Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ
Βουνό τα προβλήματα και η αγωνία για το μέλλον

Ανάγκη η οργάνωση και η πάλη του λαού για διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης

Σχολείο στη Φαλάνη Λάρισας μέσα στη λάσπη
Σχολείο στη Φαλάνη Λάρισας μέσα στη λάσπη
Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία, οι οποίες αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές.

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση στους πληγέντες, ήδη υπάρχουν «κόφτες» και αποκλεισμοί και όπως έχει συμβεί σε άλλες καταστροφές, όταν κοπάζει ο «πόλεμος» των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία, οι ελάχιστες αποζημιώσεις καθυστερούν.

Την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει, ενόψει και του χειμώνα, η απουσία ουσιαστικής συζήτησης για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά και η καθυστέρηση στην αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες κ.ά.

Παράλληλα, ο λαός της Θεσσαλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του. Ενδεικτικό των κινδύνων που υπάρχουν είναι το ότι έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή για χιλιάδες ανθρώπους.

Χωριά της Λάρισας είναι ακόμα κάτω από τα νερά
Χωριά της Λάρισας είναι ακόμα κάτω από τα νερά
Ακόμα, χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτές τις μέρες με καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα. Οπως χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που έμειναν χωρίς παραγωγή, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν λειτουργούν και ζουν με το εξευτελιστικό επίδομα των μόλις 534 ευρώ, αλλά και εργαζόμενοι που αναγκάζονται να αφιερώσουν ώρες προκειμένου να καθαρίσουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις επιχειρήσεις τροφίμων - ποτών και μηχανουργεία, με περίπου 10-15 από αυτές να έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το πότε θα λειτουργούν.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μαθητές περιμένουν ακόμα το πρώτο κουδούνι, με τα προβλήματα να μην έχουν αποκατασταθεί, ενώ και χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο δεν γνωρίζουν πότε θα συνεχιστεί η εξεταστική τους και πότε θα ξεκινήσει το νέο εξάμηνο.

Παραμένουν τα προβλήματα στη Λάρισα

Στη Λάρισα σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών περίπου 2.500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και 1.000 μικροεπιχειρήσεις και πάνω από 200 βιομηχανίες.

Ο κάμπος του δήμου Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένος. Πάνω από 500 εκατ. κυβικά νερού είναι στον κάμπο της Λάρισας, χωρίς κάποια ορατή και άμεση λύση να αποστραγγιστεί. Πάνω από 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλι και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου είναι από 2 μ. έως και 6 μ., σε σημεία δηλαδή η στάθμη είναι ψηλότερη και από αυτή της λίμνης Κάρλας.

Συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς η αποκομιδή των νεκρών ζώων και οι έλεγχοι σε σπίτια και καταστήματα που έχουν υποστεί ζημιές. Δύο είναι τα σχολεία στη Λάρισα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, στη Γιάννουλη στις Εργατικές Κατοικίες και στη Φαλάνη, με τους μαθητές να έχουν ενημερωθεί ότι θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία.

Βιώνουν την εγκατάλειψη οι πληγέντες του νομού Τρικάλων

Αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη από το κράτος βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι και στον νομό Τρικάλων, κύρια στον δήμο Φαρκαδόνας.

Οι δρόμοι τόσο στη Φαρκαδόνα όσο και στα γύρω χωριά εξακολουθούν να έχουν νερά και λάσπες. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί σπίτια σε αυτές τις περιοχές, ενώ στο Κεραμίδι τα σπίτια είναι ακόμη σκεπασμένα με νερό. Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας φιλοξενούνται άλλοι σε συγγενικά σπίτια στην Οιχαλία και στο Πετρωτό και άλλοι σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Η αγωνία για το πότε θα μπουν στα σπίτια τους είναι έκδηλη, αφού πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον Παραπόταμο, στο Γλίνος, στο Βαλομάνδρι, στα Μεγάλα Καλύβια, στη Φωτάδα, στη Φανερωμένη και τους Γεωργανάδες. Προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου σε αρκετά υπόγεια γίνονται ακόμη αντλήσεις νερού, ενώ σε σημεία της πόλης το νερό αναβλύζει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις συνοικίες γύρω από την πόλη των Τρικάλων. Αφόρητη ήταν μέχρι και χτες η δυσοσμία ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, η οδική σύνδεση Κεραμιδίου και Βλοχού του δήμου Καρδίτσας δεν έχει αποκατασταθεί. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι περιοχές που επλήγησαν έντονα, όπως η Φαρκαδόνα, δεν έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη ζώνη», ώστε ο κόσμος να αποζημιωθεί για τα σπίτια που έχασε.

Παραμένει ακατάλληλο το νερό στον Βόλο

Σχετικά με την υδροδότηση στην περιοχή του Βόλου, η ακαταλληλότητα του νερού για πόση παραμένει, ενώ οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Κι αυτό παρά τις χτεσινές ανακοινώσεις της 5ης ΥΠΕ ότι το νερό που παρέχεται, πλέον, από τη ΔΕΥΑΜ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και χρήση, εκτός από ανθρώπους με ειδικά προβλήματα υγείας, όπως υπερτασικούς και όσους ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι, εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας. Χωρίς πόσιμο νερό παραμένουν και οι Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς, Μακρυνίτσας και Ιωλκού, καθώς και οι οικισμοί Χανίων και Δρακείας, λόγω μη αποκατάστασης της χλωρίωσης.

Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετρούν και οι κάτοικοι του Πηλίου. Στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου υπάρχουν κομμένοι δρόμοι και κατεστραμμένες γέφυρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ