αράς), όταν την περασμένη Παρασκευή δολοφονήθηκε ένας καθηγητής από νεαρό τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είχε σχέση με ισλαμιστικούς κύκλους και η αστυνομία τον παρακολουθούσε.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αποστολή 1.000 στελεχών ασφαλείας σε σχολικές εγκαταστάσεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υποστήριξε τη «συστηματική απέλαση οποιουδήποτε αλλοδαπού (...) θεωρείται επικίνδυνος από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Χτες, το συγκεκριμένο Λύκειο εκκενώθηκε λόγω απειλής για βόμβα, αλλά τελικά το μεσημέρι ο συναγερμός έληξε.

Την περασμένη Πέμπτη, η αστυνομία έκανε έλεγχο στον 20χρονο, ενώ παρακολουθούνταν τις τελευταίες μέρες και οι τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Οπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του απελάθηκε το 2018 ως ισλαμιστής και ο μεγαλύτερος αδερφός του φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του σε σχεδιασμένη επίθεση με στόχο το Ελιζέ.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε τους υπουργούς του να «ενσαρκώσουν ένα αδίστακτο κράτος απέναντι σε όλους εκείνους που φέρουν μίσος και τρομοκρατικές ιδεολογίες», ενώ η κυβέρνηση διέταξε τη «λεπτομερή» επανεξέταση της κατάστασης όλων των απελαθέντων αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ