Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σύσκεψη με σωματεία από τις ιχθυοκαλλιέργειες

Κυριακή 30 Ιούλη, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες να συμμετέχουν στη σύσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 30 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι αντιμέτωποι με τη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας. Σήμερα, νέα επιχειρηματικά παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων που η μόνη τους επιλογή είναι ο κοινός αγώνας για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα και αξιοποίηση της επιστήμης και τεχνολογίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αναφερόμενη στις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του κλάδου υπενθυμίζει ότι η ίδια, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι τίποτα το θετικό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα επιχειρηματικά παιχνίδια. «Γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε καθώς ήρθαν απολύσεις, κλείσιμο μονάδων, εργολαβοποίηση τμημάτων, περικοπές, επέκταση ωραρίων, εντατικοποίηση της εργασίας, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, ενώ παρέμειναν τα εργατικά ατυχήματα πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα κ.τλ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπήρχε κύμα παραιτήσεων από το 2021 και μετά. Οι νέες μεγάλες εταιρείες έβαζαν εμπόδια στην υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Ιχθυοκαλλιεργειών». Από την άλλη, η δράση της Ομοσπονδίας και σωματείων «εμπόδισε την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω μειώσεις μισθών, εμποδίστηκε η επέκταση του 8ωρου σε 8,5ωρο, επιβλήθηκε λήψη μέτρων υγιεινής - ασφάλειας, μπήκε φρένο στον αυταρχισμό κ.ά.».

Σήμερα «σε αυτήν την εργασιακή κόλαση προστίθενται καθυστερήσεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, δεν φαίνεται ενδιαφέρον να διασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία αλλά μόνο το πώς θα "τσεπώσει" ακόμα περισσότερα η εργοδοσία! Υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω κακής διαχείρισης. (...) Ολα δείχνουν πως ετοιμάζεται το ξανα-ανακάτεμα της τράπουλας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων».

Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία προβάλλει μια σειρά αιτημάτων που αφορούν στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην εξασφάλιση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας για να μην επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα, στην υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ