Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σήμα επιτάχυνσης για τις επικίνδυνες διευθετήσεις

Eurokinissi

Σήμα ότι επιταχύνονται οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά έδωσαν χτες οι Μητσοτάκης - Ερντογάν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ζητούμενο είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και η ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Διόλου τυχαία, αργότερα χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεννοήσεις.

Αλλωστε, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες έδωσαν κατευθύνσεις για συνέχιση στην πορεία που χαράχθηκε ήδη από τον Ιούλη, στη μεταξύ τους συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης μετά τη χτεσινή τους συνάντηση μίλησε για «παραγωγική συζήτηση», όπου συμφώνησαν, όπως τόνισε, να συνεχίσουν να εργάζονται για να εμβαθύνουν το θετικό κλίμα, πάνω σε προσδιορισμένα βήματα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, εξέφρασε την ευχή να ήταν «ευοίωνη» η συνάντησή τους για τη χώρα του και την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση, επιβεβαιώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση τον Νοέμβρη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία 8 χρόνια) και - κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στις 7/12 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Θετική δυναμική

Διόλου τυχαία, νωρίτερα χτες, μιλώντας ο Μητσοτάκης στο CNN τόνισε ότι από τη συνάντηση με τον Ερντογάν προσβλέπει «στο να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί» στα διμερή, ώστε να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε» τις «μακροχρόνιες διαφορές» με την Τουρκία, με βάση «το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας», πλαίσιο το οποίο βέβαια κόβεται και ράβεται ώστε να υπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά τα εδαφικά θέματα», αλλά «πέραν αυτού, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε σε διάφορα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, π.χ. στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε, αναπτύσσοντας μια θεματολογία που βασικά λειαίνει το έδαφος για τις επόμενες, κυριότερες διευθετήσεις.

Η αναφορά του ωστόσο σε «εδαφικά» θέματα δείχνει πως στο τραπέζι βρίσκονται συνολικά οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Αλλωστε, τόνισε ότι «έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αντίθετα, «μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς. Και αυτό είναι που θα προσπαθήσω να πετύχω στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε, κλείνοντας το μάτι σε ξένα και ντόπια κέντρα.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ήδη από προχτές, δείχνοντας ότι οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν ως έχουν, φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους καθώς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, προσπάθησε να δώσει μιαν απάντηση, καθώς σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε το Κυπριακό «κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, προσπαθώντας να ενδυναμώσει τη θέση της κυβέρνησης στο πολυεπίπεδο παζάρι, είχε αργότερα διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), παραβρέθηκε επίσης σε συγκέντρωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο, το οποίο διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επρόκειτο, επίσης, να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σερβίας, του Παναμά, της Κιργιζίας, του Κατάρ και της Αρμενίας.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διευθέτηση χωρίς «αναχρονιστικές εξαρτήσεις»

Από τη μεριά του, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε ετοιμότητα να διαπραγματευτεί «μια συνολική διευθέτηση που θα τους (σ.σ. σε όλους τους Κύπριους) επιτρέψει να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα», μια διευθέτηση «που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων συμπατριωτών μου (...) σε ίση βάση», ενώ ζήτησε επανέναρξη διαπραγματεύσεων «διατηρώντας τα κεκτημένα του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ