Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«Παιχνίδια» στην παραμεθόριο

Αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην περιοχή, καταγγέλλουν ο νομάρχης Φλώρινας Π. Αλτίνης και ο δήμαρχος της πόλης Χρ. Αλεμπάκης

Οι κάτοικοι της Φλώρινας ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις και μιλούν για τα παλιά τα χρόνια, όταν στην περιοχή είχε ειρήνη, όταν η περιοχή ανθούσε και οι άνθρωποι μπορούσαν να πηγαινοέρχονται και να συναλλάσσονται, πριν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποφασίσουν να «βάλουν τα πράγματα στη θέση τους». Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφεραν στον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συνάντησή τους, τόσο ο νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης, όσο και ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Αλεμπάκης.

«Οι Σλάβοι δέχτηκαν να αποχωρήσουν από κάποιες περιοχές, όπως το Τέτοβο. Πάνε να φτιάξουν καντόνια. Είναι βρώμικο αμερικανικό παιχνίδι. Δύσκολα τα πράγματα. Ολη την αντάρα θα τη δεχτούμε εμείς», τονίζει ο δήμαρχος Φλώρινας Χρήστος Αλεμπάκης, για να συνεχίσει εκφράζοντας το φόβο των κατοίκων της περιοχής: «Το Μοναστήρι έχει κοντά 120 χιλιάδες κατοίκους. Το 85% είναι Σλάβοι. Κάποια στιγμή θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση για τα εγκλήματα που κάνει ο UCK στην ΠΓΔΜ. Εκεί γύρω έχει τρία χωριά αμιγώς αλβανικά. Καθώς η βία φέρνει βία, θα ξεσπάσει πάνω τους. Πού θα πάνε αυτοί που θα γίνουν πρόσφυγες; Οι Αλβανοί θα καταφύγουν σε εμάς», προειδοποιεί.

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει στην Οχρίδα, που είναι και τουριστικός τόπος: «Τι θα γίνει εκεί; Πώς θα μοιραστεί;». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οχρίδα, επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, παρουσίαζε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ενώ λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Αλβανοί από την Ελβετία και αλλού ήρθαν με πολύ χρήμα και εξαγόρασαν μεγάλα κομμάτια γης.

«Περιμέναμε μια πιο σθεναρή στάση από την ΕΕ, αλλά έχει "σκύψει" εντελώς. Εγινε το μακρύ χέρι των ΗΠΑ. Ανησυχούμε. Η Φλώρινα έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στο παρελθόν σε τέτοιες υποθέσεις. Δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει υποστεί τα πάθη του. Ελπίζαμε ότι αυτά τέλειωσαν. Δυστυχώς, τα δράματα συνεχίζονται», τονίζει ο δήμαρχος. Και μιλάμε για δράματα για πολλούς κατοίκους του νομού που συμπάσχουν με τους συγγενείς τους από την άλλη πλευρά των συνόρων...

Ομως και στο ελληνικό έδαφος, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ήρεμη δείχνει. Ο νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης αποκαλύπτει και αγωνιά: «Αγγλόφωνοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί περιδιαβαίνουν τον τόπο. Τα βράδια επισκέπτονται σπίτια. Τι κάνουν, τι λένε, δεν μπορώ να γνωρίζω. Παίζονται παιχνίδια σε βάρος του λαού. Και, πέρα από τους ξένους, σημειώστε το, στη Φλώρινα αναπτύσσουν δραστηριότητα και δυο ομάδες. Οι "υπερέλληνες" και οι "ανθέλληνες". Αυτοί παίζουν άλλα παιχνίδια και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα». Στην πραγματικότητα ντόπιοι και ξένοι πράκτορες αλωνίζουν τον τόπο και πασχίζουν για τη δημιουργία τετελεσμένων. Ενώ, στον αντίποδα, στα χωριά, ο κοσμάκης, η «πλέμπα», τα φτωχά λαϊκά στρώματα ανησυχούν για τις σχεδιαζόμενες εξελίξεις σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ