Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Εξαπλώνονται οι «ποινικές ρήτρες» σε βάρος εργαζομένων

Επιχείρηση από τον κλάδο Τροφίμων απαιτεί 4 μηνιάτικα από τους εργαζόμενους σε περίπτωση παραίτησης

«Σχοινί - κορδόνι» φαίνεται πως παίρνει η εργοδοσία σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς την αξίωση από εργαζόμενους να υπογράφουν «συμφωνητικά» με απαράδεκτες προβλέψεις που φτάνουν να περιλαμβάνουν μέχρι και «ποινικές ρήτρες» σε βάρος του προσωπικού. Θυμίζουμε τις πρόσφατες καταγγελίες που είχαν έρθει από ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Κρήτη, όπου μεγαλοξενοδόχοι τούς ανάγκαζαν να υπογράφουν τέτοιες απαράδεκτες ρήτρες, με πρόβλεψη ότι σε περίπτωση παραίτησης θα έπρεπε να καταβάλλουν στα αφεντικά τους 5.000 ευρώ. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τέτοιου είδους προβλέψεις, όμως από χτες παρόμοια καταγγελία έρχεται από άλλο χώρο δουλειάς.

Τη νέα εργοδοτική πρόκληση φέρνει στο φως το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, καταγγέλλοντας τη «Μελισσοκομική Αθηνών ΑΒΕΕ» που εδρεύει στο Σχηματάρι Βοιωτίας, η οποία απαιτεί από τους εργαζόμενους να πληρώσουν 4 μηνιάτικα σαν «ποινική ρήτρα» σε περίπτωση που αποχωρήσουν χωρίς ενημέρωση έναν μήνα πριν. Μάλιστα, η εργοδοσία διατηρεί το «δικαίωμα» να μην καταβάλλει και δεδουλευμένες αποδοχές σε μια τέτοια περίπτωση.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, τους απαραδέκτους αυτούς όρους προβλέπει το «"αισχρό" ιδιωτικό συμφωνητικό», που η συγκεκριμένη εργοδοσία υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν μαζί με την πρόσληψη. Ας σημειωθεί ότι σε αυτό το συμφωνητικό περιλαμβάνεται μέχρι και ...κατάλογος επιχειρήσεων στις οποίες απαγορεύεται να εργαστούν σε όσους αποχωρούν.

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητά την άμεση παρέμβασή της για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο συμφωνητικό, να λυθεί άμεσα η σχέση εργασίας εργαζόμενου που έχει δηλώσει αποχώρηση από την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 και να του καταβληθεί ό,τι δικαιούται.

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις υπηρεσίες, τόσο για θέματα εργασιακών σχέσεων και παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης για να μπορεί η εργοδοσία να υλοποιεί ανεμπόδιστη τα αντεργατικά της σχέδια κ.τ.λ., όσο και για θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας για τα οποία είχαν καθοριστεί προθεσμίες για να διορθωθούν τα προβλήματα», σημειώνει το Συνδικάτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θαύμα(2023-06-01 00:00:00.0)
Απαράδεκτες αξιώσεις από εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης(2021-04-14 00:00:00.0)
«Συμφωνητικά» φίμωσης και απαγόρευσης των διεκδικήσεων(2020-12-10 00:00:00.0)
Απόλυση απεργού καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ(2016-02-09 00:00:00.0)
Μειώσεις μισθών με «ατομικές συμφωνίες»(2011-06-07 00:00:00.0)
Εκβιαστική μείωση μισθών στο όνομα της κρίσης(2009-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ