Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος!

Κινητοποίηση χτες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με σύνθημα «μόνιμη δουλειά - όχι στις απολύσεις», εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 3,5 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας (ΣΟΧ) στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία, η οποία έχει αποτέλεσμα να πετιούνται στον δρόμο 15 εργαζόμενοι.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων των υγειονομικών της πόλης, το κλαδικό Σωματείο Καθαριστών/τριών Λάρισας και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την ξαφνική απόλυση, αφού, όπως τόνισαν, είχαν ανανεώσει τη σύμβαση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, η οποία διακόπηκε ξαφνικά χτες, αφού από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αγωνία τους, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε τέτοια ηλικία που δύσκολα μπορούν να ξαναβρούν δουλειά. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου να μεσολαβήσει στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ώστε να συνεχιστούν παράλληλα οι συμβάσεις και να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

Και, μετά τη συνάντηση δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να παραμείνουν στη δουλειά τους, ενώ όπως τόνισαν θα συντονίσουν τον αγώνα τους και με άλλους συμβασιούχους που απολύθηκαν αυτό το διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μετέφερε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε διαπιστώσει πολλές φορές τις ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όσο και πανελλαδικά. Επομένως θεωρούμε απαράδεκτο και απάνθρωπο το γεγονός ότι 15 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων για παράταση της σύμβασής τους, ενώ ταυτόχρονα ζητάμε να τελειώσει το καθεστώς της ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι συνάδελφοι με την υπογραφή κάθε φορά των συμβάσεων και να μονιμοποιηθούν. Καταγγέλλουμε την είσοδο των εργολάβων στο νοσοκομείο, αφού αυτό συνιστά μια μορφή ιδιωτικοποίησής του. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα, από την ενημέρωση του διοικητή του νοσοκομείου, ότι οργανικές θέσεις για τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου δεν προβλέπονται, επομένως ο τομέας αυτός περνά στα χέρια των εργολάβων, καθώς επίσης από τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν προβλέπεται ούτε μία θέση στην καθαριότητα. Με τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα μέσα από τα σωματεία οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν την παραμονή τους στην εργασία. Θα είμαστε σταθερά στο πλευρό τους».

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Το θέμα της απόλυσης 30 συμβασιούχων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας αλλά και εκατοντάδων ακόμα σε άλλα δημόσια νοσοκομεία φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος.

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν συνεχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις επί 20 χρόνια, καλύπτοντας προφανώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παραμένοντας όμως για χρόνια σε εργασιακή ομηρία. Αντί η κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, προχωράει στην απόλυσή τους, με σκοπό να αναλάβει τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου ιδιωτική εταιρεία, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλά νοσοκομεία», αναφέρει η Ερώτηση.

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι «μόνο τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν 40 καθαρίστριες/-ές στο "Θριάσιο" νοσοκομείο, 240 στον "Ευαγγελισμό", 28 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Οι απολύσεις αυτές θα προστεθούν στις ήδη πραγματοποιηθείσες εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες».

«Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, αφού διαμορφώνεται "χώρος" για κερδοφόρες επενδύσεις», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Επίσης έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει παραβίαση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Από την άλλη το αστικό κράτος αποποιείται την ευθύνη του γι' αυτές τις σημαντικές υπηρεσίες και τις παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι τις κόβουν και τις ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας τους.

Η κατάσταση ολοένα θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το "νέο ΕΣΥ", που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι 30 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Καρδίτσας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ