Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα στρέφεται προς Πεκίνο και Τεχεράνη για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών

Copyright 2023 Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών
Η Μόσχα ενισχύει τις συμμαχίες και προωθεί τα γεωπολιτικά της σχέδια στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία η οποία κλιμακώνεται και παγιώνεται.

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφτεί την Κίνα τον Οκτώβρη, στο πλαίσια του φόρουμ «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», η μεγάλη κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας», καθώς «εναρμονίζει τις ιδέες μας για τη δημιουργία ενός τεράστιου ευρασιατικού χώρου».

Η πρωτοβουλία, σαν ένας σύγχρονος «Δρόμος του Μεταξιού», έχει στόχο η Κίνα να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στις αγορές της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Αφρικής και άλλων περιοχών, με εμπορικά και επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια, με κινεζικά και ξένα κεφάλαια.

Ο Πούτιν συναντήθηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατά την τρίτη μέρα της επίσκεψης του δεύτερου στη Ρωσία, με συνομιλίες για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμό στην εξωτερική πολιτική.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα πλησιάσει τα 200 δισ. δολάρια, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού ολοκλήρωσε χτες επίσκεψη στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο ρωσο-ιρανικών διαβουλεύσεων για στενότερες διμερείς στρατιωτικές σχέσεις.

Ο Σοϊγκού δήλωσε την αποφασιστικότητα της Μόσχας και της Τεχεράνης να προχωρήσουν όλα τα κοινά τους σχέδια, «παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων τους».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ετοιμότητα των δύο χωρών για «περαιτέρω κοινά βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», δηλαδή σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας συνάντησε μεταξύ άλλων τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Ρεζά Αστιανί, ενώ παρατήρησε ότι η πίεση των «δυτικών» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν «είναι μάταιη» και ότι η διμερής αλληλεπίδραση Μόσχας - Τεχεράνης έχει ανέβει «σε νέο επίπεδο».

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μετά τη συνάντηση, επισημαίνεται «με χαρά» ότι «η ιρανο-ρωσική επικοινωνία προοδεύει ιδιαιτέρως έντονα σήμερα», λόγω των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Εν μέσω κατηγοριών από τη «Δύση» για την προμήθεια ιρανικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού επισκέφτηκε έκθεση των αεροδιαστημικών δυνάμεων του Σώματος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» (IRGC), όπου παρουσιάστηκαν προϊόντα του ιρανικού στρατιωτικού - βιομηχανικού συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παγκόσμια «ειρηνευτική σύνοδο» προετοιμάζει ο Ζελένσκι

Το ουκρανικό και ΝΑΤΟικό σχέδιο για μια «παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο» προώθησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, μιλώντας προχθές το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οπως είπε, οι προετοιμασίες για μια τέτοια σύνοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και προσκαλεί σε αυτήν «όλους εκείνους που δεν ανέχονται οποιαδήποτε επιθετικότητα». Πρόσθεσε δε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει πως μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καμία χώρα «δεν θα τολμήσει» να επιτεθεί σε άλλη...

Πάντως, προχθές οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας, που συναντήθηκαν στη Μόσχα, συζήτησαν λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι είναι άσκοπες οι όποιες «προσπάθειες διευθέτησης χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας, πολύ περισσότερο χωρίς τη συμμετοχή της».

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία «είναι σαφώς μια γενοκτονία».

«Γνωρίζουμε τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων παιδιών και έχουμε αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που απήχθησαν από τη Ρωσία, από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν», είπε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτη ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για τον «παράνομο εκτοπισμό» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία, από τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Χθες, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «εγκληματική επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταδίκασε το δικαίωμα που έχει η Μόσχα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ωστόσο ο Ζελένσκι αποχώρησε προτού αυτός πάρει τον λόγο.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό του Κιέβου, στο όνομα της «ελευθερίας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Κογκρέσο, όπου βουλευτές και γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες βδομάδες την έγκριση νέας αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας για το Κίεβο.

Ολα τα τεράστια πακέτα αμερικανικής στήριξης του Κιέβου εγκρίνονται μέχρι σήμερα με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, με φόντο και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες και θέτουν όρους για τη νέα αποστολή βοήθειας, απαιτούν μεγαλύτερη «λογοδοσία» για το πώς αυτή αξιοποιείται κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Διάλογο για «τερματισμό του πολέμου» ζήτησε ο Λούλα

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα έκανε έκκληση για «διάλογο» προκειμένου να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκθέτει τη συλλογική ανικανότητά μας να εφαρμόσουμε τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (...) Καμία λύση δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν βασίζεται στον διάλογο», είπε.

Από την έναρξη του πολέμου, η Βραζιλία αρνείται να παράσχει όπλα στο Κίεβο ή να συμμετέχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ευθύνες για τον πόλεμο είναι μοιρασμένες και στις δύο πλευρές, ωστόσο καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.

«Πρέπει να γίνει δουλειά για να δημιουργήσουμε έδαφος για διαπραγματεύσεις», επανέλαβε ο Λούλα, εκφράζοντας «λύπη» για το ότι «επενδύθηκαν πολλά στους εξοπλισμούς και ελάχιστα στην ανάπτυξη».

Ο Λούλα συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Ουκρανό Πρόεδρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κόντρα Πολωνίας - Ουκρανίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Με άξονα τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων στον αγροτικό τομέα, οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας γύρω από τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, τις οποίες έχει απαγορεύσει η Βαρσοβία, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Πολωνία στηρίζει στρατιωτικά τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις στη σύγκρουση με τη Ρωσία, για δικούς της και ΝΑΤΟικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, ωστόσο υπερασπίζεται και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αγροτών, που τους προηγούμενους μήνες έβλεπαν τις τιμές να μειώνονται, εξαιτίας των ουκρανικών σιτηρών.

Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία παρέτειναν μετά τις 15 Σεπτέμβρη την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, την οποία είχε επιβάλει η ΕΕ αλλά δεν την ανανέωσε.

Η Πολωνία θα μπορούσε να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απειλώντας το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη.

«Προειδοποιώ τις ουκρανικές αρχές ότι αν κλιμακώσουν αυτήν τη διαμάχη με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα στην απαγόρευση για εισαγωγή στο έδαφος της Πολωνίας», δήλωσε ο Μ. Μοραβιέτσκι. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο, αλλά «όχι με τίμημα την αποσταθεροποίηση της πολωνικής αγοράς».

Το Κίεβο κατέθεσε τη Δευτέρα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Επίσης χθες, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα επιβάλει ως αντίποινα περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από την Πολωνία και την Ουγγαρία, εάν δεν προχωρήσουν σε άρση των μονομερών τους απαγορεύσεων.

Η Πολωνία έχει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρόκληση της ακροδεξιάς, η οποία το κατηγορεί ότι τηρεί «πολύ ήπια στάση» απέναντι στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών», και κατηγόρησε έμμεσα τις πολωνικές αρχές ότι το «πολιτικό θέατρο» αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών βοηθά μόνο τη Μόσχα.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι το παράκανε με κάποιες δηλώσεις», προειδοποίησε και ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μ. Καμίνσκι.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στη Βαρσοβία προκειμένου να διαβιβάσει την έντονη διαμαρτυρία της Πολωνίας για τις σχετικές δηλώσεις του Ζελένσκι.

Στην ουκρανική πλευρά, ο εκπρόσωπος για θέματα Εμπορίου, Τάρας Κάτσκα, φάνηκε να προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση, δηλώνοντας στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM πως δεν πιστεύει ότι το Κίεβο θα προχωρήσει σε εμπάργκο πολωνικών μήλων και λαχανικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ