Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επιχείρηση εξουδετέρωσης του Γ. Αραφάτ

Προκλητικός και αδιάλλακτος ο Αριέλ Σαρόν υπογράμμιζε ότι θα μιλήσει «με μετριοπαθείς Αραβες και Παλαιστινίους», πλην του Αραφάτ, ότι θα «στήσει ζώνες ασφαλείας» στη Δ. Οχθη και ότι θα «συνεχιστούν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επείγουσα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε, χτες αργά το βράδυ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, Αντονι Ζίνι, προκειμένου, όπως διαβεβαίωναν αμερικανικές πηγές, να του μεταφέρει νέο μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι «όταν ζήτησα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού χωρίς καθυστερήσεις, εννοούσα χωρίς καθυστερήσεις» και αυτό φέρεται να είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Ζίνι, με αφορμή την αποστροφή της ομιλίας του Αριέλ Σαρόν, στην Κνέσετ, όπου δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν και δεσμεύτηκα να τις επισπεύσω όσο γίνεται».

«Ο Αραφάτ ηγείται ενός τρομοκρατικού καθεστώτος, πλήρωσε και έδωσε εντολή να δολοφονηθούν αθώοι Ισραηλινοί. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν τελειώσει και θα συνεχιστούν, όσο γρηγορότερα γίνεται, το έργο τους για να διαλύσουν εντελώς τις τρομοκρατικές υποδομές και να συλλάβει όλους τους δολοφόνους». Αυτά δήλωνε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Αριέλ Σαρόν, χτες το πρωί, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Κνέσετ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να «συζητήσει, χωρίς προϋποθέσεις, τη σαουδαραβική πρόταση με μετριοπαθείς υπεύθυνους ηγέτες», καθιστώντας σαφές ότι βγάζει από το τοπίο τον Γιάσερ Αραφάτ και τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός, αποχωρώντας από τη Δυτική Οχθη θα δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας», από όπου θα μπορεί γρήγορα να «απαντά σε τρομοκρατικές ενέργειες και να προστατεύει το Ισραήλ». Ο Σαρόν, μάλιστα, τόνισε ότι οι περιοχές που θα εγκαταλείψει ο ισραηλινός στρατός «θα πρέπει να περάσουν στα χέρια υπεύθυνων Παλαιστινίων που θα συνεργάζονται για την πάταξη της τρομοκρατίας» και χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένες τις ισραηλινές επιχειρήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς έχουν αποδώσει «σε χιλιάδες συλλήψεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, που διακοπτόταν ακατάπαυστα από οργισμένους βουλευτές, ανακοίνωσε ότι στην κυβέρνηση προσχωρούν το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που στηρίζει τον εποικισμό, και το Κόμμα Γκέσερ, γεγονός που δίνει στον Σαρόν μια άνετη πλειοψηφία 90 εδρών στις 120.

«Τελειώνει την Π. Αρχή, μιλά για νέα κατοχή»

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «η περιοδεία Πάουελ σκοπεύει στην ανατροπή της Π. Αρχής και στην εξεύρεση άλλου συνομιλητή, γι' αυτό και συναντάται πρώτα με άλλους Αραβες και ετοιμάζει τις δικαιολογίες του για να μη δει τον Γιάσερ Αραφάτ». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «εκ νέου κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και διάλυση της Π. Αρχής», τονίζοντας ότι ο Σαρόν «δε θα βρει κανέναν Παλαιστίνιο να συνομιλήσει» και ότι «υπονόμευσε την περιοδεία Πάουελ πριν καν αρχίσει». Ο Ναμπίλ Σάαθ, υπουργός Διεθνούς Σχεδιασμού από το Κάιρο, υπογράμμιζε ότι ο Σαρόν «κατέστρεψε κάθε ελπίδα».

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνιζε ότι «η ομιλία Σαρόν εξυπηρετεί τους Ισραηλινούς εξτρεμιστές, δεν έχει αξιοπιστία και τίποτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, χαρακτήρισε τον Σαρόν «επιθετικό και αδίστακτο», ενώ ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Αλί Αμπού Ραγιέμπ, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο ή όραμα ειρήνης παρά την αραβική κίνηση ειρήνης. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «προσπαθεί να κατευνάσει τη διεθνή κοινότητα και κάνει ελιγμούς, ενόψει της άφιξης Πάουελ και παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ