Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
OΧΙ στην έκδοση Μιλόσεβιτς

Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών έξω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία
Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» εκφράζουν 79 Ελληνες βουλευτές όλων των κομμάτων που υπογράφουν και σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας. Το κείμενο παραδόθηκε ήδη στη Γιουγκοσλαβική Πρεσβεία, ενώ η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται.

Το κείμενο, που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γιουγκοσλαβίας και κοινοποιείται και προς τα γιουγκοσλαβικά κόμματα, αναφέρει:

«Εμείς οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προοπτική παραπομπής του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων Σέρβων πολιτών στο λεγόμενο "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία" που εδρεύει στη Χάγη.

Είναι φανερό ότι το κατηγορητήριο και η όλη διαδικασία είναι νομικά έωλα και παραβιάζουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου. Είναι επίσης γνωστό ότι η όλη δίωξη και επιχείρηση παραπομπής στο εν λόγω Δικαστήριο γίνεται κάτω από αφόρητες και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου πιέσεις των δυνάμεων εκείνων που δε δίστασαν να βομβαρδίσουν ανηλεώς τη Γιουγκοσλαβία υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τους λόγους αυτούς και με πρόσθετο δεδομένο την επιδείνωση της υγείας του φυλακισμένου πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας ζητάμε την άμεση παύση της διαδικασίας παραπομπής του.

Υπογράφουν οι παρακάτω βουλευτές:

Σγουρίδης Π., Βαινάς Γ., Αλαμπάνος Δ., Αναγνωστόπουλος Θ., Γιαννακόπουλος Γ., Γκατζής Ν., Δαιλάκης Σ., Διαμαντίδης Ι., Δαμιανάκης Ε., Δασκαλάκης Γ., Δημοσχάκης Θ., Ζαμπουνίδης Ν., Θεοδώρου Χ., Θωμόπουλος Ι., Ιωαννίδης Φ., Καλαντζής Γ., Κανέλλη Λ., Καρασμάνης Γ., Καρατζαφέρης Γ., Καρράς Κ., Καχριμάκης Μ., Κασσίμης Θ., Κατσαρός Ν., Κατσιγιάννης Α., Κατσιλιέρης Π., Κεδίκογλου Β., Κατσανέβας Θ., Κολοζώφ Ο., Κοντομάρης Ε., Κοσιώνης Π., Κουβέλης Φ., Κουράκης Ι., Κρεμαστινός Δ., Κρητικός Π., Κωνσταντίνου Φ., Κωστόπουλος Δ., Λαμπρόπουλος Ι., Λαφαζάνης Π., Λεβογιάννης Ν., Λέγκας Ν., Λεονταρίδης Θ., Λουκάκης Μ., Λυμπερακίδης Λ., Μακρυπίδης Α., Μαντέλης Α., Μπέζας Α., Μπένος Σ., Μπετενιώτης Ε., Ξηροτύρη - Αικατερινάρη Α., Παναγιωτόπουλος Γ., Παπαγεωργόπουλος Ε., Παπαδημητρίου Ε., Παπαδόπουλος Σ., Παπαδέλης Φ., Παπαθεμελής Σ., Παπαληγούρας Α., Παπανικολάου Ε., Παπαρήγα Α., Παππάς Β., Πολύζος Ε., Σαλαγιάννης Ν., Σαλαγκούδης Γ., Σκανδαλάκης Π., Σκοπελίτης Σ., Σκουλάκης Μ., Σκυλλάκος Α., Σπηριούνης Κ., Σπύρου Σ., Στολίδης Σ., Στριφτάρης Σ., Τζέκης Α., Τσακλίδης Ι., Τσιόγκας Δ., Τσιόκας Θ., Τσουκάτος Θ., Φωτιάδης Π., Χουρμουζιάδης Γ., Χρυσανθακόπουλος Α., Ψωμιάδης Π.

Επέδωσαν στο Γιουγκοσλάβο πρέσβη το κείμενο διαμαρτυρίας

Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι Παν. Κρητικός (ΠΑΣΟΚ), Ελσα Παπαδημητρίου (ΝΔ), Αγγ. Τζέκης (ΚΚΕ) και Παν. Λαφαζάνης (ΣΥΝ) παρέδωσαν στον πρέσβη Ντραγκομίρ Μουτσίτσεβιτς το κείμενο διαμαρτυρίας για την επικείμενη έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι βουλευτές έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι εκπροσωπούν αντιπροσωπεία 79 βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο και υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Ο Παν. Κρητικός, ξεκινώντας τη δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι «Θα ήταν πολλοί περισσότεροι οι βουλευτές που θα υπέγραφαν το κείμενο, αν λειτουργούσε η Ολομέλεια της Βουλής», ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Επιδώσαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μη παραπομπή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη και τούτο διότι όχι ότι δεν αποδεχόμαστε τα διεθνή όργανα και την αρμοδιότητά τους, αλλά διότι πιστεύουμε ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν παρέχει τα εχέγγυα μιας δίκαιης και αντικειμενικής δικής».

Ολη η προσπάθεια έκδοσης και παραπομπής, πρόσθεσε ο ίδιος, «γίνεται κάτω από πιέσεις και κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά συνέπεια, οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν και δεν ενισχύουν την άποψη μιας δίκαιης δίκης. Αλλωστε δε γίνεται κατανοητό από τη διεθνή κοινή γνώμη και την ελληνική κοινή γνώμη να παραπέμπεται εκείνος ο οποίος υπερασπίστηκε την ακεραιότητα της πατρίδας του, από εκείνους οι οποίοι έκαναν μια βάρβαρη και αναίτια εισβολή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας».

Η Ελ. Παπαδημητρίου, αμέσως μετά, δήλωσε: «Φοβάμαι πως η σημειολογία αυτής της έκδοσης, που απευχόμαστε όλοι όσοι υπογράφουμε την επιστολή, είναι ότι δεν αφορά μόνο στον Μιλόσεβιτς. Θεωρούμε ότι η έκδοση αφορά σε έκδοση του φρονήματος του σερβικού λαού που επλήγη από τον πόλεμο εκείνο που κανένας μας δεν πίστεψε. Επιπλέον πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα Κοινοβούλια να λάβουν θέση συνείδησης, έστω και πέρα από ότι οι κυβερνήσεις τους συμφωνούν σε επίπεδο διεθνικών οργανισμών. Θεωρώ ότι είναι ένα δημοκρατικό φαινόμενο που πρέπει να καλλιεργηθεί».

Ο Αγγ. Τζέκης στη δική του δήλωση υπογράμμισε: «Με την κίνησή μας αυτή πιστεύουμε ότι εκφράζουμε το σύνολο του ελληνικού λαού και στέλνουμε ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. Σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν με το έτσι θέλω αυτά τα οποία αποφασίζουν και μέσα από εκβιαστικά διλήμματα και ωμούς εκβιασμούς θέλουν να εκδοθεί η πρώην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Βέβαια, αυτός ο εκβιασμός δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του Σλ. Μιλόσεβιτς, αλλά είναι ένα εκβιασμός σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού».

Πιστεύουμε, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι «για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών, έτσι και τώρα θα στείλει μήνυμα συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό».

Τέλος ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε: «Είναι παράλογο και άθλιο να παραπεμφθεί ο κ. Μιλόσεβιτς για να δικαστεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Πρώτα απ' όλα και κυρίως θα έπρεπε να παραπεμφθούν για να δικαστούν η κ. Ολμπράιτ και ο κ. Μπλερ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταπατούν κάθε έννοια δικαίου(18/7/2001)
Μόνοι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες(28/6/2001)
Καταγγέλλουν το διάταγμα(26/6/2001)
Η σύλληψη Μιλόσεβιτς «δημιουργεί νέα προβλήματα»(12/4/2001)
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης(6/4/2001)
Νέες ιμπεριαλιστικές πιέσεις(21/12/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org