Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις εκατέρωθεν προκαλεί ο Πάουελ

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε ένα ομοίωμα του Α. Σαρόν

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε ένα ομοίωμα του Α. Σαρόν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-

Υιοθετώντας, μερικώς, ένα βασικό παλαιστινιακό αίτημα και συμμεριζόμενος σημαντικό μέρος των ισραηλινών θέσεων, συνέχιζε, χτες, την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κόλιν Πάουελ, αν μη τι άλλο, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή, ο αραβικός Τύπος δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον, τηρώντας αποστάσεις στην ισραηλινή ηγεσία και εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του αραβικού κόσμου ότι τόσο η εκεχειρία του Τένετ όσο και η έκθεση Μίτσελ δεν αποτελούν παρά εργαλείο στα χέρια του Αριέλ Σαρόν για να καθυστερήσει τόσο πολύ κάθε εξέλιξη, ώστε να καταφέρει να πνίξει την παλαιστινιακή εξέγερση χωρίς να δώσει κανένα αντάλλαγμα. Ετσι, άλλη μια τακτική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης έληξε, στο Μπαμάκο του Μαλί, με έκκληση για διακοπή κάθε διπλωματικής σχέσης με το Ισραήλ.

Με τον Αριέλ Σαρόν επρόκειτο να συναντηθεί αργά το βράδυ ο Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεών του με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Χτες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, ο οποίος, αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στον Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε την παλαιστινιακή πλευρά για απροθυμία εφαρμογής της εκεχειρίας. Ο Πέρες, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Αραφάτ, τις επόμενες ημέρες, στη Λισαβόνα, στο περιθώριο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Από τη συνάντηση του Κ. Πάουελ με τον Γ. Αραφάτ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Κ. Πάουελ με τον Γ. Αραφάτ
Ο Πάουελ, από την άλλη, δήλωνε ότι στόχος είναι η «όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή των φάσεων της έκθεσης Μίτσελ». Ο Πάουελ, αφήνοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, αιχμές κατά της ισραηλινής στάσης, μίλησε για την αναγκαιότητα «ρεαλισμού στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην προσδοκία για τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν σε μικρό χρονικό διάστημα». Παρ' όλα αυτά, απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα τις ισραηλινές απαιτήσεις για ένα πρώτο δεκαήμερο ηρεμίας, που θα αποτελέσει κριτήριο για την έναρξη μιας νέας περιόδου ηρεμίας 6 εβδομάδων, η οποία, στη συνέχεια, θα ανοίξει το δρόμο για εφαρμογή της επόμενης φάσης της έκθεσης Μίτσελ.

Στη συνέχεια, ο Πάουελ μετέβη στη Ραμάλα, όπου είχε μακροσκελή συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, με τη σειρά του, κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι προβάλλει διαρκώς εμπόδια και κωλυσιεργεί στην προσπάθεια εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Πάουελ ζήτησε από τον Αραφάτ να πετύχει τη διατήρηση πλήρους ηρεμίας για να προχωρήσει η δεύτερη φάση της εκεχειρίας με την εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ, αίτημα που έγινε δεκτό από τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Αντίστοιχα, ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να αποδέχτηκε ότι το Ισραήλ οφείλει να προχωρήσει σε χαλάρωση του οικονομικού και στρατιωτικού αποκλεισμού και ότι η εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ προϋποθέτει το ολικό πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Κόλιν Πάουελ εκτίμησε ότι «προκύπτει η ανάγκη ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών προκειμένου να εξασφαλιστεί αντικειμενική εκτίμηση της προόδου της εκεχειρίας». Η δήλωση αυτή έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών αποτελεί πάγιο αίτημά της. Εντούτοις, αναμενόταν να τροφοδοτήσει με, μάλλον, αρνητικό κλίμα την επικείμενη συνάντηση Πάουελ με τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έχει, επανειλημμένως, απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ως θετική χαρακτήρισε την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, απηχώντας τις εκτιμήσεις του συνόλου, σχεδόν, του αραβικού κόσμου, κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι δεν πρόκειται ποτέ να δηλώσει «ικανοποιημένη» από την εφαρμογή της εκεχειρίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα εφαρμοστεί η έκθεση Μίτσελ, που προβλέπει και το πάγωμα των εποικισμών.

Αντιδράσεις και στις δύο πλευρές

«Μας σκοτώνει η εκεχειρία του Αραφάτ». Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες έποικοι διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του Σιμόν Πέρες, την ώρα της συνάντησής του με τον Κόλιν Πάουελ. Διαδηλώσεις, όμως, πραγματοποιήθηκαν και στα παλαιστινιακά εδάφη. Στην Καλκίλια, πλήθος διαδηλωτών καλούσε τον Γιάσερ Αραφάτ «να μην υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις», ενώ στη Γάζα χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Χαμάς» και καίγοντας ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα. Διαδήλωση διοργάνωσε, στη Νάμπλους, και η Φατάχ, κατά την οποία, όμως, αποφεύχθηκαν τα αντιαμερικανικά συνθήματα και η οργή εστιάστηκε στην ισραηλινή ηγεσία.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μία έποικος σκοτώθηκε και η συνεπιβάτιδά της τραυματίστηκε, όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε πυρά αγνώστων, λίγο έξω από τον εποικισμό Γκαντίμ, στη Δυτική Οχθη. Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος εργάτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ εργάζονταν στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Η ισραηλινή εκδοχή υποστηρίζει ότι προσπάθησαν να αναρριχηθούν στο φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τα αυτόνομα εδάφη. Τέλος, 15 χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εναντίον φυλακίου του, στη νότια Γάζα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινό «όχι» στην πρόταση διεθνούς δύναμης της G7(2001-07-20 00:00:00.0)
Συμφώνησαν διαφωνώντας Σαρόν - Μπους...(2001-06-28 00:00:00.0)
Περιμένοντας την, αναμενόμενων αποτελεσμάτων, συνάντηση(2001-06-27 00:00:00.0)
«Σείεται» η εκεχειρία από αλληλοκατηγορίες(2001-06-20 00:00:00.0)
«Θολά νερά» στην «πρώτη» του Μπερνς(2001-05-29 00:00:00.0)
Πεπερασμένων προοπτικών διπλωματικός αναβρασμός(2001-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ