Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Μπλόκο» στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών

Από παρέμβαση σε εργοτάξιο για να σταματήσει η δουλειά εν μέσω καύσωνα
Από παρέμβαση σε εργοτάξιο για να σταματήσει η δουλειά εν μέσω καύσωνα
Εγκλωβισμένοι μεταξύ καύσωνα και πυρκαγιών παραμένουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με τις αποπνικτικές συνθήκες που από χτες έγιναν ακόμα χειρότερες να μετατρέπουν και τους χώρους δουλειάς σε καμίνια. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η εργοδοτική ασυδοσία παίρνει εγκληματικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση να «νίπτει τας χείρας της» και να οχυρώνεται πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις και τις συστάσεις για «μέτρα προστασίας» που παραμένουν κενό γράμμα, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σμπαραλιασμένοι. Ετσι, η «η ρόδα του κέρδους» συνεχίζει να γυρνά αδιάκοπα βάζοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, όπως αποδείχθηκε στις φλεγόμενες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου η παρέμβαση των σωματείων αποδείχθηκε σωτήρια, αφού μεγάλα εργοστάσια κρατούσαν το προσωπικό στα πόστα του ενώ η περιοχή πνιγόταν στους καπνούς. Αντίστοιχα ήταν και όσα έγιναν στο προηγούμενο κύμα καύσωνα σε εργοτάξια, σε επιχειρήσεις Μετάλλου, στη διανομή κ.α., όπου σε σε μια σειρά περιπτώσεις η εργοδοσία βρήκε απέναντί της τα συνδικάτα που έβαζαν «μπλόκο» στη δουλειά μέσα στο λιοπύρι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει, τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται ξανά σε θέσεις μάχης, με καθημερινές παρεμβάσεις.

Μέρος αυτών των παρεμβάσεων ήταν και η κινητοποίηση στις 12 Ιούλη που ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να βγάλει υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρονται τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Για την προστασία εργαζομένων και επιβατών από τον καύσωνα

Στο ίδιο πλαίσιο, παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προχτές Τετάρτη, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά επιβάτες και εργαζόμενοι και κάθε καλοκαίρι οξύνονται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Σημείωσαν ότι δεν λειτουργεί ο κλιματισμός στους συρμούς και απαίτησαν να μπει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εξαερισμού στις γραμμές 2 και 3, να σταλεί οδηγία προς όλες τις διευθύνσεις για να δοθούν οι προβλεπόμενες ειδικές άδειες για όσους εργαζόμενους είναι απαραίτητο να απουσιάζουν από την εργασία κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Ακόμα, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ώστε να μην βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες. Εδώ να σημειωθεί ότι ήδη εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ απέτρεψαν την πραγματοποίηση εργασιών στο αμαξοστάσιο Σεπολίων και Ελληνικού (ΤΡΑΜ) και δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο η εταιρεία και οι εργολάβοι δεν παίρνουν μέτρα».

Να σταματήσουν οι διανομές στις συνθήκες καύσωνα

Σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων δράσεων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής έχει αποστείλει σε όλους τους εργοδοτικούς φορείς και τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αίτημα να σταματήσει οποιαδήποτε διανομή μέσα στις συνθήκες του καύσωνα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλες τις ειδικότητες του κλάδου και να αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι εργαζόμενοι που δεν θα εργαστούν για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε επιφυλακή για να προστατέψουμε την υγεία όλων των εργαζομένων του κλάδου και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθεί κανένας εκτεθειμένος στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ και καλεί όποιον εργαζόμενο εξαναγκάζεται να δουλέψει κάτω από αυτές τις συνθήκες, να έρθει άμεσα σε επαφή με το Συνδικάτο στα τηλέφωνα: 6981030670, 6947269450.

Κυβερνητικός εμπαιγμός

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του κυβερνητικού εμπαιγμού είναι χτεσινή ανάρτηση του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη στο twitter, με την οποία απευθύνει έκκληση στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα. Παράλληλα, αναφερόμενος σε είδηση που κυκλοφόρησε ότι δύο εταιρείες στη Μάνδρα Αττικής εμπόδισαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν παρά τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην περιοχή, επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και υπερασπίζεται την εργοδοτική ασυδοσία, αναφέροντας ότι σε ελέγχους που έγιναν, δεν διαπιστώθηκε κανένας κίνδυνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες(2024-06-07 00:00:00.0)
Μαχητικά στους χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας τα συνδικάτα(2023-07-25 00:00:00.0)
Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, όχι σε «συστάσεις»(2023-07-12 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας(2023-07-11 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα προστασίας από τα «μεροκάματα του τρόμου»(2022-08-26 00:00:00.0)
Σε καμίνια μετατρέπονται χώροι δουλειάς με τα συνδικάτα να ζητούν μέτρα προστασίας(2021-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ